Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elektroniikkaliikkeiden myynti Suomessa ”räjähti käsiin” Pokémon Go -pelin vuoksi

Erityisesti varavirtalähteille on nyt suuri kysyntä, sillä Pokémon Gon pelaaminen vie paljon akkua.

Talous
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Pokémon Go -pelin pelaaminen syö älypuhelimen virtaa. Vara-akku antaa mahdollisuuden jatkaa pelaamista pidempään.
Pokémon Go -pelin pelaaminen syö älypuhelimen virtaa. Vara-akku antaa mahdollisuuden jatkaa pelaamista pidempään. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Älypuhelimilla pelattava lisätyn todellisuuden virtuaalihirviöiden pyydystyspeli Pokémon Go on osoittautunut lyhyen historiansa aikana rahasammoksi paitsi kehittäjälleen Nintendolle sekä Applen ja Googlen sovelluskaupoille, myös suomalaisille elektroniikan jälleenmyyjille.

Erityisesti varavirtalähteille on nyt suuri kysyntä, sillä Pokémon Gon pelaaminen vie paljon akkua. Puhelimen näyttö, paikannustoiminta ja kamera ovat jatkuvasti päällä.

”Varavirtalähteiden myynti on räjähtänyt aivan käsiin juuri Pokémon Go -ilmiön myötä”, kertoo Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Samuli Seppälä.

Lisäksi Helsingin Jätkäsaaren myymälän edustalla oleva Tommi Toijan Bad Bad Boy -veistos on Pokémon Gon virtuaalinen taistelusali, minkä vuoksi myymälän edustalla ”pyörii jatkuvasti Pokémonin pelaajia”.

Seppälän mukaan Pokémon Gon pelaamisessa käytettävää ranneketta on ”ennakkotilattu valtavia määriä”. Rannekkeen avulla pelissä pyydystettäviä Pokémoneja voi napata ottamatta puhelinta esille.

Virallisesti peli on julkaistu 35 maassa. Suomessa peli julkaistiin lauantaina 16. heinäkuuta, mutta moni hankki pelin jo etuajassa kiertäen sovelluskauppojen maa-asetukset.

Siksi esimerkiksi Gigantti tiedotti jo 14. heinäkuuta, että varavirtalähteitä myytiin Pokémon Gon ansiosta vilkkaimpana päivänä jopa 700 prosenttia enemmän kuin peliä edeltäneinä viikkoina.

Varavirtalähteiden kysyntä on ollut esimerkiksi Helsingissä niin suurta, että keskiviikkona älypuhelinten vara-akkumalleja oli loppuunmyyty useissa keskustan elektroniikkaliikkeissä.

Näin on käynyt muun muassa joissakin Gigantin myymälöissä, kertoo Gigantin matkapuhelinosaston tuotepäällikkö Mikko Pesonen.

”Rajuimman alkurynnistyksen jälkeenkin myymme yhä yli tuplat enemmän kuin viime kesänä vastaavaan aikaan”, Pesonen sanoo.

Varavirtalähteiden hintahaarukka vaihtelee 5 ja 100 euron välillä. Pesosen mukaan kalliimpia malleja myydään nyt aiempaa enemmän, sillä niiden avulla puhelimen voi ladata täyteen nopeammin ja useamman kerran.

”Myös myytyjen älypuhelinten keskihinta on noussut jonkin verran Pokémonin julkaisun jälkeen. Nyt ostetaan noin 200 euroa ja siitä ylöspäin maksavia puhelimia, sillä pelin halutaan varmasti pyörivän niissä”, Pesonen kertoo.

Pokémon-huuma on Pesosen mukaan aiheuttanut Giganteissa myös erikoisen ilmiön, kun moni aiemmin edullisemman puhelimen ostanut kuluttaja on halunnut käyttää 30 päivän palautusoikeuden, ja tullut vaihtamaan laitteensa älypuhelimeen, jolla Pokémon Go varmasti toimii.

Expert AS -konserniin kuuluvan Power-ketjun toimitusjohtaja Mika Aro kertoo, että varavirtalähteiden menekki on viikossa kaksinkertaistunut Powerin myymälöissä. Kappalemäärissä se tarkoittaa nousua tavallisesta noin tuhannen kappaleen viikkomyynnistä kahteen tuhanteen kappaleeseen.

Aro ei osaa suoraan arvioida, onko Pokémon Go kasvattanut jo myös älypuhelinten myyntiä, sillä niitä myydään muutenkin runsaasti.

”Jos pelin suosio säilyy, niin se voi vaikuttaa myös puhelimien myyntiin. Silloin moni ehkä haluaa aikaistaa jo suunnittelemaansa uuden puhelimen hankintaa. Samoin pelin suosio voi vaikuttaa siihen, että ihmiset haluavat mahdollisimman tehokkaat liittymät”, Aro arvioi.

Aron arvion mukaan yksittäiset varavirtalähdemallit saattavat loppua väliaikaisesti, mutta ”kaikki varavirta-akut eivät Powerilta lopu”.

Powerilla on 24 myymälää ympäri Suomea. Eniten kappalemääräinen Pokémon Gon julkaisun jälkeinen myynti on lisääntynyt Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, että Pokémon Go tuottaa jo useita miljoonia euroja viikossa, vaikka se ei toimi kunnolla, eikä sitä ole vielä julkaistu suurimmilla pelimarkkinoilla Kiinassa ja Japanissa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvalloissa 21 miljoonaa ihmistä pelasi Pokémon Go -peliä jo alle kahden viikon kuluttua pelin julkaisusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat