Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anttilan asiakkaiden raivo on oikeutettua, mutta sen osoite on väärä

Onko kuluttajasuojalaki jäänyt jälkeen nettikaupan kehityksestä, jos tavalliset ostajat jäävät kaupan konkurssissa automaattisesti nuolemaan näppejään?

Talous
 
Heidi Piiroinen / HS
Anttilan konkurssissa ilman jo maksettuja ostoksia jää eli käytännössä rahansa menettää mahdollisesti joitain tuhansia asiakkaita, Anttilan konkurssipesän hoitaja on arvioinut.
Anttilan konkurssissa ilman jo maksettuja ostoksia jää eli käytännössä rahansa menettää mahdollisesti joitain tuhansia asiakkaita, Anttilan konkurssipesän hoitaja on arvioinut. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Tuhannet Anttilan verkkokaupasta ostoksiaan tehneet jäivät ilman tavaroitaan, kun kauppayhtiö haki itsensä konkurssiin. Ostajien raivo on ollut suuri ja kohdistunut niin Anttilan henkilökuntaan kuin konkurssipesää hoitavaan asianajajaan Mikko Tiilikkaan.

Osoite on väärä. Oikea osoite olisivat lainsäätäjät, koska kuluttajansuojalaissa näyttäisi tällä kohtaa olevan konkurssin mentävä aukko.

Kuluttajan muuhun varsin hyvään suojaan verrattuna ostajan suojattomuus konkurssissa on outo poikkeus. Kahvinkeittimen verkkokaupasta ostavan kuluttajan olisi pitänyt ymmärtää, että ostoksen maksaessaan hän ei itse asiassa tee kauppaa, vaan lainaa Anttilalle rahaa.

Kun kauppa menee konkurssiin, hänet laitetaan velkojana samaan riviin kuin ison lainan myöntänyt pankki, joka varmasti on ollut tietoinen luottoriskistä.

Asetelma ei kuulosta reilulta, eikä se ole sitä. Esimerkiksi pankin kuluttaja-asiakas on velkojana varsin suojattu verrattuna muihin velkojiin. Talletussuoja kattaa kuluttajan talletukset 100 000 euroon asti.

Joillain kaupankin aloilla kuluttajan suojaa on parannettu. Talopakettikauppiaiden ja valmismatkoja myyvien matkatoimistojen pitää tallettaa vakuuksia etumaksujen turvaksi.

Tavallisen vähittäiskaupan kuluttajan asema sen sijaan riippuu maksutavasta. Jos verkko-ostoksen tai etumaksun on maksanut luottokortilla velaksi, riski on lain mukaan luottokorttiyhtiöllä. Jos on sen sijaan maksanut käteisellä, menettää rahansa. Asetelmassa ei oikeastaan ole mitään logiikkaa.

Miten tilanteen sitten voisi korjata? Riskin siirtäminen kokonaan pankille tai luottokorttiyhtiölle ei kuulosta järkevältä.

Markkinoilla on jo olemassa useita maksunvälittäjiä, joiden ydinliiketoimintaa nimenomaan verkkokaupan maksuriskin kantaminen on. Esimerkiksi Paypal tai Maksuturva luovuttavat maksun kaupalle vasta kun kuluttaja on saanut tavaransa.

Voisiko maksunvälittäjän käyttämisestä tehdä verkkokaupassa pakollista?

Vieläkö Anttilan verkkokaupan asiakkailla on toivoa? Eipä juuri. Konkurssilain mukaan alle 50 euron jako-osuuksia ei tarvitse maksaa. Se tarkoittaa, että jos konkurssipesän varat riittäisivät esimerkiksi 20 prosenttiin kaikkien velkojien saatavista, nettiostoksen pitäisi olla arvoltaan yli 250 euroa, ennen kuin siitä saisi mitään takaisin.

Konkurssiasiamiehen toimiston ylitarkastajan Petri Hirsimaan mukaan velkojat voivat velkojien kokouksessa aikanaan päättää, että pienetkin osuudet maksetaan. Sellaista päätöstä tuskin kuitenkaan tulee, koska velkojien äänimäärä kokouksessa riippuu velan suuruudesta.

Myös pesänhoitajalla olisi konkurssiasiamiehen ohjeen mukaan mahdollisuus maksaa pieniä saatavia pois jo konkurssin alkuvaiheessa. Pesänhoitaja Mikko Tiilikan mukaan se vaatisi käytännössä kaikkien velkojien suostumuksen.

Toistaiseksi verkkokaupan asiakkaiden ostokset ovat tallessa, eikä niitä laiteta esimerkiksi auki oleviin tavarataloihin vielä myyntiin. Konkurssipesän selvittely kestänee vielä kuukausia ennen kuin velkojien kohtelu selviää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat