Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autovienti kasvoi uuteen ennätykseen – Suomesta viedään Saksaan enemmän kuin Saksasta Suomeen

Talous
 
Sami Kilpiö
Suomalaistehtaassa valmistetut Mercedes-Bentzit odottavat laivamatkaa ulkomaille Uudenkaupungin satamassa.
Suomalaistehtaassa valmistetut Mercedes-Bentzit odottavat laivamatkaa ulkomaille Uudenkaupungin satamassa. Kuva: Sami Kilpiö
Fakta

Uudenkaupungin autotehdas

 Uudenkaupungin autotehdas perustettiin vuonna 1968 kokoamaan ruotsalaista Saabia.

 Tehtaalla voidaan valmistaa asiakasyritysten tilauksesta mitä tahansa automallia.

 Muutama viikko sitten yritys julkisti hakevansa autotehtaalle 50 uutta työntekijää. Uudenkaupungin autotehdas työllistää suoraan noin 1 400 ihmistä ja epäsuorasti 1 700.

 Uudenkaupungin autotehtaalla on valmistettu Mercedes-Benzin A-sarjaa vuodesta 2013 asti.

Suomesta viedään henkilöautoja selvästi aiempaa enemmän ulkomaille, selviää Tullin tilastoista.

Vietyjen moottoriajoneuvojen arvo oli viime vuonna lähes 40 prosenttia suurempi kuin sitä edellisenä vuonna.

Moottoriajoneuvojen viennin arvo oli viime vuonna 2,7 miljardia euroa, kun ajoneuvoja tuotiin Suomeen 4 miljardin arvosta. Moottoriajoneuvoihin lasketaan myös muita kulkuneuvoja kuin autoja, mutta Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallion mukaan viennin lisäys selittyy yksinomaan henkilöautojen viennin kasvulla.

”Kyse on ennätyksestä”, hän kertoo.

Kallion mukaan vastaavaa viennin kasvua ei ole aiemmin nähty Suomen autoalalla.

Muutos on tapahtunut nopeasti.

Kun vuonna 2012 Suomesta vietiin alle 9 000 autoa ja tuotiin yhteensä 115 000 autoa, viime vuonna vietiin 86 000 ajoneuvoa ja tuotiin 125 000.

Myös kuluvalle vuodelle ennustetaan kasvua.

”Nyt kaikki näyttää todella valoisalta autoteollisuuden ja viennin kannalta. Nousu tuskin loppuu tähän”, Kallio sanoo.

Kallio arvioi, että Suomi sijoittuu nykyisillä autotuotantomäärillään eurooppalaiseen keskikastiin.

Suomalaisen autoviennin kasvuun on yksi syy ylitse muiden. Sen vahvistavat Autotuojien Kallio ja Valmet Automotiven valmistusliiketoiminnan johtaja Pasi Rannus: Suomen autoviennin kasvu seuraa Uudenkaupungin autotehtaan tuotannon kasvua.

Valmet Automotive omistaa Uudenkaupungin autotehtaan.

“Kyllä se niin on, että mitä viennissä on tapahtunut, liittyy meidän tehtaamme tuotannon kasvuun”, Rannus kertoo.

Uudenkaupungin autotehtaan ansioksi voi laskea myös sen, että Euroopan autovientimaiden kuningas, autoteollisuudestaan tunnettu Saksa tuo Suomeen vähemmän autoja kuin Suomesta viedään Saksaan.

Valmet Automotive on solminut henkilö- ja hyötyajoneuvojen saksalaisen valmistajan Daimlerin kanssa sopimuksen siitä, että Uudenkaupungin autotehtaalla valmistetaan vuosien 2013–2017 aikana yli satatuhatta A-sarjan Mercedes-Benziä.

Uudessakaupungissa valmistetut Mercedekset viedään Saksaan lukuun ottamatta Suomen markkinoille jääviä autoja.

Rannuksen mukaan sopimus A-sarjan tuotannosta näkyy koko Suomen vientiluvuissa, koska Uudenkaupungin autotehdas on ainoa henkilöautotehdas Suomessa.

“Muut toimijat ovat pieniä meihin verrattuna.”

Viime vuonna Uudenkaupungin autotehtaassa valmistettiin enemmän autoja kuin koskaan aikaisemmin. Viime vuonna autoja tehtiin 50 prosenttia enemmän kuin sitä edeltävänä vuotena. Vuonna 2014 Mercedeksiä valmistettiin 45 000.

Rannuksen mukaan autojen kysyntä kasvaa ja tehtaalla menee hyvin. Kansainvälisen moottoriajoneuvojen valmistajien järjestön (OICA) tilastojen mukaan autojen myynti on kasvanut vuodesta 2009 lähtien maailmanlaajuisesti.

Rannus uskoo, että tulevina vuosina Suomessa rakennettuja autoja viedään vielä nykyistä enemmän ulkomaille.

Suomeen tuodaan vuodessa yli satatuhatta autoa ulkomailta, ja Uudenkaupungin autotehdas voi teoriassa valmistaa noin satatuhatta autoa vuodessa.

“Mahdollisuudet ovat hyvät, että autojen vienti kasvaa edelleen. Se, että ylittääkö vienti joskus tuonnin, jää nähtäväksi.”

Suomen autoteollisuus perustuu pitkälti alihankintaan. Omia maailmanlaajuisesti tunnettuja autobrändejä ei ole, eikä kuluttaja näe autosta päältäpäin, missä se on valmistettu.

Kallion mukaan Uudenkaupungin autotehtaan kaltaisten sopimusvalmistajien osa on, että joskus sopimus on voimassa, joskus katkolla.

Nyt Uudenkaupungin autotehtaalla on voimassa kaksi sopimusta. Ensi vuoden alussa alkaa A-sarjan valmistamisen lisäksi katumaasturin valmistus.

Autovientiala on kasvanut, mutta suurimpiin suomalaisiin vientialoihin verrattuna se on edelleen pieni. Moottoriajoneuvojen viennin arvo oli viime vuonna 2,7 miljardia euroa. Metsäteollisuuden viennin arvo ollut viime vuosina yli 10 miljardia vuosittain.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat