Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajan osa konkurssissa on kohtuuton

Talous
 

Tuhannet Anttilan verkkokaupasta ostoksiaan tehneet jäivät ilman tavaroitaan, kun kauppayhtiö hakeutui konkurssiin. Ostajien raivo on ollut suuri ja kohdistunut niin Anttilan henkilökuntaan kuin konkurssipesää hoitavaan asianajajaan Mikko Tiilikkaan.

Osoite on väärä. Oikea osoite olisivat lainsäätäjät, koska kuluttajansuojalaissa näyttäisi olevan konkurssin mentävä aukko.

Kuluttajan muuhun varsin hyvään suojaan verrattuna ostajan suojattomuus konkurssissa on outo poikkeus. Kahvinkeittimen verkkokaupasta ostavan kuluttajan olisi pitänyt ymmärtää, että ostoksen maksaessaan hän ei itse asiassa tee kauppaa, vaan lainaa Anttilalle rahaa.

Konkurssissa hänet pannaan velkojana samaan riviin kuin ison lainan myöntänyt pankki, joka varmasti on ollut tietoinen luottoriskistä.

Asetelma ei kuulosta reilulta, eikä se sitä olekaan. Esimerkiksi pankin kuluttaja-asiakas on velkojana hyvin suojattu verrattuna muihin velkojiin. Talletussuoja kattaa talletukset 100 000 euroon asti.

Joillain kaupankin aloilla kuluttajan suojaa on parannettu. Talopakettikauppiaiden ja valmismatkoja myyvien matkatoimistojen pitää tallettaa vakuuksia etumaksujen turvaksi.

Tavallisen vähittäiskaupan kuluttajan asema sen sijaan riippuu maksutavasta. Jos ostoksen on maksanut luottokortilla velaksi, riski on lain mukaan luottokorttiyhtiöllä. Jos on maksanut käteisellä, menettää rahat.

Miten tilanteen voisi korjata? Riskin siirtäminen kokonaan pankille tai luottokorttiyhtiölle ei kuulosta loogiselta.

Markkinoilla on jo useita maksunvälittäjiä, joiden ydinliiketoimintaa verkkokaupan maksuriskin kantaminen on. Esimerkiksi Paypal tai Maksuturva luovuttavat maksun kaupalle vasta, kun kuluttaja on saanut tavaransa.

Voisiko maksunvälittäjän käyttämisestä tehdä verkkokaupassa pakollista?

Vieläkö Anttilan verkkokaupan asiakkailla on toivoa? Eipä juuri. Konkurssilain mukaan alle 50 euron jako-osuuksia ei tarvitse maksaa. Se tarkoittaa, että jos konkurssipesän varat riittäisivät 20 prosenttiin velkojien saatavista, nettiostoksen pitäisi olla arvoltaan yli 250 euroa, ennen kuin siitä saisi mitään takaisin.

Velkojat voisivat päättää, että pienetkin osuudet maksetaan. Se on kuitenkin epätodennäköistä, koska suuret velkojat käytännössä määräävät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat