Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi varoitti euro­alueen epävakaudesta

EKP:n neuvosto päätti torstaina odotetusti pitää korot ennallaan.

Talous
 
Ralph Orlowski / Reuters
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi.
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi. Kuva: Ralph Orlowski / Reuters

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi arvioi torstaina, että Britannian kansanäänestyksen päätös erota Euroopan unionista eli brexit yhdessä geopoliittisten riskien kanssa aiheuttaa ”vastatuulta” euroalueen talouden elpymiselle.

Hänen mukaansa rahoitusmarkkinat ovat pysyneet brexitistä huolimatta toimintakykyisinä, koska keskuspankit ilmoittivat pian kansanäänestyksen jälkeen valmiudestaan rauhoittaa tarvittaessa markkinoita.

Euroalueen talouden elpymisen Draghi katsoo jatkuvan kohtalaisena, vaikka epävarmuus onkin lisääntynyt.

Draghi korosti taas kerran, että EKP:llä on toimivaltansa rajoissa valmius ryhtyä kaikkiin mahdollisiin toimiin päätehtävänsä eli hintavakauden turvaamiseksi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Draghin lausunnot tulkittiin markkinoilla merkiksi siitä, että EKP pohtii uusia mahdollisia poikkeustoimia syksyllä.

EKP:n neuvosto päätti torstaina odotetusti pitää korot ennallaan.

Maaliskuussa EKP asetti ohjauskoron 0,00 prosenttiin 0,05 prosentista. Ohjauskorko määrittää sen, millä korolla liikepankit saavat edullisimmillaan lainaa keskuspankista. Ohjauskorko vaikuttaa myös euriboreihin, jotka ovat Suomessa yleisiä asuntolainojen viitekorkoja.

Liikepankkien talletuskoron EKP asetti maaliskuussa -0,40 prosenttiin -0,30 prosentista. Talletuskorko tarkoittaa korkoa, jonka liikepankit saavat talletuksistaan keskuspankkiin. Talletuskorko ei vaikuta suoraan kuluttajien käyttötilien korkoihin.

Negatiivisella talletuskorolla EKP pyrkii siihen, että keskuspankkitalletusten asemesta liikepankit antaisivat lainaa yrityksille ja kotitalouksille uusien investointien lisäämiseksi.

Maksuvalmiuslainan korko asetettiin 0,25 prosenttiin 0,30 prosentista. Maksuvalmiuslaina tarkoittaa lainaa, jota liikepankit voivat saada kansallisesta keskuspankista vakuutta vastaan yön yli.

Maaliskuun päätöksistä merkittävimpänä voi pitää sitä, että EKP aloitti kesäkuussa rahoitusoperaatiot, joilla se tarjoaa liikepankeille neljäksi vuodeksi lainaa poikkeuksellisen edullisilla ehdoilla.

Jos pankit lisäävät riittävästi lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille, rahoitusoperaatioiden korko voi olla sama kuin talletuskorko eli -0,40 prosenttia. Silloin keskuspankki maksaisi liikepankille lainanotosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat