Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konepajayhtiö Metso yllätti odotuksia paremmalla tuloksella

Talous
 
Markus Jokela / HS
Toimitusjohtaja Matti Kähkönen kertoi Metson näkymistä torstaina.
Toimitusjohtaja Matti Kähkönen kertoi Metson näkymistä torstaina. Kuva: Markus Jokela / HS

Konepajayhtiö Metson toinen vuosineljännes sujui heikkenevissä merkeissä viime vuoden vastaavaan aikaan verraten.

Markkinaodotuksiin nähden tulos kuitenkin yllätti myönteisesti. Tulos oli odotuksia parempi, minkä takia Metson osake kallistui torstaina Helsingin pörssissä neljä prosenttia.

Muun muassa isoja kaivoslaitteita ja venttiileitä raskaalle teollisuudelle tekevän Metson avainluvut olivat kauttaaltaan miinuksella viime vuoden toisesta neljänneksestä.

Saadut tilaukset vähenivät kahdeksan prosenttia 761 miljoonaan euroon, liikevaihto heikkeni 11 prosenttia 671 miljoonaan. Liiketulos heikkeni 73 miljoonaan euroon viime vuoden 90 miljoonasta.

Toimitusjohtaja Matti Kähkönen arvioi katsauksessa, että Metson toimintaympäristö pysyy koko vuoden hieman heikompana kuin viime vuonna.

Kaivoslaitteiden kysynnän yhtiö arvioi pysyvän heikkona, mutta alan palveluiden kysyntä on tyydyttävää. Kivenmurskauslaitteiden ja palveluiden sekä venttiilien kysyntä säilyy tyydyttävänä, ja venttiilien huoltopalveluiden kysynnän arvioidaan olevan hyvää.

Konsernin tilaukset vähenivät viime vuodesta. Toimitusjohtaja Kähkösen mukaan tämä oli seurausta kaivosteollisuuden palvelumarkkinoiden ja Pohjois-Amerikan öljy- ja kaasuteollisuuden venttiilimarkkinoiden aktiviteetin heikkenemisestä, joka alkoi jo viime vuonna.

Maantieteellisesti tarkastellen tilaukset kasvoivat selvästi Länsi-Euroopassa ja hieman Afrikassa ja Lähi-idässä. Intiassa tilaukset kasvoivat 46 prosenttia ja Etelä-Amerikassa 15 prosenttia yhden merkittävän kaivoslaitetilauksen ansiosta.

Venäjällä tilaukset laskivat 12 prosenttia, Itä-Euroopassa 25 prosenttia ja Aasiassa 24 prosenttia.

Kehittyvien markkinoiden osuus kaikista saaduista tilauksista oli 58 prosenttia.

Koska markkinoilla ei näy tänä vuonna kohenemista, yhtiö kertoo jatkavansa kustannustehokkuutensa parantamista.

Kähkönen sanoo olevansa tyytyväinen, että kustannustehokkuuden jahtiin on lähdetty riittävän ajoissa, mikä on pitänyt kannattavuutta hyvällä tasolla vaikeissa olosuhteissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat