Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kemin-biojalostamolle hyviä uutisia: EU-komissiolta 88 miljoonaa euroa

Kaidin uusi johtaja Carl Haglund pitää tukea merkittävänä yhteensä noin miljardin euron hankkeessa.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen (vas.), Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen ja työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson tiedotustilaisuudessa Helsingissä helmikuussa 2016.
Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen (vas.), Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen ja työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson tiedotustilaisuudessa Helsingissä helmikuussa 2016. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kemiin suurta biojalostamoa suunnitteleva kiinalainen Kaidi sai perjantaina hyviä uutisia, kun Euroopan unionin komissio teki päätöksen siirtää 88,5 miljoonan euron investointituen Kaidin käyttöön.

Tämä uusiutuvan energian tuottajille suunnattu tuki myönnettiin alun perin Suomen valtion energiayhtiö Vapon suunnittelemalle biopolttoainelaitokselle vuonna 2012, mutta Vapo luopui hankkeesta 2014.

Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen sanoo tiedotteessa olevansa hyvin iloinen päätöksestä, joka hänen mukaansa vahvistaa merkittävästi mahdollisuuksia viedä hanketta eteenpäin.

Hankkeen toteutumisen kannalta suurin ongelma on hinta. Biojalostamon kokonaisinvestoinnin kustannus on noin miljardi euroa. Yhtiö nojaa vahvasti julkisen tuen varaan. Se on hakenut avustusta komission lisäksi myös Suomen valtiolta, jolla on parhaillaan hakukierros uusiutuvan polttoaineiden tuotantoon. Siinä rahaa on yhteensä jaossa 40 miljoonaa euroa.

Koposen mukaan Kaidi käy parhaillaan keskustelua rahoittajien ja muiden sidosryhmien kanssa ja pyrkii tekemään lopullisen investointipäätöksen vuoden loppuun mennessä.

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Carl Haglund.
Carl Haglund.

Kaidin Suomen- ja Euroopan-hankkeita vauhdittamaan siirtyy elokuun alussa Rkp:n entinen puheenjohtaja Carl Haglund, joka sai uutta tehtävää varten eron eduskunnasta. Haglundista tuli Kaidin Euroopan-johtaja.

Haglund korostaa aloittavansa tehtävässään vasta viikon kuluttua, mutta hän pitää komission päätöstä hankkeen kannalta erittäin merkittävänä.

”On selvää, että jos tukea saadaan kokonaiskustannuksista lähes kymmenen prosenttia, niin se auttaa muun rahoituksen saannissa suuresti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat