Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teräsyhtiö SSAB:n hyvä tulos kasaa paineita Outokummun toimitusjohtajalle

Outokummun tuore toimitusjohtaja Roeland Baan on luvannut, että hän saa Outokummun kannattavaksi, jos kilpailijatkin ovat kannattavia.

Talous
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.
Jukka Gröndahl / HS
Outokummun uusi hollantilainen toimitusjohtaja Roeland Baan tutustui ensimmäistä kertaa yhtiön Kemin kaivokseen ja Tornion tehtaisiin helmikuussa.
Outokummun uusi hollantilainen toimitusjohtaja Roeland Baan tutustui ensimmäistä kertaa yhtiön Kemin kaivokseen ja Tornion tehtaisiin helmikuussa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Ruotsalaisen teräsyhtiö SSAB:n osake on kovassa nousussa yhtiön osavuositulosjulkistuksen jälkeen.

Ruotsalaisyhtiö onnistui tekemään vaikealla alalla kovan tuloksen. Yhtiö kasvatti sekä toimituksiaan että liikevoittoaan. Eniten liikevoitto parani Euroopassa. Tulos ylitti odotukset.

Hyvä ruotsalaisille – ja tietysti Rautaruukille.

SSAB:n kova tulos tuo kuitenkin samalla paineita myös suomalaiselle Outokummulle ja etenkin sen hollantilaiselle toimitusjohtajalle. Toki Outokumpu ja SSAB ovat erilaisia yhtiöitä. Niiden tuotevalikoima poikkeaa toisistaan.

Toinen tekee ruostumatonta terästä, toinen hiiliterästä. Siksi ne eivät kilpaile samoista asiakkaista. Molemmat kuitenkin valmistavat ja myyvät terästä, joten tuotannossa on yhtäläisyyksiä.

Outokummun tuore toimitusjohtaja Roeland Baan on itse ottanut vertailukohdiksi kilpailijat espanjalaisen Acerinoxin ja intialaisen Aperamin. Ne ovat kyennet voitollisiin tuloksiin.

Baan on luvannut julkisesti ja henkilökohtaisesti (Talouselämä 7/2016), että hän saa Outokummun kannattavaksi, jos kilpailijatkin ovat kannattavia.

Baan sitoi lupauksensa nimenomaan toimialan muuhun menestykseen. Hän ei voi yksin kääntää koko toimialaa, mutta jos muutkin pärjäävät, on turha keksiä tekosyitä, miksi myös Outokumpua ei saisi kannattavaksi.

Outokumpu on kyntänyt ongelmissa jo vuosia. Jo kaksi Baanin edeltäjää Mika Seitovirta ja Juha Rantanen ovat saaneet yhtiöstä potkut.

Nyt on Baanin vuoro yrittää. Tehtävä ei ole helppo, sillä viimeksi Outokummun liiketoiminta on ollut voitollista vuonna 2008.

Pelissä on myös Baanin oma eläke, sillä hän on sijoittanut eläkevarojaan Outokumpuun.

Outokummun tuloskunnosta saadaan uutta tietoa ensi tiistaina, sillä yhtiö julkaisee vuoden toisen neljänneksen tuloksen 26. heinäkuuta.

Kirjoittaja Piia Elonen on HS:n taloustoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat