Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fazerin epäselvä hakuilmoitus hämmentää sosiaalisessa mediassa – HS kysyi, mikä meni vikaan

Fazerin työvoimakoulutuksen hakuilmoituksessa vaadittiin koulutettavalta hyvää fyysistä kuntoa, vaikka koulutuksen yhtenä kohderyhmänä ovat osatyökykyiset.

Talous
 
Juhani Niiranen
Joissakin Fazerin työllistämisohjelmaan kuuluvissa tehtävissä tarvitaan fyysistä kuntoa enemmän kuin toisissa.
Joissakin Fazerin työllistämisohjelmaan kuuluvissa tehtävissä tarvitaan fyysistä kuntoa enemmän kuin toisissa. Kuva: Juhani Niiranen

Ruokapalveluyritys Fazerin työvoimakoulutuksen hakuilmoitus on herättänyt kysymyksiä sosiaalisessa mediassa. HS uutisoi Fazerin ja Helsingin Diakonissalaitoksen (HDL) työllistämisohjelmasta viime viikolla.

Fazer julkaisi keskiviikkona 13. heinäkuuta työllistämisohjelman, jonka tarkoituksena on työllistää henkilöitä, joiden on vaikea työllistyä. Työ- ja elinkeinotoimistot maksavat 70 prosenttia työllistämisohjelman hinnasta ja 30 prosenttia maksaa Fazer.

Ilmoittaessaan kampanjasta Fazer korosti, että ohjelma on tarkoitettu työttömille nuorille, pitkäaikaistyöttömille, jo pidemmän ajan Suomessa asuneille maahanmuuttajille, turvapaikanhakijoille ja osatyökykyisille. Osatyökykyisiä ovat esimerkiksi kehitysvammaiset, pitkäaikaissairaat sekä henkilöt, joilla on jonkinlainen liikuntarajoite.

Fazerilta arvioitiin silloin, että mainittuihin ryhmiin kuuluville työllistyminen on Suomessa vaikeinta.

Työkoulutuksen hakuilmoituksessa haettiin silti seuraavanlaista henkilöä:

”Olet täysi-ikäinen ja oma-aloitteinen tekijä. Olet innokas ja halukas kehittämään itseäsi käytännön tekemisen kautta ja omaat hyvät vuorovaikutustaidot sekä työelämän kielitaidon suomen kielessä. Et hätkähdä kiirettä ja omaat tuotannon tehtävissä vaadittavan hyvän fyysisen kunnon.”

Hakuilmoitus on nyt poistettu TE-toimiston nettisivuilta, koska hakuaika päättyi keskiviikkona. Fazerilta pahoitellaan hakuilmoituksen epäselvyyttä ja vakuutellaan, että yhtiö tahtoo edelleen tarjota työtä vaikeasti työllistyville.

HS kysyi Fazerin henkilöstöjohtaja Mika Videmanilta, mikä viestinnässä meni vikaan:

Ilmoituksesta saa kuvan, että haetaan tavallisia työttömiä palkattomaan työvoimakoulutukseen. Haluaako Fazer todella työllistää vaikeasti työllistettäviä?

Emme hae normaalia työvoimaa vaan vaikeasti työllistyviä, jotka haluavat työllistyä. Haluamme kaikki mainitut vaikeasti työllistettävät ryhmät mukaan työllistämisohjelmaan ja voimme luvata, että onnistumme siinä. TE-toimistojen ja HDL:n ammattitaidolla valitsemme ohjelmaan henkilöitä, jotka ovat oikeasti vaikeasti työllistyviä.

Miksi hakuilmoituksessa korostetaan fyysistä kuntoa, vaikka alun perin puhuttiin siitä, että osa-aikatyökykyiset kuuluvat kohderyhmään?

Ensimmäinen yksittäinen hakuilmoitus ei ole kannustanut liikuntaesteisiä hakemaan. Ymmärrän hyvin, että kun siellä lukee vaatimuksena hyvä fyysinen kunto, että se ei ole aivan yksi yhteen kaikkien kohderyhmien kanssa. Joissakin tehtävissä tarvitaan fyysistä kuntoa enemmän, toisissa ei. Joitakin rajoittavia tekijöitä on. Esimerkiksi jauhoallergikkoja ei kannata palkata leipomotyöhön.

Rajaako vaatimus kielitaidosta vasta maahan muuttaneet pois työllisyysohjelman osallistujista?

Meillä on tehtäviä, joissa suomen kieltä tarvitsee paljon ja on tehtäviä, joissa alkeellinen kielitaito riittää. Haluamme myös turvapaikanhakijoina Suomeen tulleita työllistämisohjelmaamme. Kaikille koulutettaville räätälöidään oma rooli yhtiössä.

Kyseessä oli siis viestintämoka. Miten tunnettu bränditalo epäonnistui näin?

Viestintä on mennyt suunnitelman mukaan, mutta rekrytointi-ilmoitus on herättänyt hämmennystä. Juuri sen muotoilu oli tässä se, mikä on herättänyt hämmennystä ja ihan oikeutetusti.

Onko vaarana, että vaikeasti työllistyvät ovat jättäneet hakematta työvoimakoulutukseen hakuilmoituksen epäselvyyden vuoksi?

En henkilökohtaisesti pelkää, että tämän vuoksi olisi jäänyt kenelläkään hakematta. Työskentelen henkilöstöpuolella ja tiedän, että ihmiset hakevat työpaikkoja, vaikkeivät täyttäisi kaikkia kriteereitä. Tämä oli vasta ensimmäinen haku työllistämisohjelmaan. Seuraava haku alkaa syyskuussa. Tavoittelemme työvoimakoulutuksen kohderyhmää myös muita kanavia pitkin kuin ilmoituksin TE-toimiston nettisivuilla. Helsingin Diakonissalaitoksella on hyvät yhteydet kohderyhmiimme, ja heidän kauttaan saamme suoran yhteyden mahdollisiin koulutettaviin.

Miksi työvoimakoulutettavat elävät 3–6 kuukautta palkatta?

Täysimittainen työteko ja työssäoppiminen ovat eri asioita. Kolmen tai kuuden kuukauden jaksossa osa on 1–2 viikkoa jaksoa, jonka aikana selvitetään, millaiseen työhön koulutettava soveltuu. Lähiopetusta saattaa olla kuukauden verran, ja loppu ajasta on työssäoppimista. Kyllä se minun mielestäni kestää päivänvaloa. Koulutettavat saavat työmarkkinarahan korotettua osuutta 9 euroa päivältä. Koulutus on vapaaehtoinen, ei me ketään pakoteta.

Fazer kertoi viime viikolla, että sen tavoite on työllistää 125 työvoimakoulutettavasta ainakin 70 prosenttia. Se tarkoittaa käytännössä noin 90 ihmistä. Viime syksynä Fazer irtisanoi Vantaan leipomosta 40 ihmistä. Miksei erotettuja työntekijöitä palkata takaisin?

Tapaukset eivät liity toisiinsa. Olemme joutuneet irtisanomaan Vantaan leipomosta henkilöstöä liiketoiminnallisin perustein. Tämä aloite on kohdistettu vaikeasti työllistettäviin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat