Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupan uudistajasta Anttilasta tuli liian tavallinen – Perustajan tytär: ”Isä osasi mainostaa”

Alennustavaratalona aloittanut Anttila menetti vuosien varrella identiteettinsä.

Talous
 
Lauri Rotko
Hillevi Sahanen katseli takkeja Lahden Anttilassa perjantaina. Hän jää kaipaamaan perinteikästä tavarataloa. Vaateosasto on jo tyhjennetty niistä tuotteista, jotka ovat tavarantoimittajien omaisuutta.
Hillevi Sahanen katseli takkeja Lahden Anttilassa perjantaina. Hän jää kaipaamaan perinteikästä tavarataloa. Vaateosasto on jo tyhjennetty niistä tuotteista, jotka ovat tavarantoimittajien omaisuutta. Kuva: Lauri Rotko
Fakta

Yrittäjä Kalle Anttila varoitti kaupan murroksesta jo 1970-luvulla

 ”Hyvällä sisäänostajalla ei saa olla hyvä maku. Hänellä tulee olla asiakkaan maku.”

 ”Yritykset eivät ole kaatuneet siihen, etteikö asiakkaita riittäisi, vaan huonosti hoidettuun markkinointiin ja tuotteiden valitsemiseen.”

 ”Postimyynnin suurin voima on siinä, että ostopäätös tehdään kotona eikä myymälässä.”

 ”Jotkut futurologit ennustavat, että ostaminen muuttuu kokonaan kotona tapahtuvaksi. Tavara katsotaan näköpuhelimessa ja tilaus näppäillään puhelimella suoraan tietokoneeseen.”

 ”Ilman kilpailua ei synny sellaista yrittämistä, jonka avulla toimintaa kehitetään entistä enemmän kuluttajia palvelevaksi.”

Lähde: HS:n arkisto

Menneinä vuosikymmeninä Välimeren hiekkarannoille lentäneitä turisteja odotti rihkamakauppiaiden suomeksi opettelema kutsuhuuto: ”Stockmannin laatu, Anttilan hinnat!”

Anttila oli Suomen alkuperäinen halpakauppaketju, mutta vuosien varrella yhtiön maine hintojen polkijana haihtui.

”Halpuus on tämänkin ajan trendi. Sitä ei vain enää nyky-Anttilassa tajuttu. Sääli, että Kesko hoiti Anttilaa sivubisneksenä”, sanoo Riitta Tervo, yhtiön perustajan Kaarlo ”Kalle” Anttilan tytär.

Tervon mukaan Anttilasta tuli Keskon omistuksessa vuosina 1996–2015 ”nimettömän oloinen ketju”. Viimeisen vuoden ajan yritystä on hallinnoinut saksalainen sijoitusrahasto 4K Invest, mutta mielikuvat tavarataloista ovat pysyneet värittöminä.

Anttilasta tuli väliinputoaja: jotakin Stockmannia nuhjuisempaa mutta Tokmannia kalliimpaa. Identiteettinsä menettänyt yhtiö ajautui vararikkoon.

Lahden Anttilassa on perjantaina haudanhiljaista. Muutama aamuvirkku asiakas tallustelee osastolta toiselle tarjousten toivossa. Konkurssimyynti ei kuitenkaan ole vielä alkanut.

”Kauppa on silti käynyt loppuviikosta tavallista paremmin. Ihmiset ovat luonnostaan uteliaita, ja konkurssi kiinnostaa”, kertoo koko Anttila-yhtiön pääluottamusmies Kai Vauhkala.

Lauri Rotko
Pääluottamusmies Kai Vauhkalaa painavat 1300 työntekijän huolet. Myös häntä uhkaa työttömyys 26 Anttila-vuoden jälkeen.
Pääluottamusmies Kai Vauhkalaa painavat 1300 työntekijän huolet. Myös häntä uhkaa työttömyys 26 Anttila-vuoden jälkeen.

Vauhkala aloitti Anttila-uransa Lahdessa kahvion puolella vuonna 1990. Nykyään Anttilalla ei ole omaa kahvilaa, eikä elintarvikemyyntiä. Topten-elektroniikkaosastokin on surkastunut puoleen entisestään verkkokaupan ja digitaalisen musiikkimyynnin vietyä asiakkaat.

Tavaratalossa myydään yhä vähän kaikenlaista siivoustarvikkeista videopeleihin, mutta kauppaa kiertäessä mikään osasto ei jää mieleen. 1960- ja 70-lukujen halpoja hintoja kirkuvat mainoskyltit ovat historiaa.

Heinolasta Lahden Anttilaan ostosmatkalle tullut Riitta Lehtinen on ollut Anttilan asiakas jo yli 50 vuoden ajan.

”Aina täältä on löytynyt kaikkea. Konkurssi ihmetyttää minua. Onko nykyajan tilanne tosiaan sellainen, ettei yhtiölle tule tavarataloista tarpeeksi rahaa?”

Uskolliselta asiakkaalta irtoaa kritiikkiäkin.

”Kaikkien tuotteiden hinnat ovat vuosien varrella nousseet, joten pitää aina erikseen katsoa, onko jotain alennuksessa. Myös materiaalit ovat heikentyneet täällä ja muuallakin. Jos haluaa kestäviä vaatteita, pitää mennä erikseen vaateliikkeeseen.”

Lahtelainen Hillevi Sahanen kaipaa lisää kotimaisia tuotteita.

”Mutta ei kai niitä ole enää paljoa tarjolla muuallakaan.”

Lehtikuva
1970-luvun Anttilassa tavaraa oli paljon pienessä tilassa.
1970-luvun Anttilassa tavaraa oli paljon pienessä tilassa.

Postimyynnillä aloittanut Kalle Anttila perusti ensimmäiset koko kansan tavaratalot jo 1950-luvulla ennen Valintataloja, Halpa-Halleja ja Tokmanneja. Katalogit toivat ”kaupunkilaisten tavarat” saataville myös maaseudulle ja tekivät Anttilan tavarataloista tunnettuja.

”Sotien jälkeen ihmisiltä puuttui paljon tavaroita, vaikka ostovoima olikin kasvussa. Isä päätti vastata tähän tarpeeseen Yhdysvalloista lainaamallaan postimyynti-idealla. Suomessa välimatkat ovat pitkiä, eikä maakunnissa juuri ollut tavarataloja”, Tervo kertoo.

Suomalaiset käyttivät rahojaan alusvaatteisiin, retkeilyvälineisiin, vappuilmapalloihin ja jopa olutshampooseen. Tilattiinpa Anttilan kuvastoista 1960-luvulla myös salaperäisiä ”varmuusesineitä”. Kondomeiksi niitä kehdattiin kutsua katalogin sivuilla vasta vuosia myöhemmin.

Moni piti Anttiloita rahvaanomaisina, ja kilpailijat syyttivät yhtiötä saalistushinnoittelusta. Stockmann teki valituksen Helsingin kauppakamarille Anttilan pöyristyttävistä hinnoista.

Penninvenyttäjänä Kalle Anttila matkusti itse ulkomaille tinkimään isoista tavaratoimituksista. Postimyyntikuvastojen mallipalkkioissa hän säästi aluksi kuvauttamalla omia perheenjäseniään ja työntekijöitä Pariisin muotinäyttelyistä kopioiduissa vaatteissa. Hän ymmärsi myös mielikuvien tärkeyden ja toi Suomeen 9,90-hintalaput.

”Isä osasi mainostaa. Hän osti räväköitä sivun mainoksia sanomalehdistä, siinä missä Stockmann ja Sokos mainostivat hillitysti. Hän myös lainasi omat kasvonsa markkinointiin. Hän oli brändi”, Tervo sanoo.

Kalle Anttilalle edulliset hinnat olivat ylpeyden asia. Kun Iittalan lasitehdas väitti vuonna 1971, ettei ”alennushalli” sovi design-tuotteiden myyntiin ja yritti estää tukkuliikkeitä myymästä tuotteitaan Anttiloihin, toimitusjohtaja sivalsi HS:ssa kipakasti takaisin ja syytti design-yritystä vanhoilliseksi.

”Iittala luulee, ettei tavallinen perheenemäntä ole heidän asiakkaansa. Se luulee, että heillä on jonkinlainen eliittiasiakaspiiri, joka arvostaa hienoja kulisseja tavarataloissa ja haluaa maksaa kohtuuttomia hintoja.”

Mariskooleja ja Aalto-maljakoita on nykyään joka kodissa.

Kalle Anttila myi elämäntyönsä kaupparyhmä Tukolle vuonna 1976, mutta asetti kaupan ehdoksi yrityskulttuurin säilyttämisen.

Vuonna 1985 Hyvinkään uuden Anttilan eteen kerääntyi sadoittain ihmisiä odottamaan avajaisia. Tavaratalon tuhat ensimmäistä asiakasta saivat ilmaisen muoviämpärin.

2010-luvulla kilpailija Tokmanni on saanut mediahuomiota vastaavilla ämpäritempauksilla.

Anttilan hävytön hintaralli jatkui aina vuoden 1996 Kesko-kauppaan asti. Anttilasta tuli hillitty ja tavallinen, mutta se ennätti silti ensimmäisten joukossa nettiin. Vuonna 1999 avatun verkkokaupan kehittäminen jäi puolitiehen, vaikka postimyynnistä ponnistaneella Anttilalla oli logistiikkaosaamista vuosikymmenien edestä.

Anttilan lähes 1 300 työntekijää saivat irtisanomisilmoitukset viime keskiviikkona. Työsuhteet päättyvät jo elokuun alkuun mennessä. Osalle tarjotaan määräaikaisia pestejä konkurssimyynnin ajaksi.

”Normaalisti kuuluisi olla puolen vuoden irtisanomisaika”, huokaa 28 vuotta Anttilassa työskennellyt Taija Mäkinen.

Verkkokaupassa konkurssin vuoksi rahaa menettäneet asiakkaat ovat purkaneet Lahdessakin pahaa oloaan tavaratalon myyjiin. Raivonpurkaukset nujertavat työyhteisön tunnelmaa ennestään.

Henkilökunnankin keskuudessa on päästelty ärräpäitä. Työllistyminen ei ole helppoa kaupungissa, jonka työttömyysaste oli toukokuun lopussa yli 16 prosenttia.

Vaate- ja kosmetiikkaosastoilla työskentelevällä Mäkisellä on mielessä päällimmäisenä vihan sijaan syvä suru.

”Rakastan tätä työtä.”

Timo Hämäläinen
Helsingin Graniittitalon Anttilan avajaiset 31. lokakuuta 1988.
Helsingin Graniittitalon Anttilan avajaiset 31. lokakuuta 1988.
Lauri Rotko
Anttiloissa ei ole aikoihin nähty tarjouskampanjoiden aiheuttamaa massahysteriaa. Asiakkailla riittää tilaa tehdä ostoksia.
Anttiloissa ei ole aikoihin nähty tarjouskampanjoiden aiheuttamaa massahysteriaa. Asiakkailla riittää tilaa tehdä ostoksia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat