Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia suistumassa taantumaan

Talous
 

Britannian talous supistui heinäkuussa enemmän kuin kertaakaan sitten huhtikuun 2009, ilmenee markkinatutkimusyhtiö Markitin ostopäällliköiden indeksistä.

Sen perusteella taloudellinen toimeliaisuus heikkeni sekä teollisuudessa että palvelualoilla.

Yhtiön pääekonomisti Chris Williamson pitää Britannian talouden heikkenemistä ”dramaattisena.”

Hän ennakoi ostopäälliköiden indeksin perusteella, että bruttokansantuote supistuisi 0,4 prosenttia heinä–syyskuussa.

Britanniassa 23. kesäkuuta järjestettiin kansanäänestys, jossa maa päätti erota Euroopan unionista. Ekonomistit arvioivat jo ennalta tämän johtavan taantumaan. Perjantaina julkaistu indeksi on ensimmäinen verraten luotettava tieto siitä, että ennusteet taantumasta pitävät paikkansa.

Indeksin lukema oli heinäkuussa 47,7 pistettä. Jos indeksin lukema on yli 50 pistettä, kokonaistuotanto eli bruttokansantuote kasvaa. Jos lukema on alle 50 pistettä, kokonaistuotanto supistuu.

Ostopäälliköiden indeksi on historiallisen näytön perusteella ennakoinut luotettavasti talouskasvua. Markit laskee indeksin 600 brittiläiselle yritykselle tehtävästä kyselyn perusteella.

Euroalueen talouskehitykseen Britannian kansanäänestyksen tulos on Williamson mukaan vaikuttanut yllättävän vähän.

Euroalueen ostopäälliköiden indeksi oli heinäkuussa 52,9 pistettä, minkä perusteella bruttokansantuote siis kasvaa. Kesäkuussa indeksin lukema oli 53,1 pistettä, joten muutos huonompaa oli pieni.

Markit ennustaa, että euroalueen talous kasvaa tänä vuonna 1,5 prosenttia. Se vastaa suunnilleen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tiistaina julkistamaa ennustetta, jonka mukaan euroalueen talous kasvaa tänä vuonna 1,6 prosenttia.

Sen sijaan ensi vuonna IMF ennustaa euroalueen bruttokansantuotteen kasvavan enää 1,4 prosenttia, mihin yhtenä pääsyynä on Britannian eroaminen EU:sta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat