Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fazer pahoittelee erikoista hakuilmoitusta

Fazer vaatii koulutettavalta osatyökykyiseltä hyvää fyysistä kuntoa.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Työvoimakoulutukseen osallistuvat voivat saada koulutuksen jälkeen työpaikan esimerkiksi makeistehtaalta.
Työvoimakoulutukseen osallistuvat voivat saada koulutuksen jälkeen työpaikan esimerkiksi makeistehtaalta. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Yli sadan ihmisenkoulutusohjelma

 Fazer ja Helsingin Diakonissalaitos alkavat syksyllä kouluttaa vaikeasti työllistyviä ihmisiä Fazerin työntekijöiksi.

 Koulutukseen valitaan 125 henkeä.

 Työ- ja elinkeinotoimistot maksavat 70 prosenttia ja Fazer 30 prosenttia työllistämisohjelman kuluista. Fazer sijoittaa noin puoli miljoonaa euroa.

 Helsingin Diakonissalaitos on vastuussa koulutuksista.

Elintarvikeyhtiö Fazerin työvoimakoulutuksen hakuilmoitus on herättänyt hämmästelyä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Fazer julkaisi keskiviikkona 13. heinäkuuta työllistämisohjelman, jonka tarkoituksena on työllistää ihmisiä, joiden on vaikea työllistyä. Työ- ja elinkeinotoimistot maksavat 70 prosenttia työllistämisohjelman hinnasta. Loputa maksaa Fazer.

Ilmoittaessaan kampanjasta Fazer korosti, että ohjelma on tarkoitettu työttömille nuorille, pitkäaikaistyöttömille, pidemmän ajan Suomessa asuneille maahanmuuttajille, turvapaikanhakijoille ja osatyökykyisille. Osatyökykyisiä ovat esimerkiksi kehitysvammaiset, pitkäaikaissairaat ja liikuntarajoiteiset.

Fazerilta arvioitiin silloin, että mainittuihin ryhmiin kuuluville työllistyminen on Suomessa vaikeinta.

Työkoulutuksen hakuilmoituksessa haettiin silti ihmistä, jolla on muun muassa hyvä fyysinen kunto.

”Olet täysi-ikäinen ja oma-aloitteinen tekijä. Olet innokas ja halukas kehittämään itseäsi käytännön tekemisen kautta ja omaat hyvät vuorovaikutustaidot sekä työelämän kielitaidon suomen kielessä. Et hätkähdä kiirettä ja omaat tuotannon tehtävissä vaadittavan hyvän fyysisen kunnon.”

Hakuilmoitus on poistettu TE-toimiston nettisivuilta, koska hakuaika päättyi keskiviikkona. Fazerilta pahoitellaan hakuilmoituksen epäselvyyttä ja vakuutellaan, että yhtiö tahtoo edelleen tarjota työtä vaikeasti työllistyville.

Haluaako Fazer todella työllistää vaikeasti työllistettäviä, Fazerin henkilöstöjohtaja Mika Videman?

”Emme hae normaalia työvoimaa vaan vaikeasti työllistyviä, jotka haluavat työllistyä. Haluamme kaikki mainitut vaikeasti työllistettävät ryhmät mukaan työllistämisohjelmaan ja voimme luvata, että onnistumme siinä. TE-toimistojen ja HDL:n ammattitaidolla valitsemme ohjelmaan henkilöitä, jotka ovat oikeasti vaikeasti työllistyviä.”

Miksi hakuilmoituksessa korostetaan fyysistä kuntoa, vaikka alun perin puhuttiin siitä, että osa-aikatyökykyiset kuuluvat kohderyhmään?

”Ensimmäinen yksittäinen hakuilmoitus ei ole kannustanut liikuntaesteisiä hakemaan. Ymmärrän hyvin, että kun siellä lukee vaatimuksena hyvä fyysinen kunto, että se ei ole aivan yksi yhteen kaikkien kohderyhmien kanssa. Joissakin tehtävissä tarvitaan fyysistä kuntoa enemmän, toisissa ei. Joitakin rajoittavia tekijöitä on. Esimerkiksi jauhoallergikkoja ei kannata palkata leipomotyöhön.”

Rajaako vaatimus kielitaidosta osallistujia?

”Meillä on tehtäviä, joissa suomen kieltä tarvitsee paljon ja on tehtäviä, joissa alkeellinen kielitaito riittää. Haluamme myös turvapaikanhakijoina Suomeen tulleita työllistämisohjelmaamme. Kaikille koulutettaville räätälöidään oma rooli yhtiössä.”

Miten tunnettu yhtiö epäonnistui näin viestinnässä?

”Viestintä on mennyt suunnitelman mukaan, mutta rekrytointi-ilmoitus on herättänyt hämmennystä. Juuri sen muotoilu oli se, mikä on herättänyt hämmennystä ja ihan oikeutetusti.”

Onko vaarana, että vaikeasti työllistyvät ovat jättäneet hakematta työvoimakoulutukseen hakuilmoituksen epäselvyyden vuoksi?

”En henkilökohtaisesti pelkää, että tämän vuoksi olisi jäänyt kenelläkään hakematta. Työskentelen henkilöstöpuolella ja tiedän, että ihmiset hakevat työpaikkoja, vaikkeivät täyttäisi kaikkia kriteereitä. Tämä oli vasta ensimmäinen haku työllistämisohjelmaan. ”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat