Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian Neulomo on erilainen ompelimo – se palkkaa työntekijöitä sen sijaan, että irtisanoisi

Talous
 
Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Nokian Neulomo arvioi tarvitsevansa vähintään 10 työntekijää ompelimoon. Kuva otettu joulukuussa, kun tieto Nanson työntekijöiden irtisanomisista oli juuri tullut.
Nokian Neulomo arvioi tarvitsevansa vähintään 10 työntekijää ompelimoon. Kuva otettu joulukuussa, kun tieto Nanson työntekijöiden irtisanomisista oli juuri tullut. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Trikookoneet ovat hiljaa Nokian Neulomon tehtaalla heinäkuussa, mutta syy ei ole tehtaan lakkauttaminen vaan tavallinen kesäseisahdus.

Joulukuussa 2015 näytti hetken siltä, että koneet olisivat hiljentyneet pysyvästi, kun vuosia tappioista kärsinyt Nanso päätti lakkauttaa tehtaan, irtisanoa sen työntekijät ja siirtää toimintansa Viroon.

Sitten Nokian Neulomo ilmoitti kiinnostuksensa ostaa Nanson trikootuotannon ja vaatevalmistuksen. Sata vuotta jatkunut vaateteollisuuden perinne Nokialla sai jatkua. Kauppa allekirjoitettiin kesäkuussa.

Nokian Neulomon toimitusjohtaja Vesa Moisio on toiveikas, vaikka pienen suomalainen tekstiilialan tehtaan selviytyminen kansainvälisten vaatejättien hallitsemilla vaatemarkkinoilla ei ole itsestäänselvyys.

”Vaikka toimialalla on vähän menestyviä yrityksiä, uskomme, että tehdas on sopivan kokoinen toimiakseen taloudellisesti kannattavasti.”

Moision mukaan alku näyttää lupaavalta.

Kesän aikana Nokian Neulomon omia tuotteita on jo myyty netissä, yritys on hakenut kaikenkokoisia naisia vaatemalleikseen ja solminut sopimuksia vaatevalmistuksesta kotimaisille vaatemerkeille. Tavarataloketju Prisma on kertonut ottavansa Neulomo-vaatemerkin valikoimiinsa.

Neulomo on vaatealan yrityksenä poikkeuksellisessa tilanteessa: Se palkkaa työntekijöitä ompelimoon sen sijaan, että irtisanoisi. Moisio arvioi, että henkilöstön kasvaa ja että ompelimossa on uusia tehtäviä vähintään kymmenelle henkilölle.

”Lopullinen tarve täsmentyy syksyn aikana, kun ennakkomyynti ja asiakassopimukset tarkentuvat”, Moisio sanoo.

Yrityksen tavoitteena on, että ensimmäiset uuden työntekijät aloittavat jo elokuun alussa.

Lisäksi tehdas hakee yhteistyökumppaneiksi pienempiä ompelimoja, joille he voivat antaa toimeksiantoja. Yhteistyökumppaneita yritys tarvitsee silloin, kun tilauksia on enemmän.

Tehtaassa valmistetaan Nanson trikooneuloksia ja vaatteita ainakin vielä tämän vuoden loppuun asti.

Nokian Neulomo toimii Moision mukaan eri tavalla kuin perinteinen suomalainen tekstiilialan yritys. Nanso valmisti Nokian tehtaalla lähes ainoastaan omia tuotteita. Nokian Neulomolla siis tuotetaan tulevaisuudessa useiden eri yritysten tuotteita Neulomon omien vaatteiden lisäksi.

"Se on muutos aikaisempaan. Asioita pitää pystyä tekemään toisin, jotta toiminta voisi olla kannattavaa."

Keväällä tehtaalla valmistettiin Papu Designin ja Tauko Designin tuotteita. Näiden lisäksi tehtaalla valmisteltiin muun muassa Uhana Designin ja Varustelekan tuotteiden tuotantoa. Näiden lisäksi Neulomo on alkuvuoden aikana saanut yhteydenottoja lukuisilta yrityksiltä, jotka haluavat tuotteitansa valmistettavan Nokian tehtaalla.

”Sataa ei olla ylitetty, mutta yhteydenottoja on paljon”, Moisio sanoo.

Neulomon osakkaina on kuusi henkilöä, joista kolme työskentelee yhtiössä kokoaikaisina. Osa osakkaista on omistajina tai neuvonantajina Papu Designissa, joka tekee trikookankaisia lastenvaatteita ja Tauko designissa, joka valmistaa vaatteita kierrätysmateriaaleista tai verkkokauppa-alusta Weecosissa.

Nokian Neulomon perustajaosakkaat päätyivät yhteen Nanson aloitteesta.

Moision mukaan Papu Design ja Weecos ottivat yt-neuvotteluiden aikana yhteyttä Nansoon. Vesa Moisio ja hänen siskonsa Mila Moisio, joka on Tauko designin perustaja, pohtivat omalla tahollaan Nanson tehtaan ostamista kuullessaan lakkauttamisuutisista.

Kun molemmat ryhmät ottivat yhteyttä Nansoon, vaateyhtiö ehdotti heille tapaamista.

”Ymmärsimme, että meillä on paremmat edellytykset jatkaa yhdessä eteenpäin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat