Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina lumoaa peliyrityksiä – kourallinen suomalaisiakin pyrkii vaikeille markkinoille

Suomalaiset peliyritykset kapuavat Kiinan muurin yli paikallisten yhteistyökumppaneiden avulla.

Talous
 
© Thomas White / Reuters
Rovion Clash of Clans on menestynyt Kiinassa.
Rovion Clash of Clans on menestynyt Kiinassa. Kuva: © Thomas White / Reuters
Neljä ohjetta

Näin pärjäät Kiinan mobiilimarkkinoilla

1 Hanki paikallinen kumppani. Länsimainen yritys voi julkaista pelinsä vain paikallisen julkaisijan kautta. Sääntely, paperisota ja markkinointi toimivat jouhevammin kumppanin kanssa, mutta huijareita on liikkeellä. Länsimainen yritys pärjää harvoin kiinalaisessa oikeudessa, ja piratismi on yleistä.

2 Keskity etenkin Androidiin. Googlen Android-käyttöjärjestelmän markkinaosuus on Kiinassa yli 70 prosenttia. Kiinassa Android-sovelluskauppoja on satoja ja erittäin suosittujakin kymmenkunta. Eri kaupoissa on eri maksujärjestelmät, joten peleistä voi joutua tekemään useita versioita. Esimerkiksi Mygamez tarjoaa palvelua, joka yhtenäistää maksurajapinnat.

3 Kehitä sopiva rahantekomalli. Kiinan Android-kaupoissa maksullisia pelejä ei ole lainkaan, eikä peleissä ole mainoksia. Ilmaispelien sisäiset mikromaksut ovat tällä hetkellä ainoa toimiva rahantekokeino. Pelien rahantekomalli eli monetisaatio voi Kiinassa olla hyvinkin aggressiivinen. Kiinalaisia ei haittaa rahalla ostettu menestys ja status.

4 Pelkkä käännös ei riitä. Kiinalaisilla on oma makunsa, joten pelin ulkoasua kannattaa hioa. Söpöys puree. Poliittisesti arkaluontoinen aineisto on poistettava. Esimerkiksi Hongkongin ja Taiwanin omat liput ovat kiellettyjä, eikä esimerkiksi strategiapelissä voi olla mukana Kiinan armeijaa, jos armeija voi hävitä taistelun.

Lähteet: Neogames, Superdata Research

Kiinan sirpaleiset pelimarkkinat pursuavat piratismia, sääntelyä, protektionismia ja poliittisia miinoja. Silti yhä useampi länsimainen yritys hinkuu valtavaan Kiinaan. Suomestakin on uskaltautunut jo kourallinen kokelaita.

Yksi niistä on oululainen Koukoi, joka yrittää läpimurtoa kiinalais-suomalaisen Mygamez -yrityksen avulla. Mygamez toimii pelin julkaisijana, hoitaen muun muassa pelin käännökset, markkinoinnin ja lupa-asiat.

”Heillä on valmiina julkaisuverkostot Kiinassa. Kommunikaatio on helppoa, koska heillä on myös tiimi Suomessa. Pääsemme näin nopeasti ja melko vaivattomasti Kiinan markkinoille, mikä on tärkeää alkuvaiheen yritykselle”, perustelee Koukoin toimitusjohtaja Antti Kananen kumppaninvalintaa.

Mikael Leinonen ja Charles Chiang perustivat Mygamezin kolme vuotta sitten Hongkongiin. Yhtiöllä on tytäryhtiöt Porissa ja Shanghaissa.

”Etsimme globaalisti hyviä mobiilipelejä, jotka sopivat Kiinan markkinoille. Olemme tehneet yhteistyötä ainakin suomalaisten, venäläisten, tanskalaisten, yhdysvaltalaisten, malesialaisten ja taiwanilaisten kanssa”, Leinonen kertoo.

Heidi Piiroinen
Kiinalais-suomalaisen pelien vientiyhtiön My Gamezin perustaja Mikael Leinonen.
Kiinalais-suomalaisen pelien vientiyhtiön My Gamezin perustaja Mikael Leinonen.

Kiina ohitti viime vuonna Yhdysvallat maailman suurimpana pelien markkina-alueena. Ykköspaikka pysyy idän jättiläisen hallussa pitkään, tutkimusyhtiö Newzoo arvioi.

Etenkin mobiilipelaamisen kasvu on ollut räjähdysmäistä. Viime vuonna mobiilipelit tekivät Kiinassa 7,1 miljardia dollaria liikevaihtoa. Newzoo ennustaa tälle vuodelle kymmenen miljardin dollarin rajapyykin puhkeamista.

Pelialan etujärjestön Neogamesin johtajan Koopee Hiltusen mukaan Kiinasta haaveilevien suomalaisyritysten pitää ennen kaikkea etsiä luotettava paikallinen yhteistyökumppani.

”Supercell on onnistunut Kiinassa loistavasti. Roviolla on mennyt hyvin, ja Angry Birds -animaatiokin on menestynyt. Myös Fingersoft on pärjännyt. Epäonnistumisiakin on tullut esimerkiksi väärien partnerivalintojen vuoksi”, Hiltunen kertoo.

Mygamez ei ole suinkaan ainoa kumppanivaihtoehto. Viime vuoden lopussa Kiinassa oli jo noin 32 000 pelinkehittämiseen tai -julkaisuun erikoistunutta yritystä. Määrä on ollut viime vuosina rajussa kasvussa.

Heinäkuun alussa Kiinassa astui voimaan sääntö, jonka mukaan kulttuuriministeriö tarkistaa kaikki Kiinassa julkaistavat mobiilipelit. Seulan läpäisseet saavat julkaisunumeron. Sääntö koskee takautuvasti myös aiemmin julkaistuja pelejä, joiden pitää hankkia julkaisunumero lokakuun alkuun mennessä.

”Kiinalla on taloudellinen ja kulttuurillinen intressi taata, että paikallisilla yrityksillä on vahva rooli pelimarkkinoilla, eivätkä länsimaiset suuryritykset pääse dominoimaan”, Leinonen selittää.

Kiinan lainsäädännön mukaan mobiilipelin voi julkaista vain kiinalaisomistuksessa olevan yrityksen kautta. Aiemmin sääntöä on käytännössä ulottunut vain Android-kauppapaikkojen useiden pelaajien moninpeleihin. Ulkomaiset peliyritykset ovat pystyneet itse julkaisemaan tuotteensa Applen sovelluskaupan App Storen kiinalaisessa versiossa.

Nyt viranomaiset aikovat ottaa Applen sääntelyn piiriin. Samalla Androidin valvonta kiristyy entisestään. Yli 70 prosenttia kiinalaisista älypuhelimista toimii Android-käyttöjärjestelmällä.

Neogamesin Hiltusen mukaan näköpiirissä ei ole ulkomaisten pelien täyskieltoa.

”Kiinassa pitää silti varautua nopeisiin ja äkkivääriin muutoksiin. Kiinan kotimarkkinoilla on niin valtavasti mahdollisuuksia, että kiinalaiset voivat tehdä melkein mitä huvittaa.”

Leinosen mukaan kulttuuriministeriön tarkastuksista voi jopa seurata jotain hyvää ulkomaisille pelitaloille, sillä syyni koskee myös kiinalaisia pelejä.

”Toivottavasti sääntöuudistus kitkee piratismia. Jos yritys julkaisee Kiinan ulkopuolella Google Playssä menestyvän pelin, se on pahimmillaan piratoitu seuraavana päivänä Kiinaan. Hakkerit kytkevät pelin sisäiset maksut pois päältä ja julkaisevat pelistä ilmaisversion.”

Kiinassa Android-kauppoja on satoja, eivätkä ne yleensä valvo itse pelien autenttisuutta. Googlen kauppa Play ei toimi Kiinassa lainkaan. Kiinan kannattaisi Leinosen mukaan puuttua piratismiin, sillä se nakertaa myös aitojen kiinalaispelien tuottoja.

Koukoin mobiilipeli Crashing Season tekee Kiina-debyyttinsä heinäkuun lopussa China Joy -pelimessuilla Shanghaissa. Juoksupelissä eläimet ovat saaneet tarpeekseen ilkeistä metsästäjistä ja jyräävät heidät alleen. Peli on parhaillaan kulttuuriministeriön tarkistuksessa.

Crashing Season on saanut kiinankielisen käännöksen. Myöhemmin siihen on tarkoitus lisätä kiinalaistyyppisiä ympäristöjä ja hahmoja, kuten vaikkapa pandoja ja tiikereitä. Kanasen mukaan Kiina-versiosta voi tulla hyvin erilainen alkuperäiseen verrattuna.

”Kiinalaiset ovat hyvin kilpailullisia, ja he tykkäävät ostaa uusia kykyjä ja etuja, jotka kasvattavat heidän statustaan muihin pelaajiin verrattuna. Panostamme tähän pelisuunnittelussa.”

Kiinassa pärjääminen vaatii sensuurin sietokykyä.

Leinonen nostaa esimerkiksi Fingersoftin Hill Climb Racing -ajopelin, jossa päämääränä on ajaa mäkisessä maastossa mahdollisimman pitkälle. Yksi kiinalaisen version ajoneuvoista oli huippunopea luotijuna.

”Tässä pelissä ajoneuvot menevät jossain vaiheessa nurin. Regulaattori ehkä katsoi, että kaatuilevista junista tulee mieleen Wenzhoun vuosien takainen onnettomuus, jota hallitus yritti viimeiseen asti salailla”, Leinonen kertoo.

Vuonna 2011 tapahtuneessa junaturmassa kuoli 40 ihmistä. Virkamiehet käskivät Fingersoftia ja julkaisijaa Mygamezia poistamaan junan pelistä.

Yritykset tottelivat. Hill Climb Racingiä on ladattu Kiinassa jo 90 miljoonaa kertaa.

Tencentistä tuli pelialan keisari

Yksi tehokas tapa päästä Kiinan valtaville pelimarkkinoille on hankkia paikallinen omistaja.

Näin teki Suomen menestynein peliyhtiö Supercell. Kiinalainen internetjätti Tencent kertoi viime kuussa ostavansa Supercellistä 84 prosentin enemmistön. Lähes kahdeksan miljardin euron kauppa on mobiilipelialan lyhyen historian suurin.

”Tämä on yksi hyvä tapa mennä Kiinan markkinoille. Supercellin ansiosta Tencentin läsnäolo Kiinassa vahvistuu ja samalla toimintaan tulee länsimainen ulottuvuus. Yhteistyö on erinomaisen hyödyllistä molemmille osapuolille. Pienempien yritysten on kuitenkin mahdotonta saada vastaavaa diiliä”, arvioi pelialan etujärjestön Neogamesin johtaja Koopee Hiltunen.

Aiemmin Supercellin enemmistöosuus kuului pahasti velkaantuneelle japanilaiselle teleoperaattorille Softbankille.

Kauppaa motivoi Supercellin halu jouhevoittaa Kiinan markkinoiden valtausta.

Paikalliselta Tencentiltä se sujuu, sillä tutkimusyhtiö Newzoon mukaan Tencentin julkaisemat pelibrändit nappasivat toukokuussa peräti 45 prosenttia sadan suosituimman kiinalaisen mobiilipelin yhteenlasketusta liikevaihdosta.

Tencentistä on tullut portinvartija, joka kykenee vaikuttamaan siihen, mitkä pelit saavat jalansijaa Kiinan markkinoilla. Yhtiön omistama Myapp-sovelluskauppa on Kiinan suosituin noin neljänneksen markkinaosuudella. Tencent on jo maailman isoin pelialan toimija.

Samanaikaisesti kun länsimaiset pelitalot yrittävät puskea Kiinan mobiilipelimarkkinoille, Tencent valtaa länsimarkkinoita. Sillä on jo lukuisia omistuksia länsimaisissa peliyrityksissä, kuten Activision Blizzardissa, Epic Gamesissä, Riot Gamesissä ja Glu Mobilessa.

Tencent käärii tuottoja esimerkiksi Call of Duty, Overwatch, Gears of War, World of Warcraft ja League of Legends -suosikkipeleistä. Mobiilipuolella kiinalaisyhtiö saa siivunsa Candy Crush Saga ja Kim Kardashian: Hollywood -pelien voitoista. Supercellin megahitit laajentavat vain entisestään Tencentin keisarikunnan rajoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat