Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikko punta houkuttelee ulkomaisia yrityksiä Britanniaan – ostoslistalla jo mikrosiruja, jalkapallojoukkue ja elokuvateattereja

EU-äänestyksen jälkeen ulkomaalaiset ovat tehneet Britanniassa jo yli 30 miljardin euron edestä yrityskauppoja.

Talous
 
STEFAN WERMUTH / Reuters
Brittiläinen halpakauppaketju Poundland siirtyy eteläafrikkalaiselle Steinhoff-yhtiölle.
Brittiläinen halpakauppaketju Poundland siirtyy eteläafrikkalaiselle Steinhoff-yhtiölle. Kuva: STEFAN WERMUTH / Reuters

Britannian todennäköinen ero EU:sta ei ole vielä merkittävästi hillinnyt ulkomaisten yritysten investointihaluja – toisin kuin ennustettiin. Punnan ulkoisen arvon murentuminen ja poliitikkojen puheet yritysverotuksen leikkauksista vetävät ulkomaista pääomaa Britteinsaarille.

Punnan arvo on heikentynyt kesäkuun 23. päivänä järjestetyn EU-äänestyksen jälkeen 12 prosenttia Yhdysvaltojen dollaria ja Japanin jeniä vastaan, 11 prosenttia Kiinan yuania vastaan ja yhdeksän prosenttia euroa vastaan.

Uskaliaille ulkomaisille sijoittajille Britanniassa on siis meneillään alennusmyynnit.

Äänestyksen jälkeen ulkomaalaiset ovat tehneet Britanniassa jo 31 miljardin euron edestä yrityskauppoja, kertoo uutistoimisto Reuters. Kaikkiaan kesäkuun 23. päivän ja heinäkuun 23. päivän välisenä aikana on julkistettu 60 kappaletta ulkomaisten ja brittiläisyritysten välisiä kauppoja.

Äänestystä edeltäneellä kuukauden jaksolla yrityskauppoja julkistettiin määrällisesti enemmän, 79, mutta niiden yhteenlaskettu arvo oli vain neljä miljardia euroa.

Brexit-äänestyksen jälkeisiä lukemia paisuttaa yksi valtava yrityskauppa. Japanilainen teleoperaattori Softbank ilmoitti viikon alussa, että se on tarjonnut brittiläisestä Arm-siruvalmistajasta 34 miljardia dollaria eli 29 miljardia euroa.

Arm-kauppa ei silti yksinään selitä ulkomaisten investointien melko vuolaana pysynyttä virtaa. Britannian alelaaria ovat penkoneet myös monet muut yritykset.

Pian äänestyksen jälkeen eteläafrikkalainen vähittäiskauppayhtiö Steinhoff ilmoitti ostavansa brittiläisen halpakauppaketju Poundlandin 600 miljoonalla punnalla eli noin 720 miljoonalla eurolla.

Yhdysvaltalainen elokuvateatteriketju AMC aikoo ostaa brittiläisen Odeon & UCI -ketjun 920 miljoonalla punnalla eli 1,1 miljardilla eurolla. AMC:n omistaa kiinalainen viihdeteollisuuden jättiyritys Dalian Wanda.

Kiinalainen sijoitusyhtiö Fosun International puolestaan nappasi portfolioonsa Wolverhampton Wanderers -jalkapallojoukkueen 45 miljoonalla punnalla eli 54 miljoonalla eurolla.

Lisäksi australialaisen Rupert Murdochin mediaimperiumi News Corp kertoi ostavansa radioyhtiö Wireless Groupin, jonka kruunun jalokivi on Englannin valioliigan kanssa yhteistyötä tekevä radiokanava Talksports. Yhdysvaltalainen News Corp on valmis maksamaan brittiradiokanavista 260 miljoonaa euroa.

Vaikka yrityskaupat eivät toistaiseksi ole tyrehtyneet, Britannian talouden näkymät ovat olleet koko vuoden hyvin sumuiset äänestyksen tuoman epävarmuuden vuoksi.

Talouslehti Financial Times huomauttaa, että alkuvuonna yrityskauppojen määrä brittimarkkinoilla puolittui 67 miljardiin euroon verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Kauppojen yhteenlaskettu arvo on pienin sitten vuoden 2011. Lehden tiedot perustuvat Dealogic-tutkimusyhtiön dataan.

Neuvotteluita EU-erosta ei ole vielä edes virallisesti aloitettu, eikä tarkkaa tiekarttaa Britannian lähdölle ole olemassa.

Asianajotoimisto Paul Weissin yritysjärjestelyistä vastaava johtaja Scott Barshay arvioi Financial Timesille, että halpa punta houkuttelee hetkellisesti paikalle tarjousten metsästäjiä.

”Pitkällä aikajaksolla brexit ei ole positiivinen asia, koska epävarmuus on yritysjärjestelyjen pahin vihollinen. Lyhyellä aikajänteellä syntynee joitakin opportunistisia kauppoja.”

Analyytikot arvioivat Britannian vajoavan ainakin hetkellisesti taantumaan. Heinäkuussa palvelu- ja teollisuussektoria seuraava tutkimusyhtiö Markitin ostopäällikköindeksi vajosi 47,7 pisteeseen kesäkuun 52,4 pisteestä. Lukema on heikoin sitten vuoden 2009 kevään.

Alle 50 pisteen lukema kertoo liiketoiminnan supistumisesta. Yrityskyselyinä toteutettavat ostopäällikköindeksit antavat usein ensimmäiset varoitussignaalit talouskasvun käänteistä. Tällä kertaa indeksi sojottaa kohti taantumaa.

Jos Britannian taloustilanne heikkenee merkittävästi, ulkomaisten sijoittajien mielenkiinto maahan hiipuu. Halpa punta riittää houkuttimeksi vain, jos ulkomaalaiset uskovat, että Britannian talous selviää melko kivuttomasti EU-erosta.

DAMIR SAGOLJ / Reuters
Valtiovarainministeri Philip Hammond on sanonut tekevänsä kaikkensa kannatellakseen luottamusta Britannian talouteen.
Valtiovarainministeri Philip Hammond on sanonut tekevänsä kaikkensa kannatellakseen luottamusta Britannian talouteen.

Edellinen valtiovarainministeri George Osborne olisi halunnut leikata Britannian yritysveroa 20 prosentista 15 prosenttiin tai jopa sen alle. Veroleikkaus todennäköisesti houkuttelisi lisää ulkomaisia investointeja, joskin samalla leikkaisi valtion verotuloja.

Uusi valtiovarainministeri Philip Hammond ei ole sitoutunut Osbornen verolinjauksiin, mutta hän on sanonut tekevänsä kaikkensa kannatellakseen kuluttajien ja yritysten luottamusta Britannian talouteen.

Pääministeri Theresa May on linjannut, että valtio suojelee Britannian arvoyrityksiä ajautumiselta ulkomaisiin käsiin, mutta toisaalta hän antoi saman tien siunauksensa Softbankin anteliaalle tarjoukselle Armista. Softbank lupasi luoda Britanniaan 1 500 uutta työpaikkaa seuraavan viiden vuoden aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat