Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouspäättäjät kokoontuivat Kiinassa – ”Rahapolitiikka ei voi yksin johtaa tasapainoiseen talouskasvuun”

G20-maiden valtiovarainministerit ja keskuspankkiirit kertoivat käyttävänsä kaikkia työkaluja maailmantalouden heikon kasvun kiihdyttämiseksi.

Talous
 
Ng Han Guan / Reuters
Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Jack Lew (kuvassa) ja hänen kiinalainen kollegansa Lou Jiwei sopivat Financial Times -talouslehden mukaan lisäävänsä yhteistyötä alumiinin ja teräksen ylituotannon kitkemiseksi.
Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Jack Lew (kuvassa) ja hänen kiinalainen kollegansa Lou Jiwei sopivat Financial Times -talouslehden mukaan lisäävänsä yhteistyötä alumiinin ja teräksen ylituotannon kitkemiseksi. Kuva: Ng Han Guan / Reuters
Fakta

G20:n valta kasvaa

 G20-ryhmä on 20 suuren talousmahdin keskusteluryhmä, jossa on mukana sekä vauraita että kehittyviä maita.

 Ryhmä koostuu 19 yksittäisestä maasta ja Euroopan unionista. Jäsenmaat ovat Saksa, Ranska, Britannia, Italia, Venäjä, Turkki, Australia, Kanada, Yhdysvallat, Argentiina, Brasilia, Meksiko, Intia, Indonesia, Kiina, Japani, Etelä-Korea, Saudi-Arabia, Etelä-Afrikka.

 Kansainvälisiin kokouksiin osallistuu jäsenvaltioiden johto. Ryhmän seuraava huippukokous on Hangzhoussa Kiinassa syyskuussa.

 G20:n painoarvo on kasvanut suppeampaan G7-ryhmään verrattuna, koska G20 heijastaa kokoonpanoltaan paremmin nykypäivän maailmantalouden valtasuhteita.

 Venäjä erotettiin G8-ryhmästä vuonna 2014 Krimin valtauksen vuoksi, minkä jälkeen ryhmä surkastui G7:ksi. Venäjä on silti yhä mukana G20:n toiminnassa.

G20-maiden valtiovarainministerit ja keskuspankkiirit vakuuttivat viikonloppuna Kiinan Chengdussa, että maailman talousmahdit tekevät kaikkensa piristääkseen talouskasvua.

”Aiomme päättäväisesti käyttää kaikkia politiikan työkaluja – rahapolitiikkaa, finanssipolitiikkaa ja rakenteellisia uudistuksia – yksittäin ja yhdessä, jotta saavutamme päämäärämme vahvasta, kestävästä, tasapainoisesta ja tasa-arvoisesta kasvusta”, maat julistivat yhteisessä tiedotteessaan.

Tiedotteessa huomautettiin, että vaikka keskuspankkien harjoittamalla elvyttävällä rahapolitiikalla on jatkossakin suuri merkitys, ”rahapolitiikka ei voi yksinään johtaa tasapainoiseen talouskasvuun”.

Kovin voimakkaita poliittisia linjauksia ei talouspäättäjien Kiina-kokouksesta irronnut. G20 onkin pääosin keskustelufoorumi, jossa ylläpidetään maiden diplomaattisia suhteita.

Valtionpäämiesten G20-huippukokous pidetään syyskuussa Hangzhoussa. Valtiovarainministerien tapaaminen Chengdun kaupungissa toimi syyskuun kokouksen alustuksena.

Maat korostavat valmiuttaan torjua Britannian todennäköisen EU-eron talousvaikutuksia maailmanlaajuisesti.

”G20-jäsenmaat ovat valmiina puuttumaan ennakoivasti Britannian äänestyksen mahdollisiin vaikutuksiin rahoitusmarkkinoilla ja muualla taloudessa. Tulevaisuudessa, toivomme, että Britannia toimii läheisessä yhteistyössä EU:n kanssa.”

Brexit ei ole ainoa maailmantalouden epävarmuutta lietsova tekijä. Maiden talouspäättäjien mukaan finanssikriisin 2007–2009 jälkeinen elpyminen jatkuu yhä, mutta toivottua heikompana.

Tiedotteessa he listaavat talousvakauden haasteiksi muun muassa rahoitusmarkkinoiden ailahtelevuuden, geopoliittiset konfliktit, terrorismin ja pakolaisten suuren määrän. Lisäksi talousongelmista kielivät raaka-aineiden heittelehtivät hinnat ja monessa maassa heiveröinen tai negatiivinen inflaatio.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Jack Lew ja hänen kiinalainen kollegansa Lou Jiwei sopivat Financial Times -talouslehden mukaan lisäävänsä yhteistyötä alumiinin ja teräksen ylituotannon kitkemiseksi. Lupaus lohduttanee myös ylituotannosta kärsiviä eurooppalaisyrityksiä, mukaan lukien suomalaista teräsvalmistajaa Outokumpua.

Toimittajien mielenkiinto Ghengdussa kohdistui Italian valtiovarainministeri Pier Carlo Padoaniin maan kriisiytyneen pankkisektorin vuoksi.

Padoan torjui ehdotuksen siitä, että yksityisten sijoittajien ja velkojien pitäisi kärsiä tappioita Italian horjuvien pankkien pelastamiseksi.

”Olemme menossa oikeaan suuntaan, järjestelmällistä riskiä [rahoitusmarkkinoiden] vakaudelle ei ole”, hän totesi Financial Timesin mukaan.

Padoan myönsi, että Italian pankkisektorilla on muutama kriittinen ongelmatapaus, mutta nekin ovat ”hallinnassa”.

Erityisen kiikkerässä kunnossa on maailman vanhin toiminnassa oleva liikepankki Banca Monte dei Paschi di Siena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat