Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoittajat ilahtuivat Ericssonin toimitusjohtajan lähdöstä – osake kallistui maanantaina 1,5 prosenttia

Vuodesta 2010 Ericssonia johtanut Hans Vestberg jättää yhtiön sen jälkeen kun se julkisti viime viikolla odotuksia huonomman huhti–kesäkuun tuloksen.

Talous
 
Outi Pyhäranta / HS
Ericssonin toimitusjohtaja Hans Vestberg ehti johtaa Ericssonia vuodesta 2010 lähtien.
Ericssonin toimitusjohtaja Hans Vestberg ehti johtaa Ericssonia vuodesta 2010 lähtien. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Ruotsalaisen verkkolaitevalmistaja Ericssonin osakkeen hinta nousi maanantaina 1,5 prosenttia Tukholman pörssissä sen jälkeen kun yhtiö ilmoitti, että sen toimitusjohtaja Hans Vestberg jättää tehtävänsä.

Vuodesta 2010 Ericssonia johtanut Vestberg jättää toimitusjohtajan tehtävän samoin kuin paikkansa Ericssonin hallituksessa heti. Myös uuden toimitusjohtajan etsintä alkaa saman tien.

Enimmillään Ericssonin osake kallistui maanantaina viisi prosenttia, mutta päivän alun nousun jälkeen osakkeen hinta alkoi laskea lähemmäksi viime perjantain päätösnoteerausta.

Ericsson on ollut lukittunut nykyiseen liiketoimintamalliinsa, joka tarjoaa niukasti mahdollisuuksia muutoksiin, kommentoi investointipankki Bernstenin analyytikko Pierre Ferragu.

”Tästä näkökulmasta Vestbergin lähtö tehtävästään on hyvin myönteinen uutinen. Se avaa Ericssonille valikoiman uusia mahdollisuuksia, jotka ovat enemmän myönteisiä kuin kielteisiä”, Ferragu toteaa raportissaan.

Ericssonin talous- ja rahoitusjohtaja Jan Frykhammar toimii toimitusjohtajan sijaisena, kunnes Vestbergin seuraaja on aloittanut tehtävässään.

Vestbergin asemaa on pidetty heikkona, sillä Ericssonin myynti ja kannattavuus ovat parin viime vuoden aikana heikentyneet. Ennen Vestbergin lähtöilmoitusta yhtiön osake halpeni vuoden alusta yli 20 prosenttia.

Viime viikolla Ericsson julkisti huhti–kesäkuun tuloksen, joka oli yhtiötä seuraavien analyytikkojen odotuksia heikompi. Samassa yhteydessä Ericsson kertoi laajentavansa mittavaa säästöohjelmaa kannattavuutensa parantamiseksi.

Telelaitevalmistajana perinteikäs Ericsson oli pitkään maailman suurin verkkolaitevalmistaja, mutta sen markkinaosuus on viime vuosina supistunut kovassa kilpailussa, jossa mukana ovat muun muassa suomalainen Nokia ja kiinalainen Huawei.

”Ericssonin kulurakenne on liian raskas verrattuna kilpailijoihin Nokiaan ja Huaweihin. Se johtuu osin siitä, että yhtiö ei ole keskittynyt tarpeeksi tehokkuuteen, ja osin siitä, että siltä on puuttunut selkeä strategia”, Bernsteinin Ferragu totesi.

Teleoperaattoreiden investoinnit uusiin televerkkoihin ovat kuluneen vuoden aikana vähentyneet. Investointeja on vähentänyt hitaan talouskasvun synnyttämä epävarmuus sekä se, että monilla markkinoilla uudet neljännen sukupolven televerkot alkavat olla verraten kattavia.

Samaan aikaan hintakilpailu verkkolaitevalmistajien kesken on koventunut. Ericsson ja Nokia ovat pyrkineet vastamaan kovenevaan kilpailuun kehittämällä uusia tuotteita kuten pilvipalveluita ja ohjelmistoja, jotka tarjoavat isompia katteita kuin perinteiset verkkolaitteet.

Parantaakseen kilpailukykyään Nokia ilmoitti vuosi sitten ostavansa ranskalaisen Alcatel-Lucentin. Lisäksi verkkolaitevalmistajat ovat pyrkineet leikkaamaan kulujaan muun muassa vähentämällä työpaikkoja.

Viime viikolla huhti–kesäkuun tulosjulkistuksen yhteydessä Ericsson ilmoitti pyrkivänsä siihen, että vuositasolla sen liiketoiminnan kulut ovat 53 miljardia Ruotsin kruunua eli 5,6 miljardia euroa vuoden 2017 loppuun mennessä.

Säästötavoite kaksinkertaistuu Ericssonin aiemmasta tavoitteesta, ja sitä voi verrata vuoden 2014 liiketoiminnan kuluihin, jotka olivat 63 miljardia kruunua eli 6,7 miljardia euroa.

Kertoessaan uudesta säästötavoitteestaan Ericsson ei maininnut henkilöstövähennyksiä. Kesäkuussa Svenska Dagbladet lehti spekuloi saamiensa vahvistamattomien tietojen perusteella, että Ericsson voi vähentää jopa 25 000 työpaikkaa eli noin viidenneksen henkilöstöstään.

Työpaikkoja vähentyisi, kun Ericsson lakkauttaisi kokonaisia tuotantolaitoksia ja tuotelinjoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat