Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurooppalainen vertailu selvitti: Suomen naiset mitalisijoilla yritysten hallituspaikoissa

Ruotsi oli kärjessä naisten osuudessa ja sitä seurasivat Norja, Belgia, Suomi ja Ranska.

Talous
 
HS & Lehtikuva
Ylärivissä Sampo Oyj:n hallituksen varapuheenjohtaja Eira Palin-Lehtinen (vas.), työeläkevakuutusyhtiö Elon toimitusjohtaja Satu Huber sekä Hartwallin toimitusjohtaja sekä Tikkurilan hallituksen jäsen Eeva Ahdekivi. Alarivissä Finanssialan Keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi, Sanoman hallituksen jäsen Anne Brunila sekä Fortumin hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf.
Ylärivissä Sampo Oyj:n hallituksen varapuheenjohtaja Eira Palin-Lehtinen (vas.), työeläkevakuutusyhtiö Elon toimitusjohtaja Satu Huber sekä Hartwallin toimitusjohtaja sekä Tikkurilan hallituksen jäsen Eeva Ahdekivi. Alarivissä Finanssialan Keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi, Sanoman hallituksen jäsen Anne Brunila sekä Fortumin hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf. Kuva: HS & Lehtikuva

Euroopan maissa tehdyn selvityksen mukaan Suomi on mitalisijoilla, kun vertaillaan naisten hallituspaikkojen määrää suurissa pörssiyrityksissä.

European Women on Boards -järjestö tutki naisten aseman edistymistä 600 suuressa pörssiyrityksessä viime viiden vuoden aikana.

Maakohtaisessa vertailussa Ruotsi oli kärjessä naisten osuudessa. Norja, Belgia, Suomi ja Ranska sijoittuvat sen jälkeen seuraaviksi. Kaikissa näissä maissa oli selvityksen mukaan naisilla yli 30 prosentin osuus hallituspaikoista.

Toimialoista monimuotoisuudessa onnistuvat parhaiten telekommunikaatiopalvelut, rahoitusala ja kuluttajatuotteet.

Tutkimus kattoi 600 pörssilistattua yritystä 17:stä Euroopan maasta. Keskeisin tulos oli, että naisten osuus hallituksissa on kasvanut keskimäärin 14 prosentista 25 prosenttiin viidessä vuodessa.

Suurissa eurooppalaissa yrityksissä naisten osuus hallituspaikoista on noin neljäsosa. Osuus on hieman suurempi tarkastus- ja palkitsemisvaliokunnissa (29 ja 26 prosenttia) ja vähän pienempi nimeämisvaliokunnissa (23 prosenttia).

Toisaalta hallitusten puheenjohtajuuksissa naisten osuus on pienentynyt viidessä vuodessa ja on nyt noin neljä prosenttia.

Myöskään toimitusjohtajien valinnassa ei ole tapahtunut paljon viidessä vuodessa. Tutkituissa 600 pörssiyrityksessä oli vain 21 naista toimitusjohtajina. Osuus on 3,5 prosenttia. Eniten naisia on johdossa Britanniassa. Vuonna 2011 toimitusjohtajanaisia oli 17 eli kolme prosenttia.

Sukupuolten välillä on havaittavissa eroa palkoissa. Naiset näyttävät pääsevän huipulle pienemmissä yrityksissä, jotka maksavat johtajilleen pienempiä palkkoja.

Euroopan maista Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Italiassa ja Norjassa on otettu käyttöön kiintiöt pörssiyhtiöiden hallituksiin. Kymmenessä muussa on joko ehdolliset kiintiöt tai suositus hallitusten monimuotoistamisesta. Kiintiöt näyttävät tutkimuksen tarkastelujaksolla kasvattaneen naisten hallituspaikkojen määrää.

EWoB on kattojärjestö naisjohtajuusjärjestöille yhdeksässä Euroopan maassa. Suomalainen Board Professionals Finland ry on verkoston perustajajäsen.

Tutkimusraportti on ladattavissa täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat