Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakkaudenkaipuu synnyttää isoa bisnestä – netin kasvavissa deittipalveluissa liikkuu miljardeja euroja

Talous
 
Lucas Jackson / Reuters
Match Group listautui viime vuoden lopulla Yhdysvaltain Nasdaq-pörssiin.
Match Group listautui viime vuoden lopulla Yhdysvaltain Nasdaq-pörssiin. Kuva: Lucas Jackson / Reuters
Fakta

Suomessa käytettyjä treffipalveluja

 E-kontakti on vuonna 2009 perustettu suomalainen deittipalvelu. Alma Media omistaa E-kontaktin.

 Hot or Not -älypuhelinsovelluksella käyttäjät arvioivat muiden palvelua käyttävien viehättävyyttä. Hot or Notin takana on Badoo-niminen yritys, joka on perustettu Lontoossa.

 Eliittikumppani on osa Affinitas-yhtiötä, joka on rekisteröity Saksaan. Yhtiö aloitti toimintansa Suomessa vuonna 2012.

 Suomen lisäksi yrityksen palveluja käytetään esimerkiksi Yhdysvalloissa, Singaporessa ja Meksikossa.

Netin seuranhaku- eli deittipalveluista on tullut miljardiluokan liiketoimintaa. Palveluja löytyy Suomessakin enemmän kuin tusina.

Huomenna tiistaina uutta tietoa tulee muun muassa puhelinsovelluksena toimivan Tinderin käyttäjämääristä, kun sen omistaja Match Group kertoo tuloslukujaan myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa.

Palveluita on räätälöity erilaisille kohderyhmille. Oma deittipalvelu löytyy niin pettäjille kuin irtosuhteita hakeville. Suosituimmaksi ovat kuitenkin nousseet palvelut, joissa etsitään seuraa niin sanotusti tositarkoituksella.

Nettisivujen kautta toimivat deittipalvelut, kuten tanskalaisen mediakonserni Allerin pyörittämä Suomi24-treffisivusto olivat suosittuja jo yli kymmenen vuotta sitten.

Viime vuosina alan ovat kuitenkin vallanneet kännykällä käytettävät deittipalvelut, joista tunnetuin on vuonna 2012 lanseerattu yhdysvaltalainen Tinder. Se etsii käyttäjälle sopivia kumppaneita lähiympäristöstä paikannustietoja hyväksikäyttäen.

Monien palvelujen taustalta löytyy isoja kansainvälisiä yrityksiä. Alan jätti on yhdysvaltalainen Match Group, joka pyörittää Suomessa tutuista palveluista Tinderiä ja Match.comia. Yhteensä Match Groupilla on 45 tuotemerkkiä, joista valtaosa on deittipalveluja.

Viime aikoina yritys on hakeutunut myös muille toimialoille. Se osti kaksi vuotta sitten esimerkiksi Yhdysvaltain yliopisto-opintoihin valmentavan Princeton Review -palvelun.

Match Group on kasvanut viime vuosina vauhdikkaasti. Se teki viime vuonna liikevaihtoa 1 020 miljoonaa dollaria (930 miljonoaa euroa), josta valtaosa tuli deittipalveluista. Liikevaihto kasvoi edellisvuodesta noin 15 prosenttia.

Liikevoittoa Match Groupille kertyi 194 miljoonaa dollaria (176 miljoonaa euroa) eli 19 prosenttia suhteessa liikevaihtoon. Yhtiön tulot tulevat pääasiassa käyttäjien kuukausimaksuista.

Esimerkiksi Tinderiä voi käyttää myös ilmaiseksi, mutta maaliskuussa 2015 osa palveluista laitettiin maksumuurin taakse. Tinderillä oli maaliskuun lopussa vähän yli miljoona maksavaa käyttäjää ja Match Groupin palveluilla kaikkiaan noin viisi miljoonaa maksavaa asiakasta.

Yhtiö listautui viime vuoden lopulla Yhdysvaltain Nasdaq-pörssiin. Sen markkina-arvo on noussut viime kuukausina reippaasti ja oli heinäkuun loppupuolella neljän miljardin dollarin tuntumassa.

Match Groupissa äänivaltaa hallitsee IAC-yritys, joka sekin on listattu Nasdaqiin

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat