Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiristynyt kilpailu johti Ericssonin toimitusjohtajan potkuihin

Vuodesta 2010 Ericssonia johtanut Hans Vestberg jättää yhtiön sen jälkeen kun se julkisti viime viikolla odotuksia huonomman huhti–kesäkuun tuloksen.

Talous
 
Outi Pyhäranta / HS
Ericssonin toimitusjohtaja Hans Vestberg ehti johtaa Ericssonia vuodesta 2010 lähtien.
Ericssonin toimitusjohtaja Hans Vestberg ehti johtaa Ericssonia vuodesta 2010 lähtien. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Fakta Kolme yhtiötä hallitseemarkkinoita

 Ruotsalainen Ericsson oli pitkään markkinajohtaja. Kasvoi yritysostoin ja jäi jälkeen kustannuskilpailussa Huaweista ja Nokiasta.

 Kiinalaisen Huawein kannattavuudesta on niukasti tietoa. Yhtiö on haastaja, joka on voittanut sopimuksia kehittyvissä talouksissa.

 Nokia on leikannut kuluja ja vähentänyt työntekijöitä sekä keskittynyt vain kannattavimpiin laitteisiin ja palveluihin.

Huono kannattavuus johti verkkolaitevalmistaja Ericssonin toimitusjohtajan Hans Vestbergin potkuihin maanantaina.

Vestberg erosi Ericssonin hallituksen aloitteesta eli sai käytännössä potkut vajaa viikko sen jälkeen kun Ericsson julkisti toisen vuosineljänneksen tuloksen, joka petti sijoittajien odotukset.

Ericssonin kannattavuutta on heikentänyt koveneva kilpailu verkkolaitemarkkinoilla sekä teleoperaattorien haluttomuus investoida samaan aikaan kun talouskasvu on hidastunut eri puolilla maailmaa.

Verkkolaitemarkkinoiden yleinen kehitys vaikuttaa myös suomalaiseen Nokiaan, joka julkistaa huhti–kesäkuun tuloksensa ensi torstaina.

Ericssonin liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli huhti–kesäkuussa 3,8 miljardia Ruotsin kruunua eli noin 410 miljoonaa euroa. Liikevoitto supistui viime vuoden vastaavasta ajankohdasta 40 prosenttia.

Myös Ericssonin liikevaihto eli myynti teleoperaattoreille supistui seitsemän prosenttia, kun otetaan huomioon valuuttakurssien muutokset.

Ericsson myynnin ja kannattavuuden heikentymisen taustalla on muun muassa teleoperaattoreiden muuttuminen varovaisemmiksi investoinneissaan talousnäkymien heikentyessä.

Lisäksi monilla tärkeillä markkinoilla uusimman eli neljännen sukupolven matkapuhelinverkot alkavat olla kattavia isojen investointien jälkeen.

Myynnin heikentyessä Ericsson on pystynyt hallitsemaan kulujaan huonommin kuin kilpailijansa, joista tärkeimmät ovat kiinalainen Huawei ja Nokia, arvioi sijoitustutkimusyhtiö Bernstein Researchin analyytikko Pierre Ferragu.

Ericssonin hallituksen puheenjohtaja Leif Johansson ei halunnut kommentoida Huawein ja Nokian menestystä.

Mutta Ericssonin ”kustannustaso on nyt aivan liian korkealla suhteessa meidän liikevaihtoomme”, Johansson sanoi Helsingin Sanomille.

Ericsson kertoi viime viikolla pyrkivänsä siihen, että vuositasolla sen liiketoiminnan kulut ovat 53 miljardia Ruotsin kruunua eli 5,6 miljardia euroa vuoden 2017 loppuun mennessä.

Tavoitetta voi verrata vuoden 2014 liiketoiminnan kuluihin, jotka olivat 63 miljardia kruunua eli 6,7 miljardia euroa.

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla Ericsson on oman ilmoituksensa mukaan vähentänyt 8 000 työpaikkaa.

Runsas kuukausi sitten Svenska Dagbladet -sanomalehti spekuloi nimettömien lähteiden antamisen tietojen perusteella, että Ericsson saattaisi vähentää jopa 25 000 työpaikkaa eli viidenneksen henkilöstöstään.

Hallituksen puheenjohtaja Johansson ei kommentoinut spekulaatiota, mutta hän sanoi, että kululeikkaukset johtavat työpaikkojen vähentämiseen.

Ericsson on viime vuosina kasvanut muun muassa yritysostoin ja pyrkinyt tarjoamaan laajalti erilaisia verkkoliiketoiminnan tuotteita ja palveluita.

Yhtiötä on arvosteltu siitä, että sen strategia eli toimintasuunnitelma on ollut liian laaja ja epämääräinen.

Hallituksen puheenjohtaja Johansson torjui tällaisen arvostelun, mutta hän sanoi, että Ericssonin uuden toimitusjohtajan pitää luoda strategia, joka hyödyntää verkkolaitemarkkinoiden uusia mahdollisuuksia. Sitten toimitusjohtajan pitää myös toteuttaa uusi strategia.

Viime vuosina perinteisten verkkolaitteiden myynnin kannattavuus on heikentynyt kovan kilpailun takia.

Kun perinteisten tuotteiden katteet ovat kaventuneet, Ericsson ja Nokia ovat pyrkineet laajentamaan toimintaansa pilvipalveluihin ja ohjelmistoihin.

Yhtiöt kehittävät myös viidennen sukupolven matkapuhelinverkkoja, jotka pystyvät siirtämään paljon enemmän tietoa nopeasti kuin nykyiset verkot.

”Meidän pitää löytää ne markkina-alueet, joilla pystymme tarjoamaan hyvää palvelua ja jossa me pystymme luomaan lisäarvoa osakkeenomistajillemme”, Johansson sanoi.

Johanssonin mukaan uuden toimitusjohtaja ei tarvitse olla ruotsalainen.

”Me arvioimme sekä kansainvälisiä että ruotsalaisia ehdokkaita”, hän sanoi.

Sopivia ehdokkaita etsitään Ericssonin sisältä ja ulkopuolelta. Vuodesta 2010 lähtien Ericssonia johtanut Vestberg nousi toimitusjohtajaksi yhtiön sisältä.

Vie todennäköisesti kuukausia ennen kuin Vestbergin seuraaja aloittaa tehtävässään. Siihen asti Ericssonia johtaa talous- ja rahoitusjohtaja Jan Frykhammar. Frykhammar ilmoitti, että hän ei ole kiinnostunut toimitusjohtajuudesta.

Sijoittajat ilahtuivat Vestbergin potkuista. Ericssonin osake kallistui maanantaina 1,5 prosenttia Tukholman pörssissä. Ericssonin osakkeen hinta on silti melkein puolittunut runsaassa vuodessa.

Ruotsalaisten viestimien mukaan Vestberg saa 28 miljoonan kruunun eli vajaan kolmen miljoonan euron erokorvauksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat