Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhansia euroja puhtaana käteen – näin onnistut myymään asuntosi itse

Asunnon myyminen itse kannattaa, mikäli tietää, mitä tekee.

Talous
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Asunnon myyminen itse vaatii taustatöitä ja asuntokaupan tuntemista.
Asunnon myyminen itse vaatii taustatöitä ja asuntokaupan tuntemista. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Tuhansien eurojen säästö. Sitä parhaimmillaan on oman asuntonsa myyminen itse välittäjän sijaan. Se vaatii kuitenkin taustatöitä ja asuntokaupan tuntemista. HS listaa, mitä myyjän kannattaa tehdä saadakseen omasta kodistaan hyvän hinnan.

Selvitä myyjän vastuut ja asunnon taustat

Ensisijaisesti myyjän on selvitettävä, mitä vastuita hänellä on. Hänen on lain mukaan kerrottava rehellisesti ja parhaan tietonsa mukaan kaikista asuntoon liittyvistä seikoista. Avainseikkana on, että kertoo kaikista vioista ja mahdollisista ongelmista kirjallisesti, sanoo Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario.

Hänen mukaansa muodolla ei ole väliä eli kännykkäkamerakuvatkin ovat hyvä tapa tallentaa asunnon virheet tulevan kauppakirjan liitteeksi.

”Mielellään kertoo kaiken, minkä tietää, ja kaiken, mitä epäilee. Jos esimerkiksi tietää, että rivitaloyhtiössä naapurissa on ollut paha kosteusongelma, joka on rakenteellinen kosteus, niin siitä pitää kertoa.”

Kertomatta jättäminen saattaa johtaa siihen, että ostaja vaatii alennusta kauppahinnasta tai vakavimmissa tapauksissa kaupan purkua, Sario kertoo.

Ylipäätään ostajan on saatava tietää, missä kunnossa asunto on ja mitä remontteja siellä on tehty. Myyjän pitää osata kertoa ostajalle, millainen taloyhtiö on ja millaisia remonttisuunnitelmia se on tehnyt. Tietoja saa parhaiten taloyhtiön hallitukselta tai isännöitsijältä. Suurin osa asioista selviää isännöitsijäntodistuksesta, joka myyjän on pakko hankkia. Se on taloyhtiön tiedoista kertova selvitys, jonka hinta vaihtelee alle sadasta eurosta yli kahteensataan euroon asti. Isännöitsijäntodistuksen hinnasta on käyty vuosia kiivasta keskustelua.

Isännöitsijäntodistus on tarkin mahdollinen tieto, mitä isännöitsijä voi taloyhtiön ajankohtaisista asioista antaa. Myyjä ei voi lähteä siitä, että isännöitsijä selvittää hänen puolestaan ostajaehdokkaille tarkemmin esimerkiksi taloyhtiön alustavia remonttisuunnitelmia, kertoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Tuula Sario kehottaa käymään isännöitsijäntodistuksen tarkasti läpi, sillä mikäli siellä on inhimillinen virhe, se voi olla ostajalle syy vaatia alennusta kauppahintaan.

Perehdy asuntomarkkinoihin

Itse myymisestä hyötyy rahallisesti silloin, kun tekee asunnostaan houkuttelevan ja löytää sille vetoavan ja mahdollisimman korkean hinnan. Se vaatii ympäröivän alueen hintojen tuntemusta ja näkemystä siitä, mitkä ovat oman asunnon hyvät puolet. Osa asiakkaista odottaa hinnassa olevan taas tinkimisen varaa, joten myyjän on hyvä miettiä, voiko hintapyynnöstä joustaa. Verrokki-ilmoituksia löytyy verkosta niin kiinteistönvälittäjien omilta sivuilta kuin asunnonmyyntisivustoilta.

Postinumeroalueen keskimääräisen neliöhinnan voi selvittää Ympäristöministeriön asuntojen hintatiedot -nettipalvelusta tai konsulttiyhtiö Reaktorin Kannattaako kauppa -sivustolta. Oman asunnon vertailu muihin samankaltaisiin asuntoihin antaa osviittaa siitä, mikä asunnossa on erityistä.

Välittäjän näkemys omatoimisen myynnin onnistumiselle on odotuksenmukainen.

Jos itse tekee asuntokauppaa, todellisuudessa säästää vain harvoin, sanoo yrittäjä ja kiinteistövälittäjä Taneli Kokkila Kiinteistömaailmasta.

Hänen mukaansa välittäjä tietää täsmälleen, mitä asunnosta kannattaa pyytää.

”Näkemykseni on, että asunnon hinnan pitää olla tänä päivänä hyvinkin realistinen. Jos hinnoittelu on vähänkin pielessä, niin on todella vaikea saada myytyä. Itse asuntoaan myyvä asettaa usein epärealistisen hinnan.”

Hän huomauttaa asuntovälittäjien saavan hintatiedot kaikista Kiinteistöalan keskusliiton jäsenyritysten kaupoista alueella. Osa asiakkaista odottaa hinnassa olevan taas tinkimisvaraa, joten kannattaa harkita, voiko hintapyynnöstä joustaa.

Jotkut asuntoaan myyvät ovat pyytäneet arviokäynnin välittäjältä, mutta yrittäneet kaupata itse, Kokkila kertoo.

”Moni tulee siihen tulokseen, että myykin itse asunnon. Kun asiakas yrittää viikon parin, hän joutuu toteamaan, että vaikeaa on. Iso osa näistä palautuu välittäjille.”

Tee asuntoilmoitus ja järjestä näyttö

Kiinteistönvälittäjän valttikortti on paitsi kokemus asunnonmyymisestä myös tieto siitä, mistä mahdolliset ostajat löytyvät, Kokkila sanoo.

”Heihin voidaan ottaa suoraan yhteyttä ja pyritään saamaan heidät yksityisesittelyyn.”

Hänen mukaansa kaupat syntyvät usein yksityisesittelyssä.

Omaa asuntoa myydessä onkin hyvä harkita, kuinka laajalta asunnon ostajia haluaa houkutella. Monet yksityiset asunnonmyyjät laittavat asunnostaan ilmoituksen verkon asunnonmyyntisivustoille. Jotkut julkaisevat ilmoituksen lehdessä tai sosiaalisessa mediassa. Sopiva ostaja voi löytyä jopa tuttavapiiristä.

Asuntoilmoitusta tehdessä on hyvä etsiä hyvältä vaikuttavia ilmoituksia ja matkia niitä. Esittelytekstin on hyvä olla tiivis ja maltillinen. Asunnon hyviä puolia kannattaa korostaa, mutta liiallinen kehuminen saattaa herättää ostajan epäluuloisuuden.

Kiinteistönvälittäjillä on verkossa tarkat ja mietityt valokuvat asunnon eri tiloista sekä pohjapiirros. Niihin kannattaa omassakin ilmoituksessa panostaa. Suuri osa ilmoitukseen tarvittavista tiedoista löytyy isännöitsijäntodistuksesta.

Näytössä ostajille on kerrottava ostajien elämään vaikuttavista sekoista, vaikkeivät he sitä suoraan kysyisikään, Sario huomauttaa.

”Jos ostaja kertoo, että tekee yötyötä ja hänelle on olennaista, että talo on hiljainen, on myyjän syytä kertoa meluisasta rappukäytävästä.”

Näytön jälkeen kiinnostuneille voi lähettää isännöitsijäntodistuksen ja sen lisäksi kaikki dokumentit, mitä asunnosta tai taloyhtiöstä on saatavilla.

Tee kauppakirja huolellisesti

Kun sopiva ostajaehdokas on löytynyt, kaupanteon eri vaiheet on hyvä olla selvillä. Ostajan on esitettävä kirjallinen tarjous asunnosta, jonka myyjä voi hyväksyä tai johon hän voi tehdä vastatarjouksen. Tarjouksessa on sovittava mahdollisesta käsirahasta, jonka ostaja maksaa etukäteen ja myyjä saa pitää, mikäli kauppa peruuntuu.

Hyväksytyn tarjouksen jälkeen myyjän on tehtävä kauppakirja. Siinä tai sen liitteissä on kerrottava yksityiskohtaisesti se, mitä virheitä asunnossa mahdollisesti on ja mitä niistä on kerrottu. Ostaja voi ennalta mainitsemattoman virheen löytäessään riitauttaa kaupan.

Asunnossa voi olla myös piileviä virheitä, kuten kosteusvaurioita, joista myyjäkään ei ole ollut tietoinen. Niistäkin ostaja voi vaatia hyvitystä. Piilovirheiden varalle on olemassa vakuutuksia, mutta niihin Kuluttajaliiton Sario suhtautuu varauksellisesti.

”Harvinaiseen vakuuttamiseen on syytä perehtyä asiantuntijan kanssa, että mitä ne vakuuttavat.”

Maalaisjärkeä kannattaa käyttää

Asunnon myyntiin voi mennä yllättävän kauan.

Mikäli asunto herättää runsaasti kiinnostusta, myyjän kannattaa miettiä, milloin ja miten hän haluaa olla tavoitettavissa. Asuntoilmoitukseen voi esimerkiksi laittaa soittoajat ja sähköpostiin voi tehdä vastauspohjan, joka sisältää liitteinä kaikki asuntoa koskevat dokumentit.

Mikäli näytöissä ei ole ihmisiä, hintapyyntö saattaa olla liian korkea tai asuntoilmoitus epäselvä. Mikäli aiempaa alempi hinta tai täsmennetty ilmoitus ei herätä kiinnostusta ja omaa aikaa on mennyt kymmeniä tunteja, voi paras ratkaisu olla kiinteistönvälittäjään turvautuminen.

Itse asuntonsa myyviin liittyy myös turhia pelkoja, Sario sanoo.

”Ei se ole mitään salatiedettä. Oman asunnon myymistä on mystifioitu liikaa.”

Lisätietoa asuntonsa itse myymistä suunnitteleva saa esimerkiksi asuntokauppalaista ja Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hyvän välitystavan ohjeesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat