Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teräsyhtiö Outokumpu pienensi tappiotaan

Vuosien vaikeuksien jälkeen Amerikan mantereella näkyi viimein paranevaa.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Hollantilainen Roeland Baan aloitti teräyhtiö Outokummun toimitusjohtajana tammikuun alussa.
Hollantilainen Roeland Baan aloitti teräyhtiö Outokummun toimitusjohtajana tammikuun alussa. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Tappioita ylimiljardi euroa

 Outokumpu on jauhanut seitsemän vuoden tappioputken aikana tappioita yli 1,2 miljardia euroa. Voitollisen tuloksen se on tehnyt viimeksi 2008.

 Yhtiö velkaantui hälyttävästi. Tilanne parani, kun Outokumpu myi viime vuonna osuutensa kiinalaisesta Shanghai Krupp Stainlessista.

 Tappioiden pienenemisessä suuri rooli on ollut kulujen karsimisella. Henkilöstö väheni viime vuonna noin kymmenesosan.

Pitkään vaikeuksissa ollut ruostumattoman teräksen valmistaja Outokumpu onnistui vähentämään tappiotaan huhti–kesäkuussa.

Tulosparannus johtui yhtiön mukaan pääasiassa Amerikan-liiketoiminta-alueen terästoimitusten kasvusta sekä tuotantokustannusten supistumisesta. Halpa ferrokromin hinta taas vaikutti kielteisesti Euroopan alueen kannattavuuteen.

Oikaistu liiketappio pieneni viiteen miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan ajan 25 miljoonan euron tappiosta. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yhtiö teki liiketappiota 20 miljoonaa euroa.

Outokummun toimitusjohtaja Roeland Baan sanoo osavuosikatsauksessa, että neljänneksen aikana Amerikan liiketoimintayksikkö saavutti terästoimituksissa uuden ennätyksen. Samalla kulut pysyivät kurissa ja korollinen nettovelka väheni.

Yhdysvalloissa Outokummun ongelmana on jo vuosia ollut Alabaman osavaltiossa sijaitseva Calvertin terästehdas. Se päätyi yhtiön haltuun saksalaisen ThyssenKruppin kanssa solmitussa yrityskaupassa kolme vuotta sitten.

Tehtaan käynnistyminen viivästyi, ja kun tuotanto alkoi, Kiinasta tuotu halpateräs heikensi markkinoita. Tutkinta kiinalaisten yhtiöiden polkumyynnistä on hillinnyt tuontia Kiinasta ja ruostumattoman teräksen kulutus kasvoi runsaat kaksi prosenttia Yhdysvalloissa.

Outokumpu kertoo saaneensa Yhdysvalloissa toimitusten kasvun lisäksi aikaan hinnankorotuksia, kun jakelijat alkoivat pitkän tauon jälkeen jälleen täydentää varastojaan.

Tuloksena Outokumpu pystyi vähentämään Amerikan-yksikössä liiketappiotaan 24 miljoonaan euroon viime vuoden 43 miljoonasta.

Yksikön terästoimitukset kasvoivat neljänneksen aikana noin kymmenen prosenttia ennätykselliseen 177 000 tonniin. Samaan aikaan Euroopan-yksikön toimitukset vähenivät lievästi ja olivat 413 000 tonnia.

Euroopassa tulosta rasittivat myös ferrokromin hinnan halpeneminen ja raaka-aineiden kallistuminen. Euroopan alueen liikevoitto pieneeni 42 miljoonasta eurosta 29 miljoonaan euroon. Toisen vuosineljänneksen lopussa yhtiön korollinen nettovelka pieneni 1 485 miljoonaan euroon ensimmäisen neljänneksen 1 551 miljoonasta eurosta. Velkaantumisaste oli 69 prosenttia.

Toimitusjohtaja Baanin mukaan huhti–kesäkuun käänne merkitsee sitä, että yhtiö saavuttaa 500 miljoonan euron liiketulostavoitteen neljän vuoden kuluttua.

Yhtiön tämän vuoden kolmannen neljänneksen liiketuloksen hän odottaa olevan voitollinen.

Outokummun osake kallistui tiistaina Helsingin pörssissä yli kaksi prosenttia, koska tulos oli markkinoiden odotuksia parempi.

Perusteollisuuteen kuuluva teräksentuotanto on nilkuttanut maailmanlaajuisesti vaikeuksissa finanssikriisin kärjistymisestä vuodesta 2008 lähtien, kun Kiinasta alkoi tulla halpatuontia ja talouskasvu kangerteli.

Outokummun osake on romahtanut vuoden 2008 jälkeen peräti 95 prosenttia. Myös muut vastaavat eurooppalaiset yhtiöt ovat menettäneet valtaosan markkina-arvostaan, mutta ilmeisesti Outokumpu on suurimpia kärsijöitä.

Outokummulla on erityisrasitteena huono yrityskauppa, jossa se osti ThyssenKruppilta ruostumattoman teräksen valmistajan Inoxumin. Kauppa suisti Outokummun velkaantumiskierteeseen.

Tiistain Outokummun osake maksoi 4,8 euroa. Huippuvuonna ennen finanssikriisiä osake maksoi yli 70 euroa.

Outokummun parhaita osia on Tornion tehdas, joka saa kromia läheisestä Kemin kaivoksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat