Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajien luottamus Suomen talouteen heikentyi brexitin jälkeen

Yritysten tulevaisuudennäkymiin tuli vain pieniä muutoksia.

Talous
 
Dylan Martinez / Reuters
Britannian EU-ero voi olla yksi talousluottamukseen vaikuttavista tekijöistä. Lontoon Trafalgar Squarella oltiin pettyneitä brexit-äänestyksen tulokseen eli Britannian päätökseen lähteä EU:sta kesäkuun lopussa.
Britannian EU-ero voi olla yksi talousluottamukseen vaikuttavista tekijöistä. Lontoon Trafalgar Squarella oltiin pettyneitä brexit-äänestyksen tulokseen eli Britannian päätökseen lähteä EU:sta kesäkuun lopussa. Kuva: Dylan Martinez / Reuters

Kuluttajien luottamus Suomen talouteen heikkeni heinäkuussa kesäkuuhun verrattuna, ilmenee Tilastokeskuksen luottamusindikaattorista.

Heinäkuussa 38 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne kohentuu seuraavan vuoden aikana. Kesäkuussa talouskasvuun uskoi 47 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Myös kuluttajan odotukset omasta taloudesta olivat edelliskuun arvioita heikommat.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Tara Junes muistuttaa, että Suomessa on vuoden 2016 puolella eletty kohtuullisen hyvän talousluottamuksen aikakautta. Trendi on ollut nouseva.

”En voi ennustaa tulevaa, mutta voi hyvinkin olla, että kesäkuun luottamuksen lasku jää väliaikaiseksi notkahdukseksi.”

Junes arvioi, että yksi selitys luottamuksen vähenemisen takana on Britannian EU-eroäänestyksen eli brexitin tulos.

”Oma asuntolaina ja se, onko naapurilla töitä, vaikuttavat ihmisten arvioihin omasta taloudestaan. Suomen talouden arvioihin taas vaikuttaa se, mistä uutisoidaan. Vaikka ajatukset maailman taloudesta olisivat kovinkin synkät, voi kuluttaja luottaa omaan talouteensa”, Junes kertoo.

Juneksen mukaan kuluttajien luottamus talouteen voi vaihdella paljonkin muutaman kuukauden aikana. Kuluvan vuoden aikana luottamus talouteen parantui huhtikuusta kesäkuuhun.

Vuosi sitten heinäkuussa 33 prosenttia kuluttajista uskoi taloustilanteen kohentuvan, kun nyt talouskasvuun uskottiin viiden prosenttiyksikköä enemmän.

Kuluttajaluottamuksen lisäksi keskiviikkona julkaistiin uutta tietoa myös yritysten tulevaisuudennäkymistä.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan yritysten tulevaisuudennäkymiin tuli pieniä muutoksia heinäkuussa.

Teollisuusyritykset suhtautuivat tulevaisuuteen selvästi epäilevämmin kuin palvelu-, rakennus- ja vähittäiskaupan yritykset. Palveluyritykset arvioivat näkymiä alkukesään verrattuna paremmiksi. Vähittäiskaupan ja rakennusalan arviot pysyivät samoina kuin kesäkuussa.

Teollisuusyritysten luottamus talouteen oli selvästi keskiarvoa matalammalla. EK:n mukaan Suomen teollisuuden luottamus oli kesäkuussa tehdyssä tiedustelussa selvästi EU-maiden heikointa.

EK:lta arvioitiin, että brexit-äänestyksellä on voinut olla vaikutusta tuloksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat