Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OP myy omistuksiaan hiiliyhtiöistä hiiliriskin vuoksi

Sijoittajat ovat alkaneet pohtia, miten ilmastonmuutoksen vuoksi tehdyt poliittiset päätökset vaikuttavat heidän sijoitussalkkuihinsa.

Talous
 
Helsingin Sanomat
Miikka Pirinen / HS
Päätös jättää 60 yhtiötä OP:n aktiivisten sijoitusrahastojen suorien sijoitusten ulkopuolelle.
Päätös jättää 60 yhtiötä OP:n aktiivisten sijoitusrahastojen suorien sijoitusten ulkopuolelle. Kuva: Miikka Pirinen / HS

Finanssiryhmä OP vähentää selvästi sijoituksiaan hiiliyhtiöihin. OP myy elokuun loppuun mennessä kaikki omistuksensa hiiliyhtiöistä ja hiiltä paljon käyttävistä yhtiöistä.

Syy sijoitusten vähentämiseen on hiiliriski, eli riski siitä, ettei hiilivarantoja voida käyttää tulevaisuudessa lainsäädännön tai päästöhinnoittelun vuoksi.

OP valitsi poissuljettaviksi yhtiöiksi ne, joiden liikevaihdosta yli neljännes tulee hiilen tuottamisesta. Myös paljon hiiltä käyttäviä energiayhtiöitä, kuten kaivosyhtiöitä, on poissuljettujen yhtiöiden joukossa.

”Hiiliriski on sitä suurempi, mitä isompi osa liikevaihdosta on sidottu hiileen.”

Päätös jättää 60 yhtiötä OP:n aktiivisten sijoitusrahastojen suorien sijoitusten ulkopuolelle. OP-ryhmän vastuullisen sijoittamisen johtajan Mika Leskisen mukaan OP:lla oli vielä kesän kynnyksellä omistuksia noin 10 prosentista niistä yrityksistä, joihin se nyt välttää sijoittamasta suoraan.

Indeksirahastoja päätös ei silti koske.

”Emme pysty vaikuttamaan siihen, mitä indeksi sisältää”, Leskinen kertoo.

Ilmastonmuutoksesta on keskusteltu jo pitkään. Viime vuosina myös sijoittajat ovat alkaneet pohtia, miten ilmastonmuutoksen vuoksi tehdyt poliittiset päätökset vaikuttavat heidän sijoitussalkkuihinsa.

OP:n lisäksi myös pankkikonserni Nordea ilmoittanut vetävänsä sijoituksia pois hiiliyhtiöistä.

Hiiliriskiä kasvatti merkittävästi viime vuonna solmittu Pariisin ilmastosopimus, jossa asetettiin tiukat tavoitteet päästöjen leikkaamiselle.

Leskisen mukaan Pariisin ilmastosopimus oli eräänlainen laukaisija OP-ryhmän päätökselle, vaikka hänen mukaansa samanlaiseen tulokseen olisi tultu todennäköisesti myös ilman ilmastosopimusta.

”Pariisin ilmastosopimus oli suhteellisen merkittävä askel siihen suuntaan, että jossain vaiheessa hiiliriski voi tiettyjen yhtiöiden kohdalla toteutua.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat