Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-komissio: Ei sakkoja velkarajoista lipsuneille Espanjalle ja Portugalille

Komissio otti huomioon maiden poliittisen tilanteen ja Euroopassa vallitsevan EU-tyytymättömyyden.

Talous
 

Euroopan unionin komissio ehdottaa, että velkarajoistaan lipsuneita Espanjaa ja Portugalia ei ojenneta sakoilla. Komission mukaan maat ovat osoittaneet halua korjata talouttaan, minkä lisäksi on syytä ottaa huomioon maissa vallitseva poliittinen tilanne ja yleiseurooppalainen ilmapiiri.

”Laaja yleisö ei olisi ymmärtänyt sanktioita, ei edes lieviä. Se ei olisi paras lähestymistapa nyt, kun epäilyt (EU:ta kohtaan) ovat laajoja Euroopassa”, totesi talousasioista vastaava komissaari Pierre Moscovici tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Joissakin viestimissä ennakoitiin, että EU-komissio olisi ensi kertaa ehdottanut jäsenmaiden ojentamista sakoilla. Maksimisakko olisi ollut 0,2 prosenttia bruttokansantuotteesta.

EU-komission piti antaa ehdotuksensa mahdollisista sakoista 20 päivässä sen jälkeen kun EU:n valtiovarainministerit totesivat Espanjan ja Portugalin lipsuneen niille asetetuista velkaantumisrajoista heinäkuun puolivälissä.

Lopullinen päätös jää jäsenmaiden ministereille, joilla on yhä valtuudet sakottaa maakaksikkoa, jos he niin päättävät.

Komissio lykkäsi myöhemmäksi päätöksen siitä, pitäisikö Espanjalta ja Portugalilta leikata EU-rakennerahoja EU:n vakaus- ja kasvusopimuksesta lipsumisen takia. Komissio haluaa kuulla asiassa ensin Euroopan parlamenttia.

Espanja ja Portugali ovat leikanneet menojaan kovalla kädellä, mikä on ajanut molemmissa maissa politiikan epävakaaseen tilaan. Espanjaan ei ole saatu muodostettua hallitusta kaksista vaaleista huolimatta, ja nyt maassa saattavat olla edessä kolmannet vaalit vuoden sisällä.

EU:n perustamissopimuksen mukaan julkisen talouden alijäämä on liiallinen, jos se ylittää 3 prosenttia bruttokansantuotteeseen verrattuna. Julkinen velka on liiallinen, jos se ylittää 60 prosenttia suhteessa bkt:hen eikä lähene tätä rajaa riittävästi.

Mitään maata ei ole vielä ojennettu velkarajojen rikkomisesta. Tämä on herättänyt keskustelun siitä, tarvitseeko sääntöjä ottaa vakavasti.

Komissio on nyt antanut Espanjalle ja Portugalille uudet suositukset, missä tahdissa niiden tulee leikata velkaantumistaan. Esimerkiksi Espanjan on painettava velkaantumisensa 4,6 prosentin bkt-suhteeseen tämän vuoden aikana ja 3,1 prosenttiin ensi vuonna. Viime vuonna alijäämä oli 5,1 prosenttia.

Portugalin alijäämä oli viime vuonna 4,4 prosentin tasolla. Tänä vuonna se on komission mukaan painettava 2,5 prosenttiin.

Maakaksikon on selvitettävä lokakuun 15. päivään mennessä, mihin toimiin ne ovat ryhtyneet.

EU:n velkaantumissääntöjä on rikottu toistuvasti. Keväällä komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker aiheutti kummastusta, kun hän kommentoi, miksi Ranska on voinut jatkuvasti lipsua sille annetuista tavotteista.

“Koska se on Ranska”, Juncker totesi.

Komissio on tänä vuonna paimentanut myös Suomea pariin otteeseen velkaantumisestaan. Maaliskuussa talouskomissaari Moscovici ja komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis lähettivät Suomelle ja neljälle muulle maalle kirjeet, joissa maita patistettiin toimiin velkaantumiskehityksen taltuttamiseksi.

Toukokuussa komissio antoi varoituksen Suomelle, Belgialle ja Italialle, että julkinen talous on saatava kuntoon. Suomen todettiin kuitenkin noudattavan vakaus- ja kasvusopimuksen velkakriteeriä, mutta vain rimaa hipoen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat