Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuri Deutsche Bank sinnittelee mittavissa vaikeuksissa

Saksalaispankki varoitti uusista supistuksista. Espanjalaisen Santanderin tulos yllätti myönteisesti

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Deutsche Bankin valomainos koristi aiemmin toimistotalon julkisivuja Helsingin keskustassa Kaivokadulla.
Deutsche Bankin valomainos koristi aiemmin toimistotalon julkisivuja Helsingin keskustassa Kaivokadulla. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Stressitestit koettelevat pankkeja

 Euroopan pankkivalvojan EBA:n koordinoimien stressitestien tulokset julkistetaan myöhään perjantai-iltana.

 Testien piiriin kuuluu 51 eurooppalaista pankkia, joiden yhteenlaskettu osuus Euroopan unionin pankkien yhteenlasketusta on 70 prosenttia.

 Stressitesteissä luodaan kuvitteellinen tilanne, jossa yleiset talousvaikeudet aiheuttavat pankeille isoja luottotappioita. Sitten analysoidaan, kuinka hyvin pankit tällaisen koettelemuksen kestävät. 

Euroopan pankkeja seuraavat sijoittajat kuulivat keskiviikkona Saksasta huonoja ja Espanjasta hyviä uutisia.

Saksalainen Deutsche Bank kertoi huhti–kesäkuun nettotuloksen supistuneen 98 prosenttia viime vuodesta, ja pankin osake halpeni keskiviikkona yli kolme prosenttia.

Myös johtava espanjalainen Santander-pankki kertoi tuloksensa heikentyneen, mutta pankin tulos oli silti odotuksia parempi, ja sen osake kallistui yli neljä prosenttia.

Deutsche Bank ja Santander kertoivat osavuosituloksistaan kahta päivää ennen kuin Euroopan pankkien tappionsietokykyä analysoivien stressitestien tulokset julkistetaan.

Monissa Euroopan maissa pankit ovat olleet vaikeuksissa muun muassa supistuvien korkokatteiden, ongelmaluottojen ja alan ylikapasiteetin takia.

Viimeksi Euroopassa pankkien kunto koeteltiin stressitesteissä vuonna 2014.

Nyt testeissä käytetään aiempaa ankarampia menetelmiä, sanoi Euroopan keskuspankin osastopäällikkö Sergio Nicoletti Altimari uutistoimisto Ansan mukaan keskiviikkona.

Vaikeuksissa olevan saksalaisen Deutsche Bankin toisen vuosineljänneksen liikevaihto oli 7,4 miljardia euroa. Liikevaihto supistui viime vuoden vastaavasta ajankohdasta 20 prosenttia.

Pankin huhti–kesäkuun nettotulos oli 20 miljoonaa euroa. Tulos pieneni 98 prosenttia viime vuoden vastaavan ajankohdan nettotuloksesta, joka oli 818 miljoonaa euroa.

Nettotulos oli parempi kuin uutistoimisto Reutersin kokoama analyytikkojen ennuste, joka ennakoi 105 miljoonan euron nettotappiota.

Deutsche Bankin tulosta heikensi muun muassa epävarmuus, joka on levinnyt Euroopan talouteen sen jälkeen kun Britannian kansanäänestys päättyi maan EU-eron eli brexitin kannattajien voittoon.

Lisäksi Deutsche Bankin tulosta heikensivät sen myymien palveluiden kysynnän vähentyminen, matala korkotaso ja pankin toiminnan supistamiseen liittyvät kertaluonteiset kulut.

Deutsche Bank on tehnyt isoja tappioita ja menettänyt omia pääomiaan viime vuosina, koska se on muun muassa kirjannut miljarditappioita väärinkäytösten takia.

Pankki on yrittänyt on yrittänyt vakauttaa tilaansa muun muassa vähentämällä tuhansia työpaikkoja ja lakkauttamalla toimintojaan eri puolilla maailmaa Suomi mukaan lukien.

”Jos nykyinen yleinen talouden heikkous jatkuu, meidän pitää olla entistä kunnianhimoisempia uudelleenjärjestelyidemme ajoituksessa ja intensiteetissä”, Deutsche Bankin toimitusjohtaja John Cryan sanoi tiedotteessa.

Viimeksi kesäkuussa Deutsche Bank ilmoitti vähentävänsä 3 000 työntekijää Saksassa.

Viime vuonna Deutsche Bank teki ennätyksellisen 6,8 miljardin euron tappion, joka johtui muun muassa kertaluonteisista uudelleenjärjestelykuluista.

Pankin omat pääomat ovat huvenneet myös sen takia, että se on joutunut maksamaan sakkoja ja korvauksia erilaisten väärinkäytösten takia.

Uutistoimisto Bloombergin keräämien tietojen mukaan Deutsche Bank on kirjannut väärinkäytösten takia yhteensä 12,6 miljardin euron arvosta kuluja vuoden 2012 alusta lähtien.

Deutsche Bankin vaikeudet ovat olleet poikkeuksellisen syviä jopa silloin kun niitä verrataan Euroopan pankkien yleiseen heikkouteen.

Vaikeuksien syvyys on näkynyt Deutsche Bankin osakkeen hinnassa, joka on halventunet selvästi enemmän kuin eurooppalaisten pankkien osakkeiden hinnat keskimäärin.

Monissa maissa pankit ovat supistaneet toimintojaan ja leikkaamaan kulujaan. Lisäksi ne ovat keränneet uusia omia pääomia tappionsietokykynsä vahvistamiseksi.

Monien Euroopan pankkien vaikeiden aikojen voi silti ennakoida jatkuvan lähivuosina, kun sekä matala korkotaso että brexitin synnyttämä epävarmuus nakertavat niiden kannattavuutta.

”Olosuhteet pysyvät hyvin haastavina pankkitoiminnalle”, espanjalaisen Santander-pankin toimitusjohtaja José Antonio Álvarez sanoi keskiviikkona sanomalehti The Wall Street Journalin mukaan.

Álvarez tarkoitti haasteilla brexitin vaikutuksia Santanderin toimintaan.

Santanderin huhti–kesäkuun nettotulos melkein puolittui 1,3 miljardiin euroon viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Tulosta pienensi muun muassa 475 miljoonan euron kuluerä, joka liittyi konttoreiden sulkemisiin ja henkilöstövähennyksiin Espanjassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat