Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen media kohensi Sanomaa

Toimitusjohtaja Susan Duinhoven luottaa hyvään kehitykseen myös loppuvuonna.

Talous
 
Rio Gandara / HS
Hollantilainen Susan Duinhoven aloitti Sanoman toimitusjohtajana lokakuussa 2015. Keskiviikkona hän iloitsi yhtiön kannattavuuden selvästä paranemisesta huhti–kesäkuussa.
Hollantilainen Susan Duinhoven aloitti Sanoman toimitusjohtajana lokakuussa 2015. Keskiviikkona hän iloitsi yhtiön kannattavuuden selvästä paranemisesta huhti–kesäkuussa. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Osakekurssi heräsi henkiin

 Sanoman osakekurssi nousi keskiviikkona 0,4 prosenttia.

 Positiivisen tulosvaroituksen jälkeen heinäkuun 14. päivänä osake vahvistui yli 20 prosenttia. Vuodessa osakkeen arvo on kallistunut noin 100 prosenttia.

 Huippuvuosiin on matkaa. Keskiviikkona osake maksoi runsaat seitsemän euroa. Vuonna 2007 hinta oli parhaimmillaan noin 24 euroa.

Mediayhtiö Sanoma paransi tulostaan olennaisesti huhti–kesäkuussa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Toimitusjohtaja Susan Duinhoven sanoo, että Sanoma Media Finland eli Suomen mediatoiminnot olivat suurin yksittäinen syy kannattavuuden paranemiseen. Hän mainitsee tulostiedotteessa erityisesti televisio- ja radiotoimintojen erittäin hyvän kehityksen Suomessa.

Tässä ei ole kuitenkaan tulosparannuksen koko kuva. Duinhoven korostaa, että kaikki liiketoimintayksiköt pystyivät edellisellä vuosineljänneksellä parantamaan tulostaan, Suomen lisäksi siis Belgian ja Hollannin mediatoiminnot ja oppimateriaalien yksikkö.

”Nostin Suomen television ja radion esiin, mutta itse asiassa parannus läpäisi koko yhtiön ja oli hyvin tasapainoinen suoritus”, Duinhoven sanoo.

Sanoman liikevaihto heikkeni huhti–kesäkuussa 450 miljoonaan euroon viime vuoden 469 miljoonasta. Sen sijaan liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä kasvoi 87 miljoonaan euroon vertailuajanjakson 49 miljoonasta eurosta.

Suomessa sekä televisio- että radiotoimintojen markkinaosuudet kasvoivat toisella neljänneksellä. Televisiokanavien katsojaosuus kasvoi 31,1 prosentista 36,6 prosenttiin. Radiomyynti kasvoi 30 prosenttia.

Sanoman televisio- ja radiobrändeihin kuuluvat Suomessa muun muassa Nelonen, Radio Aalto, Radio Rock ja Radio Suomipop.

”Radiolla on yhtiössämme mennyt jo pitkään hyvin Suomessa. Tämä on kolmas peräkkäinen neljännes, jolloin sen tulos kohenee”, Duinhoven sanoo.

Sanoma- ja aikakauslehtien verkko- ja printtitilausten liikevaihto kasvoi Suomessa. Sanomalehdissä lisäys oli viisi prosenttia ja aikakauslehdissä yhdeksän prosenttia. Irtonumeroiden myynti heikkeni.

”Tuloskehitystä emme erittele tuotekohtaisesti, mutta esimerkiksi Helsingin Sanomat on tuonut positiivisen panoksen hyvään kehitykseen. Tilausten laatu ja kesto on mennyt parempaan suuntaan.”

”Monet asiakkaat ovat vakiinnuttaneet tilauksiaan siten, että digitaaliset tilaukset ja printtijulkaisujen tilaukset täydentävät toisiaan”, Duinhoven sanoo.

Mainosmyynti heikkeni Suomessa viisi prosenttia painetuissa julkaisuissa, mutta kasvoi seitsemän prosenttia digitaalisissa julkaisuissa.

Sanoma Media Finlandin kannattavuutta tukivat kustannussäästöt. Koko yhtiön henkilöstön määrä väheni vuoden alkupuoliskolla 7 000:sta noin 5 470 työntekijään, Suomessa työntekijöiden määrä väheni 2 300:sta 1 900 henkeen.

Belgiassa ja Hollannissa toimivan yksikön operatiivinen tuloskehitys oli Duinhovenin mukaan myös hyvä. Vaikka sen kannattavuus parani vähemmän kuin Suomen yksikön, se teki tulosjaksolla liikevoittoa 30 miljoonaa euroa, kun Suomen yksikön vastaava liikevoitto oli 19 miljoonaa euroa.

Oppimateriaaliyksikön eli Sanoma Learningin vakaa kehitys jatkui. Myynti pieneni hieman toisella neljänneksellä, mutta kannattavuus parani.

Duinhoven uskoo markkinoiden kehityksen jatkuvan hyvänä loppuvuonna, vaikka hän myös korostaa mainosmarkkinoiden häilyvyyttä.

”Mikäli mitään katastrofia ei tule, luotan siihen, että olemme menossa kohti parempaa vuotta”, Duinhoven sanoo.

Helsingin Sanomat on osa Sanomaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat