Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanja ja Portugali selvisivät ilman sakkoja liiallisesta velkaantumisesta

Komissio otti huomioon maiden poliittisen tilanteen ja Euroopassa vallitsevan EU-tyytymättömyyden.

Talous
 
Francois Lenoir / Reuters
Talouskomissaari Pierre Moscovici kertoi komission esityksestä keskiviikkona Brysselissä pidetyssä lehdistötilaisuudessa
Talouskomissaari Pierre Moscovici kertoi komission esityksestä keskiviikkona Brysselissä pidetyssä lehdistötilaisuudessa Kuva: Francois Lenoir / Reuters

Euroopan unionin komissio ehdottaa, että velkarajoistaan lipsuneita Espanjaa ja Portugalia ei ojenneta sakoilla. Komission mukaan maat ovat osoittaneet halua korjata julkistalouttaan, minkä lisäksi on syytä ottaa huomioon maissa vallitseva poliittinen tilanne ja yleiseurooppalainen ilmapiiri.

”Laaja yleisö ei olisi ymmärtänyt sanktioita, ei edes lieviä. Se ei olisi paras lähestymistapa nyt, kun epäilyt [EU:ta kohtaan] ovat laajoja Euroopassa”, totesi talousasioista vastaava komissaari Pierre Moscovici tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Joissakin viestimissä ennakoitiin, että EU-komissio olisi ensi kertaa ehdottanut jäsenmaiden ojentamista sakoilla. Enimmäissakko olisi ollut 0,2 prosenttia bruttokansantuotteesta.

EU-komission piti antaa ehdotuksensa mahdollisista sakoista 20 päivän kuluessa sen jälkeen kun EU:n valtiovarainministerit totesivat Espanjan ja Portugalin lipsuneen niille asetetuista velkaantumisrajoista heinäkuun puolivälissä.

Lopullinen päätös jää jäsenmaiden ministereille, joilla on yhä valtuudet sakottaa kaksikkoa.

Komissio lykkäsi myöhemmäksi päätöksen siitä, pitäisikö Espanjalta ja Portugalilta leikata EU-rakennerahoitusta EU:n vakaus- ja kasvusopimuksesta lipsumisen takia. Komissio haluaa kuulla asiassa ensin Euroopan parlamenttia.

Espanja ja Portugali ovat karsineet paljon julkisen talouden menojaan, mikä on molemmissa maissa lisännyt poliittista epävakautta. Espanjaan ei ole saatu muodostettua hallitusta kaksista vaaleista huolimatta, ja seuraavaksi edessä saattavat olla edessä kolmannet vaalit vuoden kuluessa.

Vakaus- ja kasvusopimuksen mukaan julkisen talouden alijäämä on liiallinen, jos se ylittää kolme prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Julkinen velka on liiallinen, jos se ylittää 60 prosenttia suhteessa bkt:hen eikä lähene tätä rajaa riittävästi.

Mitään maata ei ole vielä ojennettu sopimuksen velvotteiden rikkomisesta. Tämä on herättänyt keskustelun siitä, tarvitseeko sääntöjä ottaa vakavasti.

Komissio on antanut Espanjalle ja Portugalille uudet suositukset siitä, millä aikavälillä niiden pitää leikata velkaantumistaan. Esimerkiksi Espanjan on painettava alijäämäsuhteensa 4,6 prosenttiin tämän vuoden aikana ja 3,1 prosenttiin ensi vuonna. Viime vuonna alijäämäsuhde oli 5,1 prosenttia.

Portugalin alijäämäsuhde oli viime vuonna 4,4 prosentin tasolla. Tänä vuonna se on komission mukaan painettava 2,5 prosenttiin.

Molempien valtioiden on selvitettävä lokakuun 15. päivään mennessä, mihin toimiin ne ovat ryhtyneet.

EU:n velkaantumissääntöjä on rikottu toistuvasti. Keväällä komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker aiheutti kummastusta, kun hän kommentoi, miksi Ranska on voinut jatkuvasti lipsua sille annetuista tavotteista.

”Koska se on Ranska”, Juncker totesi.

Komissio on tänä vuonna paimentanut myös Suomea pariin otteeseen velkaantumisesta. Maaliskuussa talouskomissaari Moscovici ja komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis lähettivät Suomelle ja neljälle muulle maalle kirjeet, joissa niitä patistettiin toimiin velkaantumiskehityksen taltuttamiseksi.

Toukokuussa komissio antoi varoituksen Suomelle, Belgialle ja Italialle, että julkinen talous on saatava kuntoon. Suomen todettiin kuitenkin noudattavan vakaus- ja kasvusopimuksen velkakriteeriä, mutta vain rimaa hipoen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat