Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaihteeksi hyviä uutisia Talvivaarasta – alkuvuoden tuotanto on sujunut odotettua paremmin

Valtioyhtiön johto uskoo, että ensi vuonna kaivosta rahoittavat myös yksityiset sijoittajat. Nikkeliä kaivos tuotti 3 309 000 kiloa ja sinkkiä 7 567 000 kiloa tammi–kesäkuussa.

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Kuorma-autoja suomalaisen kaivosyhtiö Terrafame Groupin avolouhoksella Sotkamon Talvivaaran kaivoksella 4. huhtikuuta 2016.
Kuorma-autoja suomalaisen kaivosyhtiö Terrafame Groupin avolouhoksella Sotkamon Talvivaaran kaivoksella 4. huhtikuuta 2016. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomen valtion omistama Terrafame julkaisi alkuvuoden toiminnastaan keskiviikkona tiedotteen, joka luo odotettua valoisamman kuvan veronmaksajille kalliiksi tulleen kaivoksen tilanteesta.

Helsingin Sanomat kertoi lupaavasta edistymisestä jo kesäkuussa.

HS:n kirjoituksessa todettiin, että kaivoksesta tehdyn asiantuntija-arvion mukaan kaivoksen tuotantosuunnitelma ja talousennuste ovat realistisia. Arviossa suositellaan toiminnan laajentamista, koska kaivoksen käytettävyys ja luotettavuus ovat parantuneet merkittävästi.

Terrafame osti kesällä 2015 kaivoksen liiketoiminnan Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä . Kaivos tuottaa Sotkamossa pääasiassa sinkkiä ja nikkeliä.

Terrafamen tiistain julkaiseman tiedotteen mukaan alkuvuosi on sujunut suunnitellusti. Tiedotteen mukaan ”vuoden toisella neljänneksellä päästiin tuotannollisiin tavoitteisiin ja alle budjetoitujen kustannusten”.

”Tilanne näyttää paremmalta kuin uskalsimme suunnitella viime vuoden lopulla”, toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen sanoi keskiviikkona Yleisradion haastattelussa.

Yhtiön toiminta on kuitenkin kaikkea muuta kuin varmalla pohjalla.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti keväällä, että Terrafamen kaivoksen toimintaa jatketaan valtion hallussa vuoden 2016 loppuun saakka. Kesäkuussa valtio pääomitti Terrafamea 144 miljoonalla eurolla.

Yhtiön pitää löytää yksityistä rahoitusta, jos toimintaa aiotaan jatkaa tämän vuoden jälkeen.

Hallitus on vaatinut, että samalla kun Terrafame jatkaa rahoitusneuvotteluja, sen pitää tämän vuoden aikana valmistautua kaivoksen hallittuun sulkemiseen.

Tämä työ on käynnistetty, mutta samaan aikaan yhtiön johto uskoo vakaasti, että kaivoksesta tulee kannattava ja yksityistä rahoitusta löytyy.

”Neuvotteluja yksityisen rahoituksen saamiseksi jatketaan erittäin tiiviisti loppuvuoden ajan”, emoyhtiö Terrafame Groupin toimitusjohtaja sanoo Matti Hietanen yhtiön tiedotteessa keskiviikkona.

Yhtiön usko kaivokseen johtuu siitä, että metallien maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet. Kaivos on pystynyt myös vähentämään ongelmallisia ylimääräisiä vesiä.

Osavuosikatsauksessa julkaistiin useita lukuja, joista käy ilmi, mitä monien vaikeuksien kaivoksella on tapahtunut sen jälkeen, kun se taas käynnistettiin.

Nikkelikaivoksen niin sanottuihin primääriliuotuskasoihin on ensin louhittu, murskattu ja käsitelty ja sitten kasattu 5,8 miljoonaa tonnia eli 5 800 000 000 kiloa malmia tammi–kesäkuussa.

Nikkeliä kaivos tuotti 3 309 000 kiloa ja sinkkiä 7 567 000 kiloa tammi-kesäkuussa.

Tuotteitaan se sai kaupaksi, josta syntyi liikevaihtoa tammi–kesäkuussa noin 32 miljoonaa euroa. Käynnistysajan toiminta oli vahvasti tappiollista. Yhtiön käyttökate oli miinuksella 98 miljoonaa euroa eli yhtiö käytti alkuvuonna kolme kertaa enemmän rahaa kuin se sai myymällä tuotteitaan.

Lohdullista oli se, että tappio oli lähes 13 miljoonaa euroa budjetoitua parempi. Kustannukset olivat suuria, koska malmin louhinta on pitänyt käynnistää uudelleen.

Terrafame työllisti kesäkuun 2016 lopussa 674 henkeä, joista 69 oli kesätyöntekijöitä. Kaivosalueella toimivat urakoitsijat mukaan luettuina kaivoksella työskenteli kesäkuun 2016 lopussa noin 950 henkilöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat