Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennusyhtiö YIT paransi tulostaan lievästi – Lemminkäisen tulosta kannatteli asfaltointi Pohjoismaissa ja Baltiassa

YIT:llä toimitilojen rakentaminen Suomessa paransi eniten kannattavuuttaan huhti-kesäkuussa. Teiden päällystys toi suurimman osan Lemminkäisen liikevoitosta huhti-kesäkuussa.

Talous
 
Sami Kero / HS
YIT:n hankkeena etenevän liikekeskus Triplan työmaa Pasilassa kuvattuna kesäkuussa.
YIT:n hankkeena etenevän liikekeskus Triplan työmaa Pasilassa kuvattuna kesäkuussa. Kuva: Sami Kero / HS

Rakennusyhtiö YIT paransi tulostaan toisella vuosineljänneksellä huhti-kesäkuussa lähinnä hyvän toimitilarakentamisen tuloksen ansiosta Suomessa.

Tulosparannus jäi kuitenkin lieväksi. Venäjän asuntomarkkinoilla YIT teki edelleen tappiota, ja asuntorakentamisen tulos kotimaassa oli suunnilleen viime vuoden tasolla.

YIT:n liikevaihto kasvoi kaudella 11 prosenttia 464 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavaan kauteen verrattuna. Oikaistu liikevoitto parani yhdeksän prosenttia 18,6 miljoonasta eurosta 20,2 miljoonaan. Liikevoittoprosentti liikevaihdosta heikkeni 4,5:stä 4,3 prosenttiin.

Toimitusjohtaja Kari Kauniskangas sanoo tiedotteessa, että Suomessa ”toimitilat ja infra” -yksikön tulos kehittyi erinomaisesti. Kannattavuutta tuki Helsingin Pasilaan rakennettavan Tripla-hankkeen sijoittajakauppojen loppuunsaattaminen, joka mahdollisti hankkeen tulouttamisen.

Kauniskankaan mukaan Tripla on merkittävässä roolissa liikevaihdon ja kannattavuuden parantamisessa seuraavien vuosien aikana.

Asuntorakentaminen Suomessa sekä Keski- ja Itä-Euroopan rakentaminen on YIT:ssä sijoitettu samaan tulosyksikköön. Yksikön liikevoitto pysytteli viimevuotisella tasolla.

Suomessa asuntojen kuluttajakysyntä vahvistui yhtiön mukaan ja YIT nosti tammi-kesäkuussa kuluttajakohteiden aloituksia noin neljänneksen vertailukaudesta.

Keski- ja Itä-Euroopassa YIT kertoo asuntohankkeiden aloitusmäärän olevan korkealla, minkä arvioidaan arvioidaan näkyvän tulevana myynnin kasvuna.

Venäjällä asuntorakentamisen tulos oli yhä tappiolla, vaikka asuntojen myyntimäärä oli tavoiteltu. Hinnoista jouduttiin tinkimään joissakin projekteissa. Yhtiö aikoo vähentää Venäjälle sitoutuneen pääoman määrää, vaikka taloustilanteen ei maassa odoteta enää heikentyvän.

YIT arvioi liikevaihtonsa kasvavan koko vuonna 5–10 prosenttia vertailukelpoisin valuuttakurssein ja oikaistun liikevoiton paranevan viime vuoden 76 miljoonasta eurosta.

Rakennusyhtiö Lemminkäisen tulosta kannatteli huhti-kesäkuussa teiden asfaltointi Pohjoismaissa ja Baltiassa. Myös asuntorakentaminen Suomessa paransi tulostaan.

Infratoiminnoissa ja Venäjällä sen sijaan meni huonommin. Venäjällä yhtiö on pannut jäihin uusien omien asuntokohteiden aloittamisen.

Kaikkiaan yhtiö paransi liiketulostaan toisella neljänneksellä viime vuoden vastaavan ajan 16 miljoonasta eurosta 21 miljoonaan. Liikevaihto aleni 492 miljoonasta 457 miljoonaan euroon.

Asfaltointi tuotti liikevoitosta suurimman osan, 18 miljoonaa. Suomen talonrakentamisen liikevoitto oli neljä miljoonaa euroa.

Asfaltoinnin liikevaihdosta tuli katsauskaudella 46 prosenttia Suomesta, 42 prosenttia Skandinaviasta ja 12 prosenttia Baltian maista.

Valtion panostukset perusväylänpitoon ovat yhtiön mukaan lisänneet päällystyksen kysyntää Suomessa. Ruotsissa ja Baltiassa markkinatilanne on vakaa. Norjassa ja Tanskassa valtion investoinnit päällystykseen ovat vähentyneet.

Talonrakentamisen markkinatilanne Suomessa on Lemminkäisen mukaan on vakaa. Asuntojen kysyntä painottuu edelleen pieniin asuntoihin kasvukeskuksissa, ja sijoittajien aktiivisuus on korkealla. Toimitilarakentamista ylläpitävät yksittäiset suurhankkeet ja julkinen sektori.

Markku Ulander / Lehtikuva
Lemminkäisen toimitusjohtaja Casimir Lindholm.
Lemminkäisen toimitusjohtaja Casimir Lindholm.

Toimitusjohtaja Casimir Lindholm odottaa koko vuoden liikevoiton paranevan viime vuodesta.

Yhtiön tilauskanta on kasvanut viime vuodesta. Lindholmin mukaan päällystys on saanut hyvin uusia töitä kaikilla markkina-alueilla, Venäjä mukaan lukien, ja Suomen talonrakentamisella on vahva tilauskanta. Lindholm sanoo yhtiön hakevan uutta kannattavaa kasvua vaativasta infrarakentamisesta Ruotsissa ja Norjassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat