Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Häiriötön tuotanto ja verohelpotukset kasvattivat Nesteen tulosta

Öljynjalostusyhtiö Nesteen tulosta paransivat Porvoon jalostamon hyvin sujunut tuotanto ja Yhdysvalloissa myönnetyt verohelpotukset.

Talous
 
Matti Björkman / Lehtikuva
Neste jalostaa liikennepolttoaineita öljynjalostamollaan Porvoossa.
Neste jalostaa liikennepolttoaineita öljynjalostamollaan Porvoossa. Kuva: Matti Björkman / Lehtikuva

Hyvin sujunut tuotanto ja Yhdysvaltain liittovaltion myöntämät verohelpotukset auttoivat öljynjalostusyhtiö Nesteen odotuksia parempaan toisen vuosineljänneksen tulokseen.

Neste pystyi oman toimintansa avulla kasvattamaan marginaalejaan eli ostamiensa raaka-aineiden ja myymiensä liikennepolttoaineiden erotusta, toimitusjohtaja Matti Lievonen kertoi yhtiön tiedotteessa.

Lisäksi Neste hyötyi Yhdysvalloissa maksettavasta Blender’s Tax Credit -verohelpotuksesta. Neste on oikeutettu verohelpotukseen, koska se myy liikepolttoainesekoitusta, jossa on uusiutuvista raaka-aineista valmistettua dieseliä ja perinteistä dieseliä.

Nesteen operatiivisen liiketoiminnan menestystä mittaava vertailukelpoinen liikevoitto oli huhti–kesäkuussa 282 miljoonaa euroa. Viime vuonna vastaavaan aikaan vertailukelpoinen liikevoitto oli 78 miljoonaa euroa.

Tuloslukujen vertailua vääristää se seikka, että keväällä 2015 Nesteen tärkein tuotantolaitos eli Porvoon jalostamo oli suljettu ennalta suunnitellun huoltoseisokin takia.

Neste arvioi viime vuoden kesäkuussa, että Porvoon huoltoseisokki leikkasi 130 miljoonaa euroa yhtiö vuoden 2015 toisen vuosineljänneksen vertailukelpoisesta liikevoitosta.

Kuluneella vuosineljänneksellä Porvoon jalostamo ylsi 97 prosentin käyttöasteeseen, mikä on hyvä saavutus.

Nesteen huhti–kesäkuun nettotulos oli 213 miljoona euroa, ja se oli viisinkertainen verrattuna viime vuoden vastaavan ajankohdan nettotulokseen, joka oli 42 miljoonaa euroa.

Nettotulos ylitti selvästi uutistoimisto Direktin keräämien analyytikkoennusteiden mediaanin, joka oli 155 miljoonaa euroa. Mediaani on suuruusjärjestyksessä keskimmäinen luku.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat