Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nesteen osake teki uuden ennätyksen

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
”Kun tekee hyvää tulosta, niin saadaan taloudelliset tavoitteetkin kohdilleen”, Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen sanoi torstaina.
”Kun tekee hyvää tulosta, niin saadaan taloudelliset tavoitteetkin kohdilleen”, Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen sanoi torstaina. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Öljynjalostusyhtiö Nesteen osakkeen hinta nousi torstaina kaikkien aikojen ennätykseen sen jälkeen kun yhtiö julkisti odotuksia paremman tuloksen.

Nesteen osakkeen hinta kävi aamupäivän kaupankäynnissä enimmillään 34,9 eurossa, kunnes se asettui pörssin sulkeutuessa 33,7 euroon eli 9,9 prosenttia korkeammalle kuin keskiviikon päätösnoteeraus.

Osakkeen hinnan perusteella laskettu Nesteen markkina-arvo on yli 8,6 miljardia euroa. Suomen valtio omistaa Nesteen osakkeista 50,1 prosenttia.

Nesteen toisen vuosineljänneksen tulosta kasvattivat sekä yhtiön omat onnistumiset että sen ostamien raaka-aineiden ja myymien lopputuotteiden suotuisa hintakehitys.

Huhti–kesäkuussa Nesteen vertailukelpoinen liikevoitto oli 282 miljoonaa euroa.

”Huikea tulos”, kommentoi Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen tiedotustilaisuudessa.

Vertailukelpoinen liikevoitto yli kolminkertaistui viime vuoden vastaavasta ajankohdasta, jolloin se oli 78 miljoonaa euroa. Tosin vertailua viime vuoteen vääristää se, että keväällä 2015 Nesteen tärkein tuotantolaitos eli Porvoon jalostamo oli suljettu huoltoseisokin takia.

Nesteen vertailukelpoisesta liikevoitosta on poistettu muun muassa yhtiön raakaöljyvarastojen käypien arvojen muutokset, ja se mittaa sen takia Neste toiminnallista tulosta tarkemmin kuin raportoitu liikevoitto.

Nesteen huhti–kesäkuun vertailukelpoinen liikevoitto ylitti uutistoimisto Reutersin keräämien analyytikkoennusteiden mediaanin, joka oli 193 miljoonaa euroa. Mediaani tarkoittaa suuruusjärjestyksessä keskimmäistä lukua.

Toimitusjohtaja Lievosen mukaan Nesteen odotuksia parempi tulos ”perustui erittäin hyvään operatiiviseen suoritukseen jalostamoilla”.

Esimerkkinä operatiivisen toiminnan onnistumisesta Lievonen mainitsi Porvoon jalostamon käyttöasteen, joka oli todella hyvä eli 97 prosenttia.

Neste myös hyötyi esimerkiksi siitä, että se pystyi lisäämään venäläisen raakaöljyn käyttöä syöttöaineena Porvoon jalostamolla. ”Se on suoraan kassaan rahaa”, Lievonen sanoi.

Venäläinen öljy on halvempaa kuin Pohjanmeren öljy. Neste hyötyy sen käytöstä, koska lopputuotteista maksetaan sama hinta riippumatta siitä, mistä raakaöljystä se on valmistettu.

Nesteen tuotannollinen toiminta jakautuu kahteen osaan: liikennepolttoaineiden jalostukseen sekä uusiutumattomasta fossiilisesta raakaöljystä että uusiutuvista raaka-aineista kuten kasvi- ja eläinrasvoista.

Yhtiö päätti vuonna 2006 pyrkiä maailman johtavaksi uusiutuvan dieselin valmistajaksi. Sen jälkeen se on investoinut yli 1,4 miljardia euroa uusiutuvan dieselin tuotantoon Porvoossa, Singaporessa ja Rotterdamissa.

Huhti–kesäkuussa uusiutuvien polttoaineiden liiketoimintaryhmän vertailukelpoinen liikevoitto oli 119 miljoonaa euroa, ja se yli kaksinkertaistui viime vuoden 54 miljoonasta eurosta.

Kun lasketaan yhteen uusiutuvien polttoaineiden vertailukelpoiset liikevoitot vuodesta 2013, aletaan lähestyä rahasummaa, jonka Neste on käyttänyt uusiutuvien polttoaineiden investointeihin, sanoi OP-ryhmän osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen.

”Laitokset tuottavat tällä hetkellä erittäin vahvoja pääoman tuottoja”, Parkkinen totesi.

Esimerkkinä Nesteen onnistumisesta Parkkinen mainitsee yhtiön uusiutuvan dieselin hyvän myynnin Yhdysvalloissa.

”Se on erinomaisen hienoa suoritus ottaen huomioon, että [Yhdysvallat] ei ole mikään helppo markkina kilpailumielessä”, Parkkinen sanoo.

Nesteen oli vielä vuosikymmen sitten perinteinen öljynjalostusyhtiö, jota saattoi verrata esimerkiksi amerikkalaiseen Valeroon tai kreikkalaiseen Hellenic Petroleumiin. Yhtiön osakkeen hinta on kuitenkin alkanut liikkua eri suuntaan kuin Valeron tai Hellenic Petroleumin.

Toimitusjohtaja Lievonen painotti torstaina sitä, että uusiutuvien polttoaineiden tuotannosta on tullut Nesteelle vakiintunutta liiketoimintaa perinteisen öljyjalostuksen rinnalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat