Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntoyhteisöt velkaantuvat nopeasti

Yhtiölainoja nostetaan pääasiassa korjausrakentamisen ja uudisasuntojen rahoittamiseksi.

Talous
 
Sanna Heikintalo
Yhtiölainoja nostetaan pääasiassa korjausrakentamisen ja uudisasuntojen rahoittamiseksi. Asuintaloa remontoitiin Vantaalla heinäkuussa 2007.
Yhtiölainoja nostetaan pääasiassa korjausrakentamisen ja uudisasuntojen rahoittamiseksi. Asuintaloa remontoitiin Vantaalla heinäkuussa 2007. Kuva: Sanna Heikintalo

Suomen Pankin perjantaina julkistaman tilaston mukaan asuntoyhteisöt nostivat kesäkuussa 2016 uusia lainoja 690 miljoonaa euroa, joka on suurin määrä sitten vuoden 2010.

Asuntoyhteisöillä tarkoitetaan asunto-osakeyhtiöitä ja -osuuskuntia, asuinkiinteistöyhtiöitä sekä muun muassa asuntojen vuokrausta ja omistusta harjoittavat yhtiöt.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kotitaloudet velkaantuvat asuntoyhteisöjen kautta. Lyhentäväthän kotitaloudet vastuullaan olevia yhtiölainoja rahoitusvastikkeen muodossa.

Suomen Pankki viittaa tiedotteessaan Tilastokeskuksen laskelmiin, joiden mukaan kotitalouksien osuus asunto-osakeyhtiöiden lainoista oli maaliskuussa 15,2 miljardia euroa. Koko asuntoyhteisöjen lainakanta oli kesäkuussa 24,4 prosenttia.

Kotitalouksien vastuulla oleva yhtiölainakanta on lähes kolminkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Yhtiölainoja nostetaan pääasiassa korjausrakentamisen ja uudisasuntojen rahoittamiseksi. Asuntoyhteisöjen uusien nostettujen lainojen keskikorko oli 1,13 prosenttia.

Asuntoyhteisöjen lainamarginaali oli hieman pienempi kuin uusien asuntolainojen ja selvästi pienempi kuin uusien yrityslainojen marginaali.

Kotitaloudet nostivat kesäkuussa 2016 uusia asuntolainoja 1,8 miljardin euron edestä. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 1,21 prosenttia.

Euromääräisten asuntolainojen kanta oli kesäkuun lopussa 93,1 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,7 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat