Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riisi on portugalialaisten herkku – maistuu jopa ranskalaisten perunoiden kanssa

Viljelijöiden yhtiö vie Portugalin pelloilla kasvanutta riisiä vauvoille Aasiaan.

Talous
 
Helsingin Sanomat
Riisin suursyömärit asuvat Portugalissa
Riisin suursyömärit asuvat Portugalissa
Portugalilaiset syövät henkeä kohti eniten riisiä Euroopassa, mutta EU:n isoimmat tuottajamaat ovat Italia ja Espanja. Portugalilaisviljelijöiden yritys toivoo vauvoille markkinoidusta riisistä menestystä Kiinan rikkaissa perheissä. Toimittaja: Pilvikki Kause, kuvaus ja leikkaus: Ana Brigida

Samora Correia

Iibislinnut sekä jalo- ja kattohaikarat ovat kokoontuneet herkuttelemaan riisipelloille Portugalin pääkaupungin Lissabonin läheisyyteen.

”Monenlaiset isot ja pienet linnut etsivät täältä hyönteisiä, pikkukaloja ja sammakoita”, kertoo vetisten peltojen viertä ajava João Alegria.

Alegria työskentelee tuotantojohtajana riisinviljelijöiden perustamassa osakeyhtiössä Orivárzeassa. Hän kiertää kesällä lähes päivittäin tutkimassa kasvun edistymistä kilometritolkulla jatkuvilla viljelmillä ja tapaa viljelijöitä. Satalukuisista lintuparvista on viljelijöille hyötyä, joskin välillä kiusaakin Tejojoen suistossa Ribatejon ­alueella, hän kertoo.

Rämeravut kaivavat mutaan onkaloita, joita pitkin vesi karkaa pelloilta pois. Joten on hyvä, että myös saksiniekat kelpaavat lintujen ravinnoksi.”

Portugali on yksi EU:n neljästä tärkeästä riisintuottajasta. Riisin syöjinä portugalilaiset ovat aivan omaa luokkaansa. He lappavat valkeita jyviä nälkäänsä ja jälkiruokina makeanhimoonsa ainakin viisitoista kiloa vuodessa henkeä kohden, ellei enemmän.

”Syömme noin puolta enemmän kuin espanjalaiset ja keskimäärin nelinkertaisen määrän muihin eurooppalaisiin nähden”, João Alegria kertoo.

Syynä on perinteinen ruokakulttuuri monine riisiresepteineen äyriäispadasta vanukkaaseen, hän perustelee. Erilaisia keittotapoja on kulkeutunut myös entisistä siirtomaista Afrikassa ja Aasiassa.

Riisi on monissa maissa erityisesti köyhemmän väen perusruokaa. Sitä on nopea valmistaa, se säilyy hyvin ja sitä voi kuumentaa aina vain uudestaan. On väitetty, että portugalilaiset ovat brasilialaisten rinnalla niitä harvalukuisia kansoja, jotka syövät ranskalaisten perunoidenkin kanssa riisiä.

João Alegria hyppää avolava-autonsa ratista tervehtimään miehiä, jotka levittävät rikkaruohon torjunta-ainetta traktorilla pitkin heleänvihreitä sarkoja. Muutoin pelloilla ei näy ristin sielua. Vasta sadonkorjuun aikaan viljelijät palkkaavat lisäväkeä töihin.

”Kasvu on noin kuukauden myöhässä kovien kevätsateiden vuoksi. Sato korjataan tavallisesti syyskuussa”, hän kertoo.

Portugalissa kasvaa riisiä noin 30 000 hehtaarilla. Euroopan päätuottajat ovat risottomaa Italia ja paellakansa Espanja.

Kreikkaan riisi saapui Aleksanteri Suuren retkiltä ensimmäiseksi Eurooppaan kolmesataa vuotta ennen ajanlaskun alkua, riisitietouden Ricepedia-sivusto kertoo.

Yli neljänkymmenen viljelijän Orivárzea omistaa yhteensä viidentuhannen hehtaarin pellot. Se on Portugalin suurin riisiviljelmä. Kaikissa EU:n riisintuotantomaissa viljelijöiden lukumäärä on vähentynyt ja tilakoko suurentunut huomattavasti viime vuosina.

Kilpailu kotimaan kuluttajien mieltymyksistä ja kukkaroista on ankaraa, kaupallinen johtaja Jorge Parreira sanoo. Kun kotimainen riisikilo maksaa marketissa euron pintaan, Latinalaisesta Amerikasta tuodun pussin saa vähittäiskaupassa 60 sentillä, hän rinnastaa. Portugalilaisten syömästä riisistä 60 prosenttia tuodaan muualta.

”Me tähtäämme kansainvälistymiseen. Viemme nyt viiteentoista maahan kuten Yhdysvaltoihin, Belgiaan ja Puolaan”, Parreira kertoo pikkutoimistossa tehtaan ja auringossa kimaltavien siilojen juurella. Tuotantolaitos sijaitsee lähellä Salvaterra de Magosin pikkukaupunkia.

Supermarketin lastenruokahyllyjä kolunneen Orivárzean työntekijän ideasta syntyi vauvoille ja pikkulapsille suunnattu riisi muutama vuosi sitten. Yhtiö toivoo tuotteesta vientivalttia varsinkin Kiinassa, kaupallinen johtaja kertoo. ”Vauvojen riisiä” markkinoidaan rikkaille.

Syksyn kuluessa erikoispakattuja pussukoita on määrä lähettää ainakin 30 kontillista maailman isoimpaan tuottajamaahan.

”Kiinalaiset eivät saaneet viime vuoden loppuun asti hankkia kuin yhden lapsen. Varakkaat haluavat aina kaikkein parasta sille ainokaiselle”, Jorge Parreira perustelee.

Vauvojen riisi on löytänyt ostajia jo Macaossa ja Hongkongissa.

Tuotteelle myönnettiin pikkulapsille soveltuvan ja turvallisen elintarvikkeen todistus, mikä on herättänyt kiinalaisten kiinnostusta, Parreira kertoo. Portugalilaisyhtiö ei käytä lainkaan tuhohyönteisten torjunta-aineita, ja rikkaruohoja suihkutetaan biologisesti hajoavilla aineilla, João Alegria kertoo. Kiinan pelloilla lannoitteita ja tuholaismyrkkyjä on totuttu käyttämään liikaa.

Portugalin tuottajia huolestuttaa, että kotimaan ennätyksellinen riisinsyönti on alkanut osoittaa vähenemisen merkkejä ruokailutapojen muuttuessa. Mutta sushi on noussut muotiin täälläkin, joten Euroopan lounaiskolkassa kypsyy nyt myös näihin trendiannoksiin sopivia riisilajikkeita.

Riisin suursyömärit asuvat Portugalissa. HS.fi/hstv
Ana Brigida
Simão Ferreira hävittää rikkakasveja riisipellolla Lissabonin lähellä.
Simão Ferreira hävittää rikkakasveja riisipellolla Lissabonin lähellä.
Ana Brigida
Rosalia Moura tekee töitä Orivarzean tehtaassa.
Rosalia Moura tekee töitä Orivarzean tehtaassa.
Ana Brigida
Portugalilaiset syövät eniten riisiä henkeä kohden Euroopassa.
Portugalilaiset syövät eniten riisiä henkeä kohden Euroopassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat