Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italian ja Euroopan pankkijärjestelmän vakautta uhannut pankki pelastui

Italialainen Monte dei Paschi di Siena -pankki julkisti pelastussuunnitelman hetkeä ennen kuin Euroopan pankkien stressitestien tulokset julkistettiin.

Talous
 
HS–Reuters
Alessandro Bianchi / Reuters
Mies kävelee italialaisen Monte dei Paschi di Siena -pankin tunnuksen yli Roomassa.
Mies kävelee italialaisen Monte dei Paschi di Siena -pankin tunnuksen yli Roomassa. Kuva: Alessandro Bianchi / Reuters

Pankkikriisin uhka Italiassa väheni merkittävästi perjantai-iltana, kun selvisi, että pahoissa vaikeuksissa oleva Monte dei Paschi di Siena -pankki julkisti suunnitelman turvata toimintansa jatkumisen yksityisellä rahoituksella.

Pelastussuunnitelman mukaan Monte dei Paschi aikoo kerätä yksityisiltä sijoittajilta viisi miljardia euroa osakeannissa sekä myydä pois taseestaan ongelmaluottoja 9,2 miljardin euron arvosta.

Tieto Monte dei Paschin pelastuspaketista tuli vain joitain tunteja ennen kuin Euroopan pankkiviranomainen EBA julkisti eurooppalaisten pankkien stressitestien tulokset.

Uutistoimisto AFP:n kertoi, että Monte dei Paschi oli stressitestissä olleista 51 pankista tappionsietokyvyltään kaikista heikoin.

Monte dei Paschi pelastetaan yksityisin varoin. Se tarkoittaa, että Italian valtio ei osallistu pankin pelastamiseen.

Jos valtio olisi osallistunut pankin pelastamiseen, operaation yhteydessä Monte dei Paschin joukkolainojen omistajat sekä yli 100 000 euron suuruisten talletusten haltijat olisivat Euroopan unionin pankkisääntöjen perusteella kärsineet väistämättä tappioita.

Tämä olisi tehnyt pelastussuunnitelman toteuttamisesta poliittisesti hyvin vaikeaa.

Toisaalta Monte dei Paschin vaikeudet ovat horjuttanut Italian pankkijärjestelmän uskottavuutta, mikä puolestaan on heijastunut laajemmin koko euroalueelle.

Euroopan keskuspankki (EKP) on hyväksynyt yksityisten sijoittajien suunnitelman pelastaa pahoissa vaikeuksissa oleva italialainen Monte dei Paschi di Siena -pankki, kolme asiasta perillä olevaa lähdettä kertoi perjantaina uutistoimisto Reutersille.

Monte dei Paschi puolestaan ilmoitti tiedotteessa saaneensa pelastussuunnitelmansa tueksi italialaisten ja ulkomaisten pankkien ryhmän, joka toimii markkinatakaajana, kun Monte dei Paschi toteuttaa osakeantinsa ja myy pois ongelmaluottojen salkun.

Pelastussuunnitelman mukaan viiden miljardin euron osakeanti toteutetaan joko kuluvan vuoden loppuun mennessä tai ensi vuoden alussa.

Jotkut pankkiirit ja analyytikot arvioivat, että Monte dei Paschin voi olla vaikeaa houkutella sijoittajia.

Pankki on nimittäin menettänyt erilaisiin tappioihin omia pääomia kahdeksan miljardia euroa kahden ja puolen viime vuoden aikana.

Monte dei Paschin osakkeiden hinta on halventunut yli 80 prosenttia kuluvan vuoden aikana, ja sen markkina-arvo on enää alle 900 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat