Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fiva: Suomessa toimivat pankit selvisivät hyvin Euroopan pankkien stressitesteistä

OP-ryhmän, Nordean ja Danske Bankin ydinvakavaraisuus pysyi stressitestien kovimmassa osassa selvästi testeihin osallistuneiden pankkien keskiarvoa parempana. HS:n taulukko kertoo, kuinka 51 eurooppalaispankkia pärjäsi testissä.

Talous
 
HS
Pankeille tehdyissä stressitesteissä selvitettiin muun muassa sitä, miten ongelmaluottojen kasvu vaikuttaisi pankkien vakavaraisuuteen.
Pankeille tehdyissä stressitesteissä selvitettiin muun muassa sitä, miten ongelmaluottojen kasvu vaikuttaisi pankkien vakavaraisuuteen. Kuva: HS

Pankkien stressitestien tulosten perusteella Suomessa toimivien isojen pankkien tappionsietokyky kuvitteellisissa vaikeuksissa on hyvä, Suomen rahoitusmarkkinoita valvova viranomainen Fiva totesi lauantaiaamuna.

Euroopan laajuisten isojen pankkien stressitestien tulokset julkistettiin myöhään perjantai-iltana. Suomessa toimivista pankeista testien piirissä oli kolme: OP-ryhmä, Nordea ja Danske Bank.

”Suomessa toimivat pankit selvisivät tästä stressitestistä hyvin. Niiden vakavaraisuus säilyi hyvänä ja oli keskimääräistä parempi kolmen vuoden stressiperiodin lopussa”, Fivan apulaisjohtaja Marja Nykänen sanoi Helsingin Sanomille.

Euroopan pankkiviranomaisen EBA:n koordinoimissa stressitesteissä ei ollut mitään virallista rajaa tai vähimmäisvaatimusta, jonka perusteella testiin osallistuneet pankit olisi jaettu hyväksyttyihin ja hylättyihin pankkeihin.

Suomessa toimivien pankkien ydinvakavaraisuussuhde oli joka tapauksessa selvästi korkeampi kuin testin piirissä olleilla 51 pankilla keskimäärin.

Ydinvakavaraisuussuhde lasketaan jakamalla pankin CET1-pääoma eli ydinpääoma pankin kokonaisriskin määrällä.

NRW.Bank
Stressitestien vahvimman pankin NRW.Bankin pääkonttori sijaitsee Saksan Düsseldorfissa.
Stressitestien vahvimman pankin NRW.Bankin pääkonttori sijaitsee Saksan Düsseldorfissa.

Stressitesteissä pankkeja tarkasteltiin kuvitteellisessa vaikeassa toimintaympäristössä, jossa Euroopan unionin kokonaistuotanto supistui selvästi sen sijaan, että se olisi kasvanut maltillisesti kuten nykyiset ennusteet ennakoivat.

Kun kuvitteellinen vaikean toimintaympäristö aika eli stressiperiodi päättyi vuonna 2018, stressitesteihin osallistuneiden pankkien ydinvakavaraisuussuhde oli keskimäärin 9,2 prosenttia.

Siihen verrattuna OP-ryhmän vastaava ydinvakavaraisuussuhde oli 14,9 prosenttia, kun otetaan huomioon voimassa olevat siirtymäsäännökset.

”Olemme turvallinen kumppani asiakkaillemme. Toimintakykymme säilyy vahvan vakavaraisuutemme ansiosta vakaana myös talouden kriisitilanteissa”, sanoi OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen tiedotteessa.

Nordean vastaava ydinvakavaraisuussuhde oli 14,1 prosenttia. ”Stressitestin tulokset vastaavat Nordean sisäisten testien ja sääntelyviranomaisten testien tuloksia. Ne eivät aiheuta muutoksia Nordean pääomasuunnitteluun tai vakavaraisuutta koskeviin tavoitteisiin”, todettiin Nordean tiedotteessa.

Danske Bankin vastaava ydinvakavaraisuussuhde oli 14,0 prosenttia. ”Danske Bank -konsernin osalta tulokset osoittavat, että pankki ylittää pääomavaatimukset selvästi”, pankin lähettämässä tiedotteessa todettiin.

Nordean Suomen-toiminnot olivat testien piirissä Nordean ruotsalaisen emoyhtiön välityksellä ja Danske Bankin vastaavasti Dansken tanskalaisen emoyhtiön välityksellä.

Suomessa toimivien pankkien suoriutumista stressitesteissä voidaan arvioida myös vertaamalla nyt julkistettuja tuloksia vuoden 2014 stressitesteissä käytettyihin vakavaraisuusvaatimuksiin.

Vuoden 2014 pankeilta vaadittiin 5,5 prosentin ydinvakavaraisuussuhdetta kuvitteellisissa vastoinkäymisissä.

Toisin sanoen Suomessa toimivien isojen pankkien ydinvakavaraisuussuhteet olivat nyt vuoden 2016 stressitesteissä selvästi vuonna 2014 vaadittua 5,5:tä prosenttia parempia.

Toinen sijoittajien käyttämä ja tulevaisuuden sääntömuutoksia ennakoiva epävirallinen ydinvakavaraisuussuhteen raja on seitsemän prosenttia.

Nyt julkistetuissa testituloksissa kaikki Suomessa toimivat pankit ylittivät sen vähintään kaksinkertaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat