Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

FT: Kiinan kehitys uhkaa jo Etelä-Korean asemaa korkean teknologian vientijättinä

Vastikään Kiina ohitti Etelä-Korean maailman suurimpana laivanrakentajamaana. Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kiinalaiset varustamot kiristivät otettaan maailmanmarkkinoilla ja voittivat jo lähes puolet kaupallisen sektorin laivatilauksista.

Talous
 
Norihiko Shirouzu / Reuters
Työntekijöitä kiinalaisessa tehtaassa Guangxi Zhuangin alueella heinäkuussa 2016.
Työntekijöitä kiinalaisessa tehtaassa Guangxi Zhuangin alueella heinäkuussa 2016. Kuva: Norihiko Shirouzu / Reuters

Etelä-Korea on menettänyt viime vuosina markkinaosuuksia Kiinalle esimerkiksi laivojen, televisioiden ja älypuhelinten valmistuksessa, kertoo talouslehti Financial Times. Kiina on muuttumassa halpatuotteiden valmistajasta kehittyneen teknologian suurvallaksi sekä teollisuudessa että kuluttajamarkkinoilla.

Ennen Kiina toi elektroniikkaa Etelä-Koreasta, mutta nyt maailman toiseksi suurimmalla taloudella on lopputuotteiden valmistajia omastakin takaa. Lenovon, Xiaomin ja Huawein kaltaiset yritykset haastavat jo Etelä-Korean Samsungin ja LG:n.

Kun Kiina hotkii markkinoita Etelä-Korealta, jättiläisen köyhät naapurit, kuten Vietnam, hyötyvät maailmanmarkkinoiden valtasuhteiden murroksesta. Osa Kiinan tehdastuotannosta siirtyy juuri Vietnamiin, jonka palkkataso on huomattavasti Kiinaa edullisempi.

Ekonomisti Gareth Leather Capital Economics -konsulttiyhtiöstä kertoo Financial Timesille, että Kiinan puolivalmisteiden osuus tuonnista on laskenut vuoden 2011 kahdesta kolmasosasta viime vuoden 52 prosenttiin. Kiina tekee siis yhä enemmän valmiiksi jalostettuja lopputuotteita.

Kiina on myös nopeasti kasvattanut markkinaosuuksia laivanrakennusteollisuudessa, etenkin Japanin ja Etelä-Korean kustannuksella. Vastikään Kiina ohitti Etelä-Korean maailman suurimpana laivanrakentajamaana, kertoo FT.

Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kiinalaiset telakat voittivat jo lähes puolet kaupallisen sektorin laivatilauksista, kertoo välitysliike Clarksons. Etelä-Korea onnistui nappaamaan vain vaatimattomat 7,4 prosenttia.

Naapurimaiden yritykset voisivat teoriassa hyötyä Kiinan kasvavista kuluttajamarkkinoista, FT kirjoittaa. Vaikka Kiinan kotimaiset toimijat valtaisivatkin arkiset elektroniikkamarkkinat, kehittyneiden maiden pitäisi pystyä kisaamaan ainakin luksustuotteissa.

Kuluttajatuotteiden osuus Etelä-Korean Kiinan-viennistä on kuitenkin vain 3,4 prosenttia ja kutistumaan päin.

Kiinan kotimarkkinat ovat valtavat ja vuosi vuodelta teknologisesti kehittyneemmät, eikä se välttämättä tarvitse vetoapua naapureiltaan. Päin vastoin – Kiina voi lyödä naapurinsa myös vientimarkkinoilla.

Capital Economics arvioi, että Etelä-Korean vuosittainen bruttokansantuotteen vuosikasvu jää noin kahteen prosenttiin kymmenen seuraavan vuoden ajanjaksolla.

Korjattu 1.8.2016 kello 17:55: Kiinalaiset telakat, eivät varustamot, voittivat jo lähes puolet kaupallisen sektorin laivatilauksista.

Oikaisu (HS 3.8.2016): Sunnuntaina 31. heinäkuuta kerrottiin, että kiinalaiset varustamot voittivat kuluneen vuoden ensimmäisellä neljänneksellä lähes puolet maailman laivatilauksista. Laivatilauksia voittivat kiinalaiset telakat. Tilauksia tekevät varustamot, eivät telakat, kuten oikaisussa tiistaina 2. elokuuta kirjoitettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat