Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Imago myy suomalaisia marjoja – Pakkasmarjan toimitusjohtaja uskoo alalla olevan yhä enemmän vientimahdollisuuksia

Mansikalla oli heikoin myyntikesä yli vuosikymmeneen.

Talous
 
Pentti Vänskä
Pakkasmarja välittää myyntiin sekä pakastettuja että tuoreita marjoja. ”Juuri nyt ihmiset haluavat syödä marjansa tuoreena”, kertoo toimitusjohtaja Matti Leinonen.
Pakkasmarja välittää myyntiin sekä pakastettuja että tuoreita marjoja. ”Juuri nyt ihmiset haluavat syödä marjansa tuoreena”, kertoo toimitusjohtaja Matti Leinonen. Kuva: Pentti Vänskä

Marjoja olisi varaa poimia enemmänkin

17 miljoonaa kiloa luonnonmarjoja poimittiin myyntiin vuonna 2015.

90 prosenttia tai enemmän mustikan ja puolukan sadosta jää Suomessa poimimatta.

250 miljoonaa kiloa on puolukan arvioitu keskimääräinen sato Suomessa. Mustikan on keskimäärin 180 miljoonaa kiloa.

0 kiloa tuoreita mansikoita vietiin viime vuonna Suomesta.

445219 kiloa tuoretta mustikkaa ja 1,6 miljoonaa kiloa tuoretta puolukkaa vietiin viime vuonna Suomesta. Valtaosa meni Ruotsiin.

Suonenjoki

Kotimainen marja maistuu suomalaisille, ja sadon onnistumiseen liittyvää epävarmuutta lukuun ottamatta marjanviljelijöillä menee paremmin kuin maataloudessa yleisesti. Näin sanovat Suonenjoella toimivan Pakkasmarjan toimitusjohtaja Matti Leinonen sekä hedelmä- ja marjaviljelijöiden liiton viljelyneuvoja Tuija Tanska.

Viime kesä oli onnistunut mansikkakesä, mutta tämän kesän kotimaisen sadon Leinonen arvioi jäävän alle kymmeneen miljoonaan kiloon. Yhtä huono mansikkakesä on ollut hänen mukaansa viimeksi 2000-luvun alkupuolella.

”Mansikka ratkaisee taloudellisessa mielessä paljon.”

Suomessa tuotetaan vuosittain sadosta riippuen 10–15 miljoonaa kiloa kotimaisia mansikoita. Tukkuhinnoilla laskettuna bisneksen koko on noin 40–60 miljoonaa euroa.

Leinonen kertoo, että kolmannes maan mansikoista tulee Suonenjoelta ja sen lähiseuduilta, jossa sijaitsee neljännes koko maan mansikanviljelyalasta.

”Hyvänä vuotena alueella tuotetaan neljä miljoonaa kiloa mansikoita, joista suuri osa kulkee Pakkasmarjan kautta”, Leinonen sanoo.

Suonenjoella sijaitsevassa pakastehallissa on heinäkuisena hellepäivänä melko hiljaista. Valtaosa Pakkasmarjan kautta kulkevista marjoista myydään pakasteena, mutta yritys välittää myyntiin myös tuoreita marjoja.

”Juuri nyt ihmiset haluavat syödä marjansa tuoreena. Pakastemarjojen kysyntä on tähän aikaan vähäistä.”

Suomalaiset ostavat Leinosen mukaan entistä enemmän marjoja. Se näkyy muun muassa Pakkasmarjan viime vuosina kasvaneessa liikevaihdossa ja -voitossa. Yhtiö myös laajentaa toista toimipistettään. Leinosen mukaan teollinen internet on osa laajennusta ja marja-alan tulevaisuutta.

Leinonen uskoo, että laajennuksen valmistuttua pärjätään nykyisten työntekijöiden ja tekniikan avulla. Pakkasmarja työllistää 19 ihmistä, joiden lisäksi kesäisin palkataan kymmenisen kausityöntekijää.

Marjabisneksen kokonaistyöllistävyyttä on vaikea arvioida. Marjojen parissa työskentelevät muun muassa viljelijät, jalostajat, myyjät ja poimijat.

Ulkomaalaiset poimijat poimivat valtaosan sekä viljellyistä että luonnonmarjoista.

”Suomalaiset eivät halua enää tehdä työkseen marjanpoimintaa”, Leinonen sanoo.

Vuonna 2015 ulkomaalaiset poimivat Maaseutuviraston Marsi-raportin mukaan 86 prosenttia kaikista poimituista luonnonmarjoista. He ovat parantaneet luonnonmarjan talteenottoa, mutta silti vain murto-osa tulee poimituksi.

Elintarviketeollisuusliiton asiantuntijan Mari Vasamon mukaan yksi alan kasvun esteistä on se, että kotimaisia marjoja ei ole tarpeeksi tarjolla. Ulkomaalaiset poimijat olisivatkin hänen mukaansa ratkaisu siihen, että saataisiin lisää kotimaista marjaa kuluttajien ja teollisuuden kasvavaan tarpeeseen.

Viisumilla Suomeen tulevat ulkomaalaiset poimijat ovat herättäneet keskustelua viime vuosina. Pakkasmarjan Leinonen pitää kysymystä marjanpoimijoista yhtenä alan suurimmista haasteista.

Vuoden alussa työ- ja elinkeinoministeriö, ulkoministeriö ja marjanpoimijoita kutsuvat yritykset solmivat aiesopimuksen poiminnan pelisäännöistä.

Leinonen toivottaa uudet toimijat tervetulleiksi, kunhan laadusta ja pelisäännöistä ei tingitä.

”Suomalaisilla marjoilla on hyvä imago, ja marjojen kanssa on hyvä tehdä töitä. Ainakin, jos ei puhuta poimijoista ja politiikasta”, Leinonen sanoo.

Kotimaisista marjoista valmistettujen tuotteiden vienti ulkomaille on nykyisin ylipäätään melko vähäistä, mutta Leinosen mukaan mahdollisuuksia ja kiinnostusta ulkomailta olisi.

Elintarvikevientiä pyrkii edistämään elintarvikealan Food from Finland -niminen vientiohjelma.

Esimerkiksi jäädytettynä mustikkaa vietiin Suomesta viime vuonna Tullin tilaston mukaan vajaat 5,2 miljoonaa kiloa, joista hieman alle puolet meni Kiinaan ja noin puolet Ruotsiin.

Tuoreita marjoja viedään lähinnä Ruotsiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat