Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stressitestit saivat Euroopan pankkiosakkeet laskuun

Stressitesteissä huonoiten menestyneen italialaisen Banca Monte dei Paschi di Sienan osake vahvistui tervehdyttämisohjelman julkistamisen seurauksena.

Talous
 
Reuters
Banca Monte dei Paschi di Sienan pääkonttori sijaitsee Sienassa Italiassa.
Banca Monte dei Paschi di Sienan pääkonttori sijaitsee Sienassa Italiassa. Kuva: Reuters

Euroopan pankkisektorin kuntoa selvittäneiden stressitestien tulokset eivät aiheuttaneet järin voimakkaita reaktioita markkinoilla maanantaina pörssien avautuessa ensimmäistä kertaa tulosten julkistamisen jälkeen.

Testit eivät kuitenkaan täysin hälventäneet sijoittajien pitkään kestäneitä huolia Euroopan pankkien kunnosta, ja pankkiosakkeet halpenivat aamupäivän kaupankäynnissä. Eurooppalaisia pankkeja laajasti seuraava Stoxx 600 -pankki-indeksi oli puolilta päivin noin prosentin laskussa.

Laskukärjessä olivat pääosin testeissä huonosti menestyneet itävaltalaiset ja italialaiset pankit. Itävaltalainen Raiffeisen laski pörssissä yli seitsemän ja italialainen UniCredit yli kuusi prosenttia.

Italialaisen Banca Monte dei Paschi di Sienan osake kallistui runsaat kaksi prosenttia siitä huolimatta, että pankki menestyi stressitesteissä huonoiten.

Pankin ongelmia on spekuloitu julkisuudessa pitkin kevättä ja kesää, ja sen osake on ollut jyrkässä laskussa. Perjantaina, juuri ennen stressitestien tulosten julkistamista, pankki kuitenkin kertoi ohjelmasta, jolla sen on tarkoitus vahvistaa pääomiaan ja päästä eroon isosta määrästä ongelmaluottoja. Tervehdyttämisohjelma ilmeisesti valoi pientä optimismia sijoittajiin.

Euroopan pankkiviranomainen EBA julkisti myöhään perjantaina tulokset testeistä, joissa selvitettiin, kuinka Euroopan 51 suurinta pankkia kestäisivät heikon taloustilanteen pitkittymisen. Tulosten mukaan pankkisektorin kunto on parantunut vuodesta 2014. Pääosa pankeista on varautunut huonoihin aikoihin, mutta joidenkin pankkien kohdalla huono yleinen talouskehitys heikentäisi merkittävästi niiden vakavaraisuutta.

Ongelmia paljastui ennen kaikkea Italiassa, Itävallassa ja Irlannissa. Kreikan ja Portugalin pankkeja ei testattu. Vahvimmat pankit löytyivät Pohjoismaista.

Helsingin pörssissä Nordean osakekurssi oli puolen päivän aikaan aavistuksen verran miinuksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat