Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tesla ostaa Solarcityn yli kahdella miljardilla eurolla – Elon Musk myi aurinkoenergiayhtiön omalle yhtiölleen

Tähtiyrittäjä Elon Muskin omistamien yritysten keskinäiset järjestelyt hermostuttavat sijoittajia.

Talous
 
Bobby Yip / Reuters
Elon Musk on sekä Tesla Motorsin että Solarcityn suurin omistaja ja hallitusten puheenjohtaja. Lisäksi hän toimii Teslan toimitusjohtajana.
Elon Musk on sekä Tesla Motorsin että Solarcityn suurin omistaja ja hallitusten puheenjohtaja. Lisäksi hän toimii Teslan toimitusjohtajana. Kuva: Bobby Yip / Reuters

Tähtiyrittäjä Elon Muskin perustamat Tesla Motors ja Solarcity ovat siirtymässä saman katon alle. Aurinkoenergiayhtiö Solarcityn hallitus hyväksyi sähköautoyhtiö Teslan ostotarjouksen maanantaina.

Tesla ostaa Solarcityn 2,6 miljardilla dollarilla eli noin 2,3 miljardilla eurolla. Kauppa toteutetaan osakevaihdolla niin, että Solarcityn omistajat saavat jokaista osakettaan vastaan hieman yli kymmenesosan Teslan osakkeesta.

Tarkoituksena on, että Solarcity ja Tesla pystyvät yhdessä luomaan entistä kehittyneempiä akku- ja aurinkoenergiaratkaisuja.

Tesla arvioi maanantaina julkaistussa blogikirjoituksessa, että kauppa synnyttää 150 miljoonan dollarin synergiaedut jo heti ensimmäisenä vuotena kaupan toteutumisen jälkeen. Kaupan pitäisi toteutua kuluvan vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Sijoittajat suhtautuvat kriittisesti sisäsiittoiselta näyttävään yritysjärjestelyyn. Elon Musk on molempien yritysten suurin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja. Lisäksi hän toimii Teslan toimitusjohtajana.

Musk jääväsi itsensä kauppaa koskevasta päätöksen teosta, mutta ajatus yritysten yhdistämisestä oli hänen. Molempien yhtiöiden suurimpana omistajana Musk on käytännössä pystynyt valitsemaan yrityksille haluamansa hallitukset, joilla on viimeinen sana yrityskaupoissa.

Sen lisäksi, että Musk on molempien yritysten suurin omistaja, Solarcityn johdossa istuu kaksi Muskin serkkua, toimitusjohtaja Lyndon Rive ja teknologiajohtaja Peter Rive. Riven veljekset perustivat Solarcityn Muskin avulla. Läheiset sukulaissuhteet aiheuttavat lisää epäilyksiä järjestelyn taloudellisista perusteista.

Muskin kolmas yritys, avaruusteknologiaa valmistava SpaceX, teki Solarcityyn 90 miljoonan dollarin sijoituksen viime keväänä.

Tesla oli maanantai-iltana hieman yli prosentin loivassa laskussa, kun taas Solarcity upposi peräti seitsemän prosenttia. Solarcityn osakekurssiin vaikutti todennäköisesti se, että maanantaina hyväksytty kauppahinta oli lopulta selvästi alkuperäistä tarjousta pienempi.

Kun Musk ensimmäisen kerran julkisesti ehdotti yritysten yhdistämistä korkeintaan kolmen miljardin dollarin kaupassa, Teslan osake sukelsi kymmenen prosenttia, kun taas Solarcityn osake vahvistui 16 prosenttia. Silloiset reaktiot kertoivat siitä, että sijoittajat pitivät Teslan tarjousta liian anteliaana.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Musk ilmoitti kaupan yhteydessä, että uudistunut Tesla joutunee nostamaan hieman lisää pääomaa ensi vuonna. Käytännössä se tarkoittanee uutta osakeantia.

Musk on vakuuttanut, että Teslan ja Solarcityn yhdistäminen on järkevää. Hän haluaa rakentaa Teslasta puhtaan energian ja liikenteen ratkaisuja tuottavan suuryrityksen. Nykyään Tesla tunnetaan sähköautoistaan, mutta yhtiö on jo aloittanut aurinkoenergian varastointiin sopivien Powerwall-akkujen valmistamisen.

Tulevaisuudessa samasta yhtiöstä voisi ostaa kotiin aurinkopaneelit, sähköauton, akut ja huoltopalvelut yhden mobiilisovelluksen kautta. Asiakas voisi siis hankkia Teslalta täyden palvelun kestävän energian ratkaisut.

”Emme voi toimia näin, jos Tesla ja Solarcity ovat erillisiä yrityksiä. Niillä on samankaltainen alkuperä ja sama kestävää energiaa tavoitteleva päämäärä, ja ne ovat erillisiä yrityksiä vain historian sattumuksesta”, Musk kirjoitti heinäkuussa Teslan blogissa.

Tesla on huomattavasti Solarcityä arvokkaampi yhtiö. Teslan markkina-arvo oli maanantaina 34,1 miljardia dollaria, kun Solarcityn arvo oli noin 2,4 miljardia dollaria.

Solarcityn markkina-arvo on tosin huvennut kahdessa vuodessa noin kolmannekseen, sillä se ei ole onnistunut kääntämään aurinkopaneelibisnestä voitolliseksi Yhdysvalloissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat