Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Magneettikuvausten hinnat romahtivat kilpailun lisäännyttyä – Helsingissä, Espoossa ja Oulussa hinnat laskeneet jopa 50 prosenttia

Pääkaupunkiseudulla polven magneettikuvauksen keskihinta putosi kolmessa vuodessa noin 600 eurosta 300 euroon.

Talous
 
kaisa rautaheimo / hs
Magneettikuvausten hinnat Suomessa ovat pudonneet vain parissa vuodessa paikoin jopa puoleen.
Magneettikuvausten hinnat Suomessa ovat pudonneet vain parissa vuodessa paikoin jopa puoleen. Kuva: kaisa rautaheimo / hs

Magneettikuvausten hinnat Suomessa ovat pudonneet vain parissa vuodessa paikoin jopa puoleen. Asiantuntijat selittävät voimakasta muutosta hintakilpailun lisääntymisellä.

Vuosina 2013–2015 lannerangan ja polven magneettikuvauksen keskihinta koko maassa laski 36 prosenttia, osoittavat Kelan tilastot. Vuonna 2013 keskihinta oli 605 euroa, vuonna 2015 enää 384,50 euroa.

Paikoin hintojen lasku oli selvästi tätä voimakkaampaa. Esimerkiksi Helsingissä, Espoossa ja Oulussa hinnat laskivat noin 50 prosenttia. Helsingissä ja Espoossa polven magneettikuvaus maksoi vuonna 2013 keskimäärin hieman päälle 600 euroa. Viime vuonna keskihinta oli enää noin 300 euroa.

Terveydenhuollon hintatietojen vertailuun tarkoitetun verkkopalvelun kehittäneen eMedi Innovationsin toimitusjohtaja Kristian Ahlers selittää hintojen voimakasta laskua magneettikuvauksia tarjoavien yritysten välisen hintakilpailun koventumisella. Vaihtoehtoisia selityksiä hintojen laskulle ei ole tarjolla.

”Miksi hinta olisi pudonnut, jos siihen ei ole pakkoa?” Ahlers sanoo.

Hintakilpailu koveni ja laajeni Helsingin ulkopuolelle vuonna 2014, jolloin magneettikuvauksia tarjoava Cityterveys aloitti toimintansa. Yritys on nopeasti laajentanut toimintaansa ja toimii jo 17 paikkakunnalla.

Hintojen laskua käsittelevässä blogikirjoituksessaan Ahlers toteaa, että hinnat ovat laskeneet eniten paikkakunnilla, joissa hintakilpailu on voimakasta.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Markku Pekurinen selittää muutosta kilpailun koventumisella.

”Cityterveys aloitti nimenomaan hintakilpailun. Terveydenhuollon puolella hintakilpailua ei perinteisesti ole juuri käyty”, Pekurinen sanoo.

Muutos tarkoittaa, että magneettikuvausten hinnat Suomessa laskevat lähemmäksi kansainvälistä tasoa. Suomessa magneettikuvaukset ovat perinteisesti olleet kansainvälisessä vertailussa kalliita.

Hintahaitari palveluissa on yhä leveä. Vertailutietoa keräävän Lääkärihinta.fi-palvelun mukaan esimerkiksi polven magneettikuvauksen saa Helsingissä halvimmillaan 179 eurolla, kalleimmillaan 699 eurolla.

Valinnanvapaus on käynnissä olevan sote-uudistuksen ytimessä. Tavoitteena on, että palveluntuottajien välisen kilpailun lisääminen parantaisi sote-palveluiden kustannustehokkuutta ja toisi sote-menoihin kymmenessä vuodessa kolmen miljardin euron säästöt.

Ahlers huomauttaa, että aitoa kilpailua ja säästöjä ei synny, ellei samalla varmisteta, että helposti vertailtavaa tietoa hinnoista ja palveluista on tarjolla.

”Valinnanvapaus itsessään ei vaikuta mitenkään. Kansalaisten pitää voida vertailla palveluita ja tehdä päätöksiä sen perusteella.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat