Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Magneettikuvausten hinnat romahtivat – syynä on kilpailun kiristyminen

Pääkaupunkiseudulla polven magneettikuvauksen keskihinta putosi kolmessa vuodessa noin 600 eurosta 300 euroon.

Talous
 
kaisa rautaheimo / hs
Magneettikuvausten hinnat Suomessa ovat pudonneet vain parissa vuodessa paikoin jopa puoleen.
Magneettikuvausten hinnat Suomessa ovat pudonneet vain parissa vuodessa paikoin jopa puoleen. Kuva: kaisa rautaheimo / hs
Fakta

Magneettikuvauksia tehdään säästeliäästi

 Magneettikuvaus perustuu kehossa olevien vetyatomien reagointiin laitteen magneettikentässä.

 Menetelmä sopii erityisesti nivelten, selkärangan, pään ja verisuonten kuvauksiin.

 Suomessa on tyypillisesti tehty kansainvälisessä vertailussa vähän magneettikuvauksia, vaikka laitteita maassa on paljon.

Magneettikuvausten hinnat Suomessa ovat halventuneet vain parissa vuodessa paikoin jopa puoleen. Asiantuntijat selittävät voimakasta muutosta hintakilpailun lisääntymisellä. Hyötyjiä ovat potilaat.

Vuosina 2013–2015 lannerangan ja polven magneettikuvauksen keskihinta koko maassa laski 36 prosenttia, osoittavat Kelan tilastot. Vuonna 2013 keskihinta oli 605 euroa, vuonna 2015 enää 384,50 euroa.

Paikoin hintojen halpeneminen oli selvästi tätä voimakkaampaa. Esimerkiksi Helsingissä, Espoossa ja Oulussa hinnat laskivat noin 50 prosenttia. Helsingissä ja Espoossa polven magneettikuvaus maksoi vuonna 2013 keskimäärin hieman yli 600 euroa. Viime vuonna keskihinta oli enää noin 300 euroa.

Terveydenhuollon hintatietojen vertailuun tarkoitetun verkkopalvelun kehittäneen eMedi Innovationsin toimitusjohtaja Kristian Ahlers selittää hintojen voimakasta laskua magneettikuvauksia tarjoavien yritysten välisen hintakilpailun koventumisella. Vaihtoehtoisia selityksiä hintojen laskulle ei ole tarjolla.

”Miksi hinta olisi pudonnut, jos siihen ei ole pakkoa?” Ahlers sanoo.

Hintakilpailu kiristyi ja laajeni Helsingin ulkopuolelle vuonna 2014, jolloin magneettikuvauksia tarjoava Cityterveys aloitti toimintansa. Alan suuriin ketjuihin kuulumaton yritys on nopeasti laajentanut toimintaansa ja toimii jo 17 paikkakunnalla.

Hintojen laskua käsittelevässä blogikirjoituksessaan Ahlers toteaa, että hinnat ovat laskeneet eniten paikkakunnilla, joissa hintakilpailu on voimakasta. Sen sijaan esimerkiksi Rovaniemellä, Mikkelissä ja Joensuussa hinnat laskivat vuosina 2013–2015 keskimääräistä vähemmän, 19–25 prosenttia.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Markku Pekurinen selittää muutosta kilpailun kiristymisellä.

”Cityterveys aloitti nimenomaan hintakilpailun. Terveydenhuollon puolella hintakilpailua ei perinteisesti ole juuri käyty”, Pekurinen sanoo.

Muutos tarkoittaa, että magneettikuvausten hinnat Suomessa laskevat lähemmäksi kansainvälistä tasoa.

Suomessa magneettikuvaukset ovat perinteisesti olleet kansainvälisessä vertailussa kalliita. Mahdollisesti tästä syystä magneettikuvauksia on myös tehty Suomessa vähemmän kuin teollisuusmaissa keskimäärin.

Hintahaitari palveluissa on yhä leveä. Vertailutietoa keräävän Lääkärihinta.fi-palvelun mukaan esimerkiksi polven magneettikuvauksen saa Helsingissä halvimmillaan 179 eurolla ja kalleimmillaan 699 eurolla.

Valinnanvapaus on käynnissä olevan sote-uudistuksen ytimessä.

Tavoitteena on, että palveluntuottajien välisen kilpailun lisääminen parantaisi terveyspalveluiden kustannustehokkuutta ja toisi sote-menoihin kymmenessä vuodessa kolmen miljardin euron säästöt.

Ahlers huomauttaa, että aitoa kilpailua ja säästöjä ei synny, ellei samalla varmisteta, että helposti vertailtavaa tietoa hinnoista ja palveluista on tarjolla.

”Valinnanvapaus itsessään ei vaikuta mitenkään. Kansalaisten pitää voida vertailla palveluita ja tehdä päätöksiä sen perusteella.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat