Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OP ei aio veloittaa käteisnostoista – ”Tämä on periaatteellinen kysymys”

Finanssikonsernin alkuvuoden tulos lähenteli ennätystä, vaikka pankkitoiminnan kannattavuus heikkeni voimakkaasti.

Talous
 
Laura Oja / HS
Kuva: Laura Oja / HS

OP ei aio veloittaa käteisen nostamisesta Otto-automaateista, kertoi OP Ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen finanssikonsernin tulosinfossa keskiviikkona.

”Tämä on periaatteellinen kysymys. Ansaintaa pitää hakea pysyvästi jostain muusta kuin siitä, että ärsytetään omistajiamme”, Karhinen perusteli.

Finanssiyhtiö Nordea kertoi tiistaina, että se alkaa marraskuussa veloittaa käteisen nostamisesta automaateista. Neljä ensimmäistä käteisnostoa kuukaudessa ovat vastaisuudessa maksuttomia euroalueella. Viidennestä nostosta lähtien veloitetaan 0,40 euroa.

OP:n Karhisen mukaan käteisnostoja tehdään niin vähän, että hintojen nostaminen ei olisi loogista. Harvalla asiakkaalla neljän käteisnoston kuukausiraja edes ylittyy.

”Lisää tuottoja tarvitaan, mutta niiden pitää tulla perustellummalla tavalla. Loogisempaa olisi hinnoitella konttoritapahtumia, nehän ovat kaikkein kalleimpia.”

Karhinen kuitenkin kiirehti vakuuttamaan, että konttoritapahtumiakaan ei aiota tulevaisuudessa hinnoitella. Muista kuin Otto-automaateista tehdyistä nostoista OP tosin veloittaa jo nyt 0,75 euroa.

OP:n toiminta oli alkuvuonna kokonaisuudessaan hyvin kannattavaa, vaikka pankki- ja vakuutustoiminnan tulos heikkeni rajusti. Vastaavasti varallisuudenhoito paransi tulostaan.

Konsernin tulos ennen veroja oli tammi–kesäkuussa 614 miljoonaa euroa. Tämä on yhtiön historian toiseksi paras puolivuotistulos. Viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla yhtiö teki tulosta 627 miljoonaa euroa.

Vuosi 2015 oli OP:lle kautta aikain tuottoisin. Yhtiö ennustaa tekevänsä myös tänä vuonna tuloksen, joka on lähellä viime vuoden 1,1 miljardin euron ennätystulosta.

Karhinen kuvasi tulosta keskiviikkona erinomaiseksi.

”Olo on tällä hetkellä kaksijakoinen. Kuva omasta toiminnastamme on kohtuullisen kirkas, mutta samaa ei voi sanoa toimintaympäristöstä”, Karhinen totesi.

Toimintaympäristön epävarmuudella hän tarkoitti esimerkiksi Nizzan taannoista terrori-iskua, Britannian EU-kansanäänestystä ja Turkin epäonnistunutta vallankaappausyritystä.

Tulos pysyi hyvänä siitä huolimatta, että pankki- ja vahinkovakuutustoiminnan tulos romahti viime vuodesta. Muutos on konsernille merkittävä, sillä pankkitoiminta tuo suurimman osan OP:n tuloksesta.

Pankkitoiminnan tulos ennen veroja kutistui vuodentakaisesta 17,3 prosenttia 295 miljoonaan euroon ja vahinkovakuutustoiminnan tulos 18,8 prosenttia 117 miljoonaan euroon.

Pankki- ja vahinkovakuutustoiminnan heikentyneeseen tulokseen vaikutti olennaisesti sijoitustoiminnan nettotuottojen voimakas lasku.

Nettotuotot supistuivat yli kolmanneksen, kun matalan korkotason juoksevien tulojen määrä pienentyi ja myyntivoittoja tuloutettiin aiempaa vähemmän.

Pankkitoiminnan korkokate ja vakuutustoiminnan vakuutuskate kasvoivat, mutta palkkiotuotot pienenivät. Kulut pysyivät viime vuoden tasolla.

Pankkitoiminnan tulos heikkeni, vaikka Suomen suurin lainoittaja kasvatti yhä asiakasmääräänsä ja markkinaosuuttaan. Yhtiö sai alkuvuonna 77 000 uutta pankkiasiakasta. Karhinen kuvaa kasvua historiallisen voimakkaaksi.

OP:n asuntoluottokanta kasvoi vuodessa 4 prosenttia ja yritysluottokanta 5 prosenttia. Uusia asunto- ja yritysluottoja pankista nostettiin yli 12 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

”Asunto- ja yritysrahoituksen kasvumme oli jälleen alkuvuonna markkinoita nopeampaa”, Karhinen sanoi.

Näiden toimintojen heikentynyttä kannattavuutta tilkitsi varallisuudenhoidon tuloksen koheneminen. Varallisuudenhoidon tulos ennen veroja koheni 10,4 prosenttia 141 miljoonaan euroon.

Yhtiön vakavaraisuus pysyi jotakuinkin ennallaan. Tuoreiden eurooppalaisten stressitestien mukaan OP on yksi Euroopan vahvimpia pankkeja. Karhisen mukaan tämä on auttanut laajentumisessa vaikeina aikoina.

”Stressitestin tulokset osoittavat, että kestämme epävakautta. Ne vahvistavat nyt ulkopuolisillekin tätä kehitystämme.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat