Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK:n barometri: Teollisuuden odotukset ovat heikot – palvelut ja rakentaminen voivat paremmin

Kokonaisuutena yritysten odotuksissa ei näy selkeää suhdanteen elpymistä. Rakentamisessa kasvua hidastaa työvoiman puute.

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Rakentamisessa on parhaat suhdannenäkymät Suomen yritysten päätoimialoista. Rakennustyömies rakensi Keski-Pasilan Tripla-keskusta heinäkuun lopussa.
Rakentamisessa on parhaat suhdannenäkymät Suomen yritysten päätoimialoista. Rakennustyömies rakensi Keski-Pasilan Tripla-keskusta heinäkuun lopussa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suomen yritysten näkymät ovat heikot eikä selkeää käännettä parempaan ole näkyvissä, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton talouspolitiikasta vastaava johtaja Jussi Mustonen.

Mustonen esitti kommenttinsa videolla sen jälkeen kun EK oli julkistanut heinäkuun suhdannebarometrinsa.

”Näkymät vielä loppuvuotta kohden ovat kokonaisuutena varsin vaimeat, ja suurta suhdannekäännettä ei näillä näkymin ole tulossa”, Mustonen sanoi.

EK:n barometrin mukaan Suomen palvelu- ja rakennusalan yritykset odottavat lievää suhdanteiden parantumista vuoden loppua kohden.

Toisaalta teollisuudessa odotetaan uusien tilausten ja tuotannon määrän jopa supistuvan hieman lähikuukausina.

Kun katsotaan lähitulevaisuuteen, kahtiajako talouden eri päätoimialoilla on nyt poikkeuksellisen suuri, Mustonen kommentoi.

”Palvelut ja rakentaminen ovat paremmassa vauhdissa. – – Sen sijaan teollisuudessa on ongelmia sekä viennissä, tilausodotuksissa että suhdannearviossa yleensä”, Mustonen sanoi.

Kun tarkastellaan nyt vallitsevaa suhdannetilannetta, teollisuudessa saldoluku on -21 ja palveluissa -18.

Miinuksella oleva saldoluku tarkoittaa, että kyselyyn osallistuneiden yrityksen joukossa on enemmän kielteisesti tilannetta kuvanneita yrityksiä kuin myönteisesti tilannetta kuvanneita yrityksiä.

Rakentamisessa suhdanne oli kohentunut, ja nykytilannetta kuvaava suhdanne oli noussut -2:sta +7:ään.

Alan suhdanne on jo niin hyvä, että osaavan työvoiman puute on noussut suurimmaksi tuotannon kasvun esteeksi, Mustonen sanoi.

Saldoluvut pysyivät sekä rakentamisessa että palveluissa plussalla, kun yrityksiltä kysyttiin niiden arvioita suhdannekuvan muutoksesta loppuvuotta kohden.

Rakentamisessa lähitulevaisuuden suhdannenäkymiä seuraava saldoluku laski +28:sta +16:een. Palveluissa vastaava saldoluvun muutos oli +4:stä +8:aan.

Sen sijaan teollisuudessa suhdannekuvan muutosodotuksia kuvaava saldoluku putosi +4:stä -5:een.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat