Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kruunun heikentyminen halventaa kesämatkailua Ruotsiin

Nordean mukaan kruunun heinäkuu oli heikoin sitten vuoden 2002.

Talous
 
Timo Jaakonaho / LEHTIKUVA
Kruunun kurssi suhteessa euroon on heikentynyt huomattavasti.
Kruunun kurssi suhteessa euroon on heikentynyt huomattavasti. Kuva: Timo Jaakonaho / LEHTIKUVA

Tukholma

Ruotsissa lomailevilla suomalaisilla on tavallista suotuisammat ajat tehdä ostoksia.

Kruunun kurssi suhteessa euroon on heikentynyt viime aikoina, ja euron ostovoima naapurissa vahvistunut. Kruunun heinäkuu oli heikoin sitten vuoden 2002, kun tarkastellaan kurssimuutosta suhteessa euroon, laskee Nordea.

Viime päivinä yhdellä eurolla on saanut vajaat 9,6 kruunua, kun kuluneen vuoden keskikurssi on runsaat 9,3 kruunua ja viiden viime vuoden keskikurssi noin yhdeksän kruunua.

Nordean valuuttastrategi Martin Enlund toteaa sijoittajaviestissään, että viimeaikainen markkinakehitys on johtanut kruunun liki ”naurettavan halpaan” hintatasoon. Kruunu ei ole vahvistunut edes Britannian EU-erosta aiheutuneen epävakauden laannuttua.

Yksi pidemmän aikavälin syy kruunun heikkenemisen on Ruotsin keskuspankin halu kiihdyttää alle tavoitetason olevaa inflaatiota ja pitää valuuttakurssi alhaisena, arvioi SEB-pankin valuutta-analyytikko Carl Hammer.

Keskuspankki on laskenut ohjauskorkonsa negatiiviseksi, ja se on -0,5 prosenttia. Matala korkotaso johtaa tavanomaisesti valuutan heikentymiseen.

Keskuspankin rahapolitiikasta on kiistelty muun muassa siksi, että alhainen korkotaso on omiaan ruokkimaan velkaantumista ja asuntojen hintojen kallistumista, mitkä Ruotsissa koetaan ongelmina.

Vahvaan kruunuun perustuneita sijoituksia on vähennetty, mikä näkyy valuuttakursseissa, hän arvioi.

Ruotsissa heikko kruunun kurssi tuntuu muun muassa paikallisten ulkomaanmatkailun kallistumisena. Suomalaisille turisteille Tukholmassa tilanne on päinvastainen, ja eurolla saa hiukan enemmän kuin esimerkiksi aiemmin tänä vuonna.

Periaatteessa myös ruotsalainen vientiteollisuus saa suhteellista hyötyä esimerkiksi suhteessa suomalaiseen teollisuuteen.

Hammer pitää vaikusta Ruotsin vientiin silti maltillisena. Globaalin talouskasvun vauhti määrittelee vientinäkymiä enemmän.

Oikaisu 11.20: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, heinäkuun kurssitaso suhteessa euroon ei ollut heikoin sitten vuoden 2002. Sen sijaan kurssin heinäkuinen heikentyminen oli suurinta sitten vuoden 2002.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat