Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankkiautomaatit katoavat ja nostoista maksullisia – Onko käteisen aika Suomessa ohi?

Ruotsissa ja Tanskassa käteisen katoaminen on Suomea pidemmällä. Tanskassa vaatekaupoilla, bensiiniasemilla ja ravintoloilla ei ole velvollisuutta ottaa käteistä vastaan.

Talous
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Lisa Milton nosti käteistä Postitalon Otto-automaatilla keskiviikkona.
Lisa Milton nosti käteistä Postitalon Otto-automaatilla keskiviikkona. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
Fakta

Käteisnostojen hinnat Otto-automaateista

 Nordea: Marraskuusta alkaen neljä nostoa kuukaudessa veloituksetta kaikissa automaateissa. Viidennestä nostosta alkaen hinta on 0,40 euroa.

 Danske Bank: Huhtikuusta lähtien viisi nostoa kuukaudessa veloituksetta kaikissa automaateissa. Kuudennesta nostosta alkaen hinta on 0,60 euroa.

 OP: Otto-automaateilla nosto on maksuton. Muista automaateista euroja nostettaessa hinta 0,75 euroa.

 Aktia: Käteisnostot ovat pääosin maksuttomia.

 Handelsbanken: Viisi maksutonta nostoa kuukaudessa. Sen jälkeen nosto maksaa 0,50 euroa.

 Nooa Säästöpankki: Neljä maksutonta nostoa kuukaudessa. Jokaisesta ylittävistä kerrasta peritään yksi euro.

Käteisen käyttäjät ovat joutumassa entistä ahtaammalle Suomessa. Otto-automaattien määrä on vähentynyt koko maassa viime vuoden alusta 185 automaatilla. Helsingissä automaattien määrä on vähentynyt samassa ajassa 21:lla ja koko pääkaupunkiseudulla 47:llä.

Otto-automaattien käyttömäärä on niistä vastaavan Automatia Pankkiautomaatit mukaan vähentynyt kolmanneksella kymmenessä vuodessa.

”Automaatit juuri ja juuri riittävät, mutta kyllä ne alkavat aika vähissä olla”, sanoo keskiviikkona Otto-automaatilla rahaa nostamassa ollut Ilkka Hakkarainen.

Käteisen nostamisesta on myös tullut maksullista joidenkin pankkien asiakkaille. Nordea ilmoitti tiistaina, että se alkaa marraskuussa veloittaa käteisnostoista. Neljä ensimmäistä käteisnostoa kuukaudessa ovat vastaisuudessa maksuttomia, mutta viidennestä nostosta lähtien veloitetaan 0,40 euroa.

Hakkarainen kertoo yllättyneensä Nordean ratkaisusta.

”Eihän se toki hirveän suuri hinta ole, mutta siinä mennään jollain tavalla perinteisen pankkiasiakkuuden ulkopuolelle”, Hakkarainen sanoo.

Danske Bank alkoi veloittaa jo keväällä käteisnostoista 0,60 euroa, jos käteistä nostaa useammin kuin viisi kertaa kuukaudessa.

Tähän asti pankkitileiltä tehdyt nostot kotimaassa ovat olleet Otto-automaateilla maksuttomia. Pankkitileiltä tehdyt käteisnostot muista automaateista Suomessa ja eurovaluuttaisissa EU-maissa ovat olleet puolestaan maksullisia.

Pankkiautomaatilla Helsingin keskustassa keskiviikkona asioineen Lisa Miltonin mielestä käteisnostojen pitäisi olla vastaisuudessakin ilmaisia.

”Opiskelijana en kyllä enää lähtisi nostamaan rahaa, jos se maksaa”, Milton sanoo.

Hän kertoo käyttävänsä käteistä esimerkiksi sellaisissa kaupoissa, joissa käy vain käteinen. Enemmän hän maksaa ostoksiaan kuitenkin kortilla.

”Maksan mieluummin kortilla. Tykkään nähdä tiliotteesta, miten olen käyttänyt rahaa. Jos nostan käteistä, en aina välttämättä tiedä, mihin rahaa on mennyt”, Milton sanoo.

Myöskään Ranskassa pitkään asunut Paula Philip ei kannata käteisnostojen maksullisuutta.

”Yritetäänkö meidät täällä Suomessa saada pois kokonaan käteisrahasta?” Philip ihmettelee.

Hän kertoo käyttävänsä maksukorttia vain yli kymmenen euron ostoksissa.

”Olen vielä sitä ikäluokkaa, että käteisellä voi ostaa kahvin”, Philip sanoo.

Finanssiryhmä OP ei aio alkaa veloittaa käteisnostoista, jotka tehdään Otto-automaateilla.

”Tämä on periaatteellinen kysymys. Ansaintaa pitää hakea pysyvästi jostain muualta kuin siitä, että ärsytetään omistajia”, OP:n pääjohtaja Reijo Karhinen sanoi keskiviikkona lehdistötilaisuudessa.

Nordea perusteli päätöstään käteisnostojen palvelumaksuista sillä, että käteisen käyttö on vähentynyt sen asiakkaiden keskuudessa 5–6 prosentin vuosivauhtia.

OP:n Karhisenkin mukaan käteistä nostetaan nykyään erittäin harvoin, mutta nimenomaan sen takia ei olisi loogista veloittaa Otto-automaattinostoista.

”Harvalla asiakkaalla neljän käteisnoston kuukausiraja edes ylittyy”, hän sanoi.

”Lisää tuottoja tarvitaan, mutta niiden pitää tulla perustellummalla tavalla. Loogisempaa olisi hinnoitella konttoritapahtumia, nehän ovat kaikkein kalleimpia.”

Karhinen kuitenkin kiirehti vakuuttamaan, että konttorissa asiointiakaan ei aiota tulevaisuudessa hinnoitella. Muista kuin Otto-automaateista tehdyistä nostoista OP tosin veloittaa jo 0,75 euroa.

Käteistä rahaa on ollut olemassa lähes 3 000 vuotta. Kymmenen vuotta sitten kortilla maksaminen ohitti Suomessa käteisen suosion, ja Suomen Pankin tammikuisen kuluttajakyselyn mukaan 73 prosenttia suomalaisista pitää korttimaksuja pääasiallisena maksutapanaan.

Voiko käteinen kadota Suomesta kokonaan?

Suomen Pankin maksuvälinetoimiston päällikön Miika Syrjäsen mukaan ei vielä pitkään aikaan.

”Käteisen loppumista on povattu 1990-luvulta asti. Ovathan kortit ja erilaiset digitaaliset maksutavat valtavan suosittuja, mutta ne eivät ole vielä riittävän hyviä, että ne pystyisivät korvaamaan kaikki käteisen positiiviset puolet”, Syrjänen arvioi.

Käteistä tarvitsevat Syrjäsen mukaan sellaiset ihmisryhmät, joilla ei ole Suomessa kelpaavia kortteja. Heitä ovat esimerkiksi vanhukset, lapset, turvapaikanhakijat ja turistit.

Käteistä tarvitaan myös esimerkiksi kuluttajien välisessä kaupankäynnissä.

”Ihmisten välisiä maksuja ei voi vielä tehdä digitaalisesti ilman, että tietäisi toisen nimeä ja tili- tai puhelinnumeroa”, Syrjänen sanoo.

Käteistä tarvitaan Syrjäsen mielestä myös anonyymiin maksamiseen. Käteismaksuista kun ei jää mitään jälkeä, jos niin ei halua. Toki Bitcoinilla voi jo maksaa virtuaalisesti siten, että maksutapahtumien jäljittäminen on vähintäänkin hankalaa ellei jopa mahdotonta.

Paula Philip arvelee, että käteisnostojen muuttuessa maksullisiksi hän alkaisi maksaa enemmän kortilla.

”Olen sopeutuvainen ihminen, mutta en tiedä, ketä tämä palvelee.”

Philipiä mietityttää esimerkiksi lapset, joilla ei ole vielä maksukorttia.

Hakkaraisen mielestä kortilla on oma käyttötarkoituksensa, mutta hän maksaa useammin käteisellä.

”Marketin kassalla käteismaksaminen on mielestäni nopeampaa.”

Hän arvelee, ettei nostojen muuttuminen maksulliseksi vaikuttaisi hänen maksukäyttäytymiseensä. Pelkkään korttimaksamiseen siirtyminen ei häntä kuitenkaan miellyttäisi.

”Ahdistaisi, jos pitäisi maksaa aina kortilla. Mieluummin maksaisin jatkossakin sekä kortilla että käteisellä”, Hakkarainen sanoo.

Miltonin mielestä kortilla maksaminen on melko helppoa nykyisin.

”Pitää laittaa vain pin-koodi. Joissain paikoissa riittää, kun vain näyttää korttia laitteelle”, Milton sanoo.

Ruotsissa ja Tanskassa käteisen katoaminen on Suomea pidemmällä. Tanskassa vaatekaupoilla, bensiiniasemilla ja ravintoloilla ei ole velvollisuutta ottaa käteistä vastaan. Ruotsissa kolikkovessan voi maksaa kortilla, samoin kodittomien kaupitteleman lehden.

Suomessakin kauppa voi tosin jo halutessaan kieltäytyä käteisestä.

Syrjäsen mukaan tarvitaan kuitenkin vielä isoja innovaatioita digimaksamisessa, ennen kuin käteinen voi kokonaan kadota.

”Finanssiteknologiasektori panostaa näihin uusiin maksuvälineisiin paljon. Globaalisti on jo syntynyt paljon haastajia käteiselle, mutta muutos tulee viemään paljon aikaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat