Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OP tavoittelee taas ennätystulosta

Finanssiryhmän alkuvuoden tulos lähenteli ennätystä, vaikka pankkitoiminnan kannattavuus heikkeni voimakkaasti.

Talous
 
Laura Oja / HS
Kuva: Laura Oja / HS

Finanssiryhmä OP:n toiminta oli alkuvuonna kokonaisuudessaan hyvin kannattavaa, vaikka pankki- ja vakuutustoiminnan tulos heikkeni selvästi. Vastaavasti varallisuudenhoito paransi tulostaan.

OP:n tulos ennen veroja oli tammi–kesäkuussa 614 miljoonaa euroa. Tämä on yhtiön historian toiseksi paras puolivuotistulos. Viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla yhtiö teki tulosta 627 miljoonaa euroa.

Vuosi 2015 oli OP:lle kautta aikain tuottoisin. Yhtiö ennustaa tekevänsä myös tänä vuonna tuloksen, joka on lähellä viime vuoden 1,1 miljardin euron ennätystulosta.

OP:n pääjohtaja Reijo Karhinen kuvasi tulosta keskiviikkona erinomaiseksi.

”Olo on tällä hetkellä kaksijakoinen. Kuva omasta toiminnastamme on kohtuullisen kirkas, mutta samaa ei voi sanoa toimintaympäristöstä”, Karhinen totesi.

Toimintaympäristön epävarmuudella hän tarkoitti esimerkiksi Nizzan terrori-iskua, Britannian EU-kansanäänestystä ja Turkin epäonnistunutta vallankaappausyritystä.

Tulos pysyi hyvänä siitä huolimatta, että pankki- ja vahinkovakuutustoiminnan tulos romahti viime vuodesta. Muutos on finanssiryhmälle merkittävä, sillä pankkitoiminta tuo suurimman osan OP:n tuloksesta.

Pankkitoiminnan tulos ennen veroja kutistui vuodentakaisesta 17,3 prosenttia 295 miljoonaan euroon ja vahinkovakuutustoiminnan tulos 18,8 prosenttia 117 miljoonaan euroon.

Pankki- ja vahinkovakuutustoiminnan heikentyneeseen tulokseen vaikutti olennaisesti sijoitustoiminnan nettotuottojen voimakas lasku.

Nettotuotot supistuivat yli kolmanneksen, kun matalan korkotason juoksevien tulojen määrä pienentyi ja myyntivoittoja tuloutettiin aiempaa vähemmän.

Pankkitoiminnan korkokate ja vakuutustoiminnan vakuutuskate kasvoivat, mutta palkkiotuotot pienenivät. Kulut pysyivät viime vuoden tasolla.

Pankkitoiminnan tulos heikkeni, vaikka Suomen suurin lainoittaja kasvatti yhä asiakasmääräänsä ja markkinaosuuttaan.

Yhtiö sai alkuvuonna 77 000 uutta pankkiasiakasta. Karhinen kuvaa kasvua historiallisen voimakkaaksi.

OP:n asuntoluottokanta kasvoi vuodessa 4 prosenttia ja yritysluottokanta 5 prosenttia. Uusia asunto- ja yritysluottoja pankista nostettiin yli 12 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

”Asunto- ja yritysrahoituksen kasvumme oli jälleen alkuvuonna markkinoita nopeampaa”, Karhinen sanoi.

Näiden toimintojen heikentynyttä kannattavuutta tilkitsi varallisuudenhoidon tuloksen koheneminen. Varallisuudenhoidon tulos ennen veroja koheni 10,4 prosenttia 141 miljoonaan euroon.

Yhtiön vakavaraisuus pysyi jotakuinkin ennallaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat