Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teollisuus uskoo tuotannon vähenevän

Kokonaisuutena yritysten odotuksissa ei näy selkeää suhdanteen elpymistä. Rakentamisessa kasvua hidastaa työvoiman puute.

Talous
 
Lauri Rotko
Teollisuuden pitkään jatkuneisiin ongelmiin ei ole luvassa merkittävää helpotusta tänä vuonna.
Teollisuuden pitkään jatkuneisiin ongelmiin ei ole luvassa merkittävää helpotusta tänä vuonna. Kuva: Lauri Rotko

Suomen yritysten näkymät ovat heikot eikä selkeää käännettä parempaan ole näkyvissä, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) talouspolitiikasta vastaava johtaja Jussi Mustonen.

Mustonen esitti kommenttinsa videolla sen jälkeen kun EK oli julkistanut heinäkuun suhdannebarometrinsa.

”Näkymät vielä loppuvuotta kohden ovat kokonaisuutena varsin vaimeat, ja suurta suhdannekäännettä ei näillä näkymin ole tulossa”, Mustonen sanoi.

EK:n kyselyn mukaan Suomen palvelu- ja rakennusalan yritykset odottavat lievää suhdanteiden parantumista vuoden loppua kohden.

Toisaalta teollisuudessa odotetaan uusien tilausten ja tuotannon määrän jopa supistuvan hieman lähikuukausina, EK:n tiedotteessa todettiin.

Kun katsotaan lähitulevaisuuteen, kahtiajako talouden eri päätoimialoilla on nyt poikkeuksellisen suuri, Mustonen kommentoi.

”Palvelut ja rakentaminen ovat paremmassa vauhdissa. – – Sen sijaan teollisuudessa on ongelmia sekä viennissä, tilausodotuksissa että suhdannearviossa yleensä”, Mustonen sanoi.

Kun tarkastellaan vallitsevaa suhdannetta, teollisuudessa saldoluku on -21 ja palveluissa -18.

Miinuksella oleva saldoluku tarkoittaa, että kyselyyn osallistuneiden yrityksen joukossa on enemmän kielteisesti tilannetta kuvanneita yrityksiä kuin myönteisesti tilannetta kuvanneita yrityksiä.

Rakentamisessa suhdanne oli kohentunut, ja nykyistä suhdanne kuvaava saldoluku oli noussut -2:sta +7:ään.

Alan suhdanne on jo niin hyvä, että osaavan työvoiman puute on noussut suurimmaksi tuotannon kasvun esteeksi, Mustonen sanoi.

Saldoluvut pysyivät sekä rakentamisessa että palveluissa plussalla, kun yrityksiltä kysyttiin niiden arvioita suhdannekuvan muutoksesta loppuvuotta kohden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat