Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian liikevoitto supistui yli 300 miljoonaa euroa – ”Työpaikkojen vähennyksiä ei voi sulkea pois”

Ennakoitua huonomman tuloksen takia yhtiön osake halpenee selvästi Helsingin pörssissä.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Nokian huhti–kesäkuun kannattavuus oli huonompi kuin yhtiötä seuraavat analyytikot ennakoivat.
Nokian huhti–kesäkuun kannattavuus oli huonompi kuin yhtiötä seuraavat analyytikot ennakoivat. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Nokian liiketoiminta pähkinänkuoressa

 Nokian pääliiketoimintaa on verkkolaitteiden ja -palveluiden myyminen teleoperaattoreille. Verkkolaitteita ovat esimerkiksi tukiasemat ja erilaiset ohjelmistot.

 Palveluliiketoiminta tarkoittaa yksinkertaistaen sitä, että Nokia ottaa huolehdittavakseen teleoperaattoreiden verkkojen ylläpidon ja teknisen hallinnoinnin.

 Nokian teknologiayksikkö hallinnoi yhtiön patentoimia keksintöjä, lisensoi niitä muille ja kehittää uusia keksintöjä. Teknologiayksikkö vastaa myös Nokian terveystekniikan kehittämisestä.

Verkkolaitteita valmistavan Nokian kannattavuus heikkeni selvästi huhti–kesäkuussa. Parantaakseen kannattavuutta yhtiö kasvatti säästötavoitteensa 1,2 miljardiin euroon aiemmasta 900 miljoonasta eurosta.

”Kysymys on kokonaiskustannuksia koskevasta ohjelmasta. Säästöt tulevat monilta osa-alueilta, kuten kiinteistöistä ja ostoista. Työpaikkojen vähennyksiä ei voi kuitenkaan sulkea pois”, sanoi Nokian talous- ja rahoitusjohtaja Timo Ihamuotila HS:lle torstaina aamupäivällä.

Nokian liikevaihto oli toisella vuosineljänneksellä 5,7 miljardia euroa, mikä oli 11 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla. Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä supistui 49 prosenttia 332 miljoonaan euroon.

Uutistoimisto Reutersin 21 analyytikolle tekemässä ennakkokyselyssä mediaaniennuste Nokian huhti–kesäkuun liikevaihdosta on 5,8 miljardia euroa ja liikevoitosta ilman kertaluonteisia eriä 397 miljoonaa euroa. Mediaani tarkoittaa suuruusjärjestyksessä keskimmäistä lukua.

Ennakko-odotuksia heikomman tuloksen takia Nokian osake halpeni torstaina Helsingin pörssissä runsaan prosentin keskiviikon päätösnoteerauksesta.

”Toisen vuosineljänneksen tulos vastasi pitkälti odotuksiamme haastavassa markkinatilanteessa ottaen huomioon sen, että meillä on vielä integraatioprosessi [Alcatel-Lucentin kanssa] kesken. Olemme saaneet yhtenäistettyä tuotevalikoimaamme. Tuotevalikoiman laajentuminen auttaa meitä eteenpäin. Kiinteässä verkossa teimme jo vahvan tuloksen”, Ihamuotila sanoi.

Toimitusjohtaja Rajeev Surin mukaan yksi keskeisistä huolenaiheista on yhtiön liikevaihdon supistuminen, mikä heijastaa vaikeuksia markkinoilla. Nokian liikevaihto väheni yhtiön suurimmalla markkina-alueella Pohjois-Amerikassa 12 prosenttia 1,6 miljardiin euroon. Viime vuoden huhti–kesäkuussa liikevaihto Pohjois-Amerikassa oli 1,8 miljardia euroa.

”Vaikkemme usko markkinaympäristön kohentuvan lähitulevaisuudessa, uskomme olevamme hyvässä asemassa ottaen huomioon tuotevalikoimamme laajuuden, keskittymisen kurinalaiseen toimintamalliimme, myyntityömme vahvistamisen ja 4g-tekniikasta 5g-tekniikkaan siirtymisen synnyttämät mahdollisuudet”, toimitusjohtaja Suri sanoo osavuosikatsauksessa.

Uudet 1,2 miljardin euron kustannussäästöt on tarkoitus saavuttaa vuoden 2018 kuluessa. Säästöjen lisääminen tarkoittaa todennäköisesti lisää työpaikkojen vähennyksiä. Investointipankki Goldman Sachsin mukaan Nokian päätös lisätä kustannussäästöjä oli odotettu.

”Onnistuneen integraatiotyömme jatkuessa ja saadessamme yksityiskohtaisemman näkyvyyden liiketoimintaan myös luottamuksemme kykyymme saavuttaa kustannussäästöjä kasvaa. Tämän seurauksena tavoittelemme nyt 1,2 miljardin euron kokonaiskustannussäästöjä koko vuoden 2018 aikana”, Suri sanoo osavuosikatsauksessa.

Toukokuussa Nokia ilmoitti vähentävänsä Suomesta 1 032 työpaikkaa. Vähennykset liittyivät aikaisempaan 900 miljoonan euron säästötavoitteeseen.

Heikosti sujuneesta vuosineljänneksestä huolimatta yhtiö arvioi verkkoliiketoiminnan liikevaihdon ja kannattavuutta mittaavan liikevoittoprosentin paranevan hieman kolmannella vuosineljänneksellä verrattuna toiseen neljännekseen ja merkittävästi viimeisellä vuosineljänneksellä verrattuna kolmanteen neljännekseen.

Normaalin kausivaihtelun mukaan viimeinen vuosineljännes on yleensä verkkoyhtiöiden paras.

Nokia ei ole suinkaan ainoa yhtiö, jonka on kärsinyt verkkolaitemarkkinoiden taantumisesta.

Pääkilpailijan Ericssonin hallitus erotti viime viikolla yhtiön toimitusjohtajan Hans Vestbergin heikon tuloskehityksen takia. Sitä ennen myös Ericssonin ilmoitti osavuosikatsauksessaan lisäävänsä kustannusten karsimista.

Maailmantalouden epävakauden takia teleoperaattorit ovat ilmeisesti lykänneet sijoituksiaan verkkolaitteisiin.

Nokian uuden arvion mukaan kuluvan vuoden liikevoittoprosentti on 7–9. Aikaisemmin yhtiö arvioi liikevoittoprosentin olevan tänä vuonna yli seitsemän. Huhti–kesäkuussa liikevoittoprosentti oli 5,8.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat