Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia lupaa parempaa loppuvuotta

Kannattavuuden pitäisi alkaa parantua syksyllä. Yhtiö myös lisää säästötavoitettaan.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Nokian huhti–kesäkuun kannattavuus oli huonompi kuin yhtiötä seuraavat analyytikot ennakoivat.
Nokian huhti–kesäkuun kannattavuus oli huonompi kuin yhtiötä seuraavat analyytikot ennakoivat. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Nokian liiketoiminta pähkinänkuoressa

 Nokian pääliiketoimintaa on verkkolaitteiden ja -palveluiden myyminen teleoperaattoreille. Verkkolaitteita ovat esimerkiksi tukiasemat ja erilaiset ohjelmistot.

 Palveluliiketoiminta tarkoittaa yksinkertaistaen sitä, että Nokia ottaa huolehdittavakseen teleoperaattoreiden verkkojen ylläpidon ja teknisen hallinnoinnin.

 Nokian teknologiayksikkö hallinnoi yhtiön patentoimia keksintöjä, lisensoi niitä muille ja kehittää uusia keksintöjä. Teknologiayksikkö vastaa myös Nokian terveystekniikan kehittämisestä.

Verkkolaitteita valmistava Nokia uskoo, että sen alkuvuoden vaikeudet hellittävät syksyllä. Vaikeudet eivät niinkään johdu yhtiöstä vaan siitä, että markkinat ovat taantuneet.

”Etenkin Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa markkinat ovat supistuneet jonkin verran johtuen yleisestä taloustilanteesta ja paikallisten valuuttojen heikkenemisestä. Toimialalla yleisesti laitteiden myynti tapahtuu dollareissa ja euroissa”, talous- ja rahoitusjohtaja Timo Ihamuotila sanoi torstaina.

Nokian huhti–kesäkuun kannattavuus oli sijoittajien odotuksia heikompi.

Yhtiön osakkeen arvo halpeni torstaina Helsingin pörssissä runsaan prosentin keskiviikon päätösnoteerauksesta.

Nokian liikevaihto oli toisella vuosineljänneksellä 5,7 miljardia euroa, mikä oli 11 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla.

Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä supistui 49 prosenttia 332 miljoonaan euroon.

Uutistoimisto Reutersin kyselyssä analyytikot odottivat 397 miljoonan euron liikevoittoa.

Torstaina yhtiö myös ilmoitti kasvattavansa säästötavoitettaan 1,2 miljardiin euroon aiemmasta 900 miljoonasta eurosta. Osana säästöjä yhtiö voi vähentää työpaikkoja.

”Kysymys on kokonaiskustannuksia koskevasta ohjelmasta. Säästöt tulevat monilta osaalueilta, kuten kiinteistöistä ja ostoista. Työpaikkojen vähennyksiä ei voi kuitenkaan sulkea pois”, Ihamuotila sanoi.

Toukokuussa Nokia ilmoitti vähentävänsä Suomesta 1 032 työpaikkaa. Vähennykset liittyivät aikaisempaan 900 miljoonan euron säästötavoitteeseen.

Nokia ei ole suinkaan ainoa yhtiö, joka on kärsinyt verkkolaitemarkkinoiden taantumisesta.

Sen pääkilpailijan Ericssonin hallitus erotti viime viikolla yhtiön toimitusjohtajan Hans Vestbergin heikon tuloskehityksen takia. Sitä ennen myös Ericsson ilmoitti osavuosikatsauksessaan lisäävänsä kustannusten karsimista.

Ihamuotila korostaa, että toisen vuosineljänneksen tulos vastasi pitkälti yhtiön odotuksia vaikeassa markkinatilanteessa. Hän painottaa myös, että Nokian ja Alcatel-Lucentin liiketoimintojen yhdistäminen on yhä kesken.

”Olemme saaneet yhtenäistettyä tuotevalikoimaamme. Tuotevalikoiman laajentuminen auttaa meitä eteenpäin. Kiinteässä verkossa teimme jo vahvan tuloksen”, Ihamuotila sanoi.

Yksi syy Alcatel-Lucentin ostamiseen oli nimenomaan kiinteän verkon laitteet ja ohjelmistot. Sijoitustutkimusyhtiö Bernstein Research arvioi torstaina osavuosikatsauksen jälkeen, että Alcatel-Lucent-kauppa on onnistunut.

Markkinoiden laaja-alaisesta epävakaudesta kertoo se, että Nokian liikevaihto väheni kaikilla markkina-alueilla.

Yhtiön suurimmalla markkina-alueella Pohjois-Amerikassa liikevaihto supistui 12 prosenttia 1,6 miljardiin euroon. Viime vuoden huhti–kesäkuussa liikevaihto Pohjois-Amerikassa oli 1,8 miljardia euroa.

Nokia uskoo, että sen vahva asema neljännen ja viidennen sukupolven matkapuhelintekniikoissa turvaa liiketoiminnan suotuisan kehittymisen tulevaisuudessa.

Uudet 1,2 miljardin euron kustannussäästöt on tarkoitus saavuttaa vuoden 2018 kuluessa. Investointipankki Goldman Sachsin mukaan Nokian päätös lisätä kustannussäästöjä oli odotettu.

Goldman Sachsin tulkinnan mukaan Nokia myös paransi arviotaan kannattavuuden kehittymisestä, koska se ilmoitti kannattavuutta mittaavan liikevoittoprosentin olevan tänä vuonna seitsemästä yhdeksään. Aikaisempi arvio liikevoittoprosentista oli ”yli seitsemän”.

”Tavoitteenamme on luoda kannattavaa kasvua ja lisäarvoa osakkeenomistajille. Meillä on parhaillaan käynnissä suuri siirtymävaihe. Nykyinen kannattavuustaso ei ole pitkällä aikavälillä riittävä, vaan sen pitää olla kaksinumeroinen”, Ihamuotila sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat